ΤΟΠΙΚΑ

«Θερμοί διάδρομοι» για την Ελλάδα, Αιγαίο και Θράκη

θερμοί-διάδρομοι-για-την-ελλάδα-αιγ-831384

Ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Aνατολή και Δύση καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα, το επόμενο διάστημα και ταυτόχρονα να προστατέψει τα δικά της συμφέροντα που επηρεάζονται από την αστάθεια που επικρατεί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό προϋποθέτει εθνική αντίληψη και ενιαία γραμμή εξωτερικής πολιτικής στην οποία καλούνται να συμβάλλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο Ι. Μάζης, καθηγητής γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας για τις εστίες αστάθειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και το ρόλο της Ελλάδας, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της ΑΧΕΠΑ που φιλοξενήθηκε το προηγούμενο τριήμερο για πρώτη φορά στο Βόλο, στο ξενοδοχείο Ξενία.

Σύμφωνα με τον κ. Μάζη στη Μέση Ανατολή καταγράφεται ένας ανασχεδιασμός που μπορεί να συμπεριλάβει και δημιουργία νέων συνόρων. «Οι εμπλοκές που έχουμε είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Η Ρωσία, οι ΗΠΑ συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και επίσης ένας ανατολικότερος παράγων όπως η Κίνα εμπλέκονται στην περιοχή, όπου επίσης ρόλο έχουν διεθνή συλλογικά όργανα όπως είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, το ΝΑΤΟ. Ολοι αυτοί δημιουργούν ένα κουβάρι στο οποίο η Ελλάδα οφείλει να έχει μία συγκεκριμένη θέση: η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει κουλτούρα διαμεσολάβησης, διότι είναι μία χώρα που δεν έχει ποινικό μητρώο αποικιοκρατίας στην περιοχή. Συνεπώς είναι μία χώρα που έχει πολύ καλές σχέσεις και με τον αραβικό κόσμο και με το Ισραήλ και με τη Ρωσία και με την Κίνα, κι αυτό είναι ένα κεφάλαιο γιατί συνοδεύεται και από μία σχετική εμπιστοσύνη που απολαμβάνει από όλους αυτούς τους πόλους ισχύος», ανέφερε ο κ. Μάζης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ούτως ώστε να μπορεί να κάνει ένα σχεδιασμό βάθους 25ετίας και ταυτόχρονα να δημιουργήσει θεσμικά όργανα που να υποδέχονται επί ελληνικού εδάφους τις συναντήσεις, αυξάνοντας το ρόλο της και στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Μάζη οι αλλαγές συνόρων στη Μ.Α. επηρεάζουν και την Ελλάδα. «Σαφώς επηρεάζει την Ελλάδα. Το ανατολικό Αιγαίο είναι ένας θερμός διάδρομος τον οποίο πρέπει να προσέξουμε πολύ. Η Θράκη, είναι ένα δεύτερο σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε. Οι συμπεριφορές της Τουρκίας, οι οποίες προέρχονται από την αγωνία της γιατί έχει καταφέρει να καταστρέψει τις σχέσεις της με όλους τους γείτονές της και τους συμμάχους της, οδηγούν σε ανασχηματισμούς και αναδιατάξεις στο εσωτερικό της και πιστεύω ότι αυτό θα καταλήξει σε αλλαγή συνόρων και στο εσωτερικό της. Αυτού του είδους οι ανακατατάξεις προκαλούν και αλυσιδωτές αντιδράσεις που κατευθύνονται από την Τουρκία προς το Αιγαίο. Ετσι έχουμε έναν παράγοντα αστάθειας πολύ σημαντικό, ο οποίος πρέπει να μας βάζει σε σκέψη και σε προβληματισμό, οργάνωση και ετοιμότητα», υπογράμμισε καλώντας τους πολιτικούς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Πολιτικά ζητήματα όπως το παραπάνω βρέθηκαν στο προσκήνιο του ετήσιου συνεδρίου της ΑΧΕΠΑ στο Βόλο. Στόχος σύμφωνα με τον απερχόμενο Κυβερνήτη της Ελληνικής Περιφέρειας είναι η προώθηση των ελληνικών συμφερόντων στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ο νεοεκλεγείς Κυβερνήτης Βασίλης Πετκίδης, αναφέρθηκε στον επόμενο φιλόδοξο στόχο που είναι η προσφορά μεγαλύτερου έργου στις τοπικές κοινωνίες.

Οικοδεσπότης του συνεδρίου ήταν ο Δημήτρης Παταβάλης – πρόεδρος του Chapter 13 ΑΧΕΠΑΝΣ στο Βόλο. Ο αντιπρόεδρος οικογενείας και ατομικής αριστείας της περιφέρειας 25 της ΑΧΕΠΑ Ελλάς, Αποστόλης Οντόπουλος αναφέρθηκε στους πυλώνες δράσεις της ΑΧΕΠΑ στο Βόλο (που συστήθηκε το 2011) και αφορούν στη φιλανθρωπία, τον ελληνισμό και την οικογένεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου