ΤΟΠΙΚΑ

Οσοι μπορούν αποφεύγουν τη φορολογία!

οσοι-μπορούν-αποφεύγουν-τη-φορολογία-851206

Στο ναδίρ βρίσκεται η φορολογική συνείδηση των επαγγελματιών, όπως ειπώθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, καθώς εκτός από τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, όσοι επαγγελματίες μπορούν, φοροδιαφεύγουν.
 
Το παραπάνω στοιχείο έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής της Α’ ΔΟΥ Βόλου κ. Νίκος Λαγός, ο οποίος μίλησε στην ημερίδα του Τμήματος για τη φορολογική συνείδηση.
Ο ίδιος σχολίασε πως «η φορολογική συνείδηση είναι ανεπτυγμένη σε πολύ μικρό βαθμό στην Ελλάδα, καθώς εάν εξαιρεθούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των επαγγελματιών λείπει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα έσοδα του κράτους να κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα».
Αναφορικά με τα έσοδα το πρώτο εξάμηνο του 2010 ο κ. Λαγός υποστήριξε πως «είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τετράμηνο του 2010 βεβαιώθηκαν 810.000 ευρώ ανείσπρακτα έσοδα από το ΦΠΑ. Υπάρχουν υποθέσεις, όπου παρότι έχουν κοινοποιηθεί τα φύλλα ελέγχου μέσα σε διάστημα 60 ημερών, με το ποσό να φτάνει τις 520.000 ευρώ, αναμένεται να βεβαιωθούν ή να επέλθει συμβιβασμός μεταξύ του κράτους και του φορολογούμενου».
Το επόμενη βήμα είναι πως όταν βεβαιωθεί ένα ποσό και περάσει η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει ο φορολογούμενος να το πληρώσει, ξεκινάει η διαδικασία μέτρων για την είσπραξή του.
Αρχικά αποστέλλεται ειδοποίηση και, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση, η Εφορία προβαίνει σε παραγγελία για κατάσχεση, ενώ εάν και πάλι ο φορολογούμενος δεν τακτοποιήσει την οφειλή του, τότε ξεκινάει η διαδικασία του πλειστηριασμού της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, σε περίπτωση που διαθέτει κάτι στο όνομά του.
Ο κ. Δημήτρης Αποστολάκος, ελεγκτής της Α’ ΔΟΥ Βόλου μίλησε για τα είδη των ελέγχων, που είναι ο προληπτικός, ο προσωρινός και ο τακτικός και σχολίασε πως οι έλεγχοι παραμένουν στα ίδια επίπεδα, αλλά οι υποχρεώσεις των ελεγκτών εφοριακών έχουν αυξηθεί, αφού πολλοί επιτηδευματίες δεν μπορούν να αποδώσουν το ΦΠΑ λόγω της πτώσης του τζίρου, που ξεπερνά το 30% σε τοπικό επίπεδο.
«Φέτος δεν θα υπάρξει αύξηση εσόδων από τη στιγμή που ισχύει το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, αλλά η κατάσταση θα αλλάξει από το χρόνου με την εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και με τα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης», υποστήριξε ο ίδιος.
Επιπροσθέτως σημείωσε την έλλειψη ελεγκτών στις Εφορίες, επισημαίνοντας πως σε ορισμένες από αυτές που έχουν για παράδειγμα 65 υπαλλήλους, οι ελεγκτές έπρεπε να ήταν 25 κι όχι δέκα, όπως συμβαίνει σήμερα.
 

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου