ΤΟΠΙΚΑ

Τηρούν τους όρους, αλλά…

τηρούν-τους-όρους-αλλά-829665

Καλή συμμόρφωση στους όρους υγείας και ασφάλειας δείχνουν τα εμπορικά κατάστημα, όμως έχουν ακόμη πολλά ζητήματα, τα οποία επιδέχονται βελτίωσης και κάποια από αυτά είναι και κρίσιμης σημασίας σε σχέση με την υγεία των εργαζομένων.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 με αυτοψίες σε 581 καταστήματα στις πόλεις που φιλοξενούν παραρτήματα του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε) και συγκεκριμένα σε Αθήνα Θεσσαλονίκη, Βόλο, Γιάννενα, Τρίπολη και Ηράκλειο αλλά και άλλες πόλεις, όπως τη Λάρισα, και παρουσιάστηκε χθες στην ημερίδα, που συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο με τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου στα γραφεία του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. χθες το απόγευμα.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα εμπορικά καταστήματα έχουν τεχνικό ασφαλείας, ωστόσο κάποια δεν τηρούν βιβλία συμβουλών και υποδείξεων τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας. Αναφορικά με τις κτιριολογικές υποδομές, δεν αποδείχτηκε να υπάρχουν κίνδυνοι όσον αφορά τα δάπεδα και τους ορόφους, εκτός του ότι υπήρξε ένα ποσοστό, το οποίο δεν διαθέτει προστατευτικό έναντι πτώσης στο πατάρι.

Γενικά βρέθηκαν εμπορικά με προβλήματα όσον αφορά στην ασφαλή πρόσβαση και διαφυγή από τα υπόγεια, ενώ φάνηκε ότι η πρόσβαση στις πόρτες στα περισσότερα καταστήματα ήταν ελεύθερη από εμπόδια, ωστόσο σε σχετικά υψηλό ποσοστό οι γυάλινες πόρτες δεν ήταν κατασκευασμένες από γυαλί ασφαλείας.

Από τα σημαντικά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα είναι μεταξύ άλλων ότι το 20% περίπου των καταστημάτων δεν διαθέτουν πυροσβεστήρες.

Ο υπεύθυνος του παραρτήματος του Ινστιτούτου στο Βόλο, Στέργιος Νάρης, είπε ότι γενικά υπάρχει μία σχετικά καλή συμμόρφωση στους όρους υγείας και ασφάλειας, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά ζητήματα, τα οποία επιδέχονται βελτίωσης και κάποια από αυτά είναι και κρίσιμης σημασίας σε σχέση με την υγεία των εργαζομένων.

«Τέτοια ζητήματα είναι όπως είπε για παράδειγμα ηλεκτρολογικής φύσεως ή κτιριακών υποδομών ακόμη και πρακτικών που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εργασίας, οι οποίες μπορεί να είναι επιβαρυντικές για τον οργανισμό των εργαζομένων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κείμενη νομοθεσία τηρείται κατά κύριο λόγο από καταστήματα που απασχολούν εργαζόμενους. «Οι επιχειρήσεις δεν συνειδητοποιούν πολλές φορές ότι ο ίδιος ο εργοδότης είναι εργαζόμενος και επομένως θα πρέπει και για τον ίδιο να ληφθεί μέριμνα, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Νάρης είπε ότι η ημερίδα εντασσόταν στο πλαίσιο προώθησης θεμάτων υγείας και ασφάλειας από μεριάς του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. και είχε ως στόχο την προώθηση των αντίστοιχων ζητημάτων στα μέλη του εμπορικού κόσμου.

«Ταυτόχρονα θα γίνει και μία παρουσίαση ενός ηλεκτρονικού εργαλείου, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο και μέσω του οποίου μπορεί δωρεάν ο οποιοσδήποτε έχει κατάστημα να κάνει εκτίμηση κινδύνου στο χώρο εργασίας. Αντίστοιχα εργαλεία υπάρχουν και για άλλους κλάδους και θα παρουσιαστούν σε επόμενες εκδηλώσεις με τους αντίστοιχους φορείς» κατέληξε.

Είμαστε υποχρεωμένοι να βελτιωνόμαστε συνέχεια και να προστατεύουμε τους εργαζόμενους, τους πελάτες αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς μας από κινδύνους στο χώρο εργασίας, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος Τσέλιος.

«Τα εμπορικά καταστήματα μπορεί να μην έχουν κινδύνους, όπως άλλες επιχειρήσεις που έχουν μηχανήματα, όμως παρόλα αυτά είναι υποχρεωμένα να βελτιώνονται συνέχεια και να τηρούν τους όρους υγείας και ασφάλειας» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου