ΤΟΠΙΚΑ

Επιστρέφει ο εφιάλτης των εξώσεων για Βολιώτες

επιστρέφει-ο-εφιάλτης-των-εξώσεων-για-831413

Επιστρέφει ο εφιάλτης των εξώσεων για οικογένειες, αλλά -σε μεμονωμένες περιπτώσεις- και για επαγγελματίες, καθώς μετά τη χαλάρωση του πλαισίου των αδειών από την αποχή των δικηγόρων για το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό – φορολογικό ξεκίνησε η κατάθεση αγωγών και διαταγών πληρωμής.

Σε μιάμιση εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Ειρηνοδικείο Βόλου και από το Πρωτοδικείο, έχουν κατατεθεί περί τις 30 αγωγές και διαταγές πληρωμής για καταβολή μισθωμάτων και αποδόσεις μισθίου.

Μάλιστα, ο αριθμός τους χαρακτηρίζεται από τους υπαλλήλους μικρός σε σχέση με τη ροή κατάθεσης προ της έναρξης των δικηγορικών κινητοποιήσεων, αλλά και το πολύμηνο διάστημα της αποχής, που αναμενόταν ότι θα είχε σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση υποθέσεων στα δικηγορικά γραφεία.

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν περί τις δεκαπέντε αγωγές για καταβολή μισθωμάτων και απόδοσης μισθίου, που αφορούν ποσά έως και 650 ευρώ. Παράλληλα υποβλήθηκαν τρεις διαταγές πληρωμής που έγιναν και οι τρεις δεκτές.
Στην περίπτωση των αγωγών, οι οφειλέτες έχουν το διάστημα των 3,5 μηνών για να αποφασίσουν πως θα κινηθούν. Η αγωγή στο Ειρηνοδικείο Βόλου προσδιορίζεται να συζητηθεί κατά μέσο όρο σε 1,5 μήνα από την ημερομηνία κατάθεσής της, ενώ η έκδοση απόφασης γίνεται κατά μέσο όρο σε δύο μήνες από τη συζήτηση.

Οι ενοικιαστές έχουν έτσι χρονικό περιθώριο 3,5 μηνών για να εξετάσουν πως θα κινηθούν, αν και είναι δεδομένη η δυσμενής οικονομική κατάστασή τους. Συνήθως, πάντως, δεν παρίστανται στη συζήτηση των υποθέσεων στα ακροατήρια και οι αποφάσεις εκδίδονται ερήμην…

Δε συμβαίνει το ίδιο, ωστόσο, και με τη διαδικασία της έκδοσης διαταγών πληρωμής. Εκεί οι χρόνοι τρέχουν γρήγορα. Η έκδοση των αποφάσεων είναι άμεση, καθώς γίνεται σε μία – δύο μέρες. Οι περισσότερες όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται για λόγους εκφοβισμού και προειδοποίησης. Οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων δείχνουν πραγματικά τόσο σκληρό πρόσωπο, ώστε να πετάξουν στο δρόμο τον ένοικο και την οικογένειά του από τη μία στιγμή στην άλλη χαρακτηρίζονται μεμονωμένες.

Στο Πρωτοδικείο Βόλου αντίστοιχα κατατέθηκαν περί τις 10 διαταγές πληρωμής. Στη διαδικασία των μισθωτικών διαφορών του Πρωτοδικείου τα ποσά των οφειλετών είναι άνω των 650 ευρώ. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο περιλαμβάνονται και η επαγγελματική στέγη, αν και εκτιμάται ότι οι εξώσεις σε αυτήν την κατηγορία χαρακτηρίζονται περιορισμένες. Αγωγές για μισθωτικές διαφορές δεν κατατέθηκαν.

Κοινός παρονομαστής σε όλες τις υποθέσεις είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δίμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των ενοικίων που μετρούν οι περισσότερες ιδιοκτήτες για να καταφύγουν στα Δικαστήρια. Οι ιδιοκτήτες βρίσκονται επίσης σε δυσμενή οικονομική θέση με τη δυσβάσταχτη φορολογία στον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης. Οικονομικά αποθέματα πλέον δεν περισσεύουν, ενώ η αποχή των δικηγόρων άφησε στον αέρα τις υποθέσεις τους επί μήνες.

Οι Δικαστικές Επιμελητές που καλούνται να εφαρμόσουν το Νόμο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέκαθεν προσπαθούσαν να κρατήσουν την ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών, των ιδιοκτητών ακινήτων και των ενοικιαστών, όμως σήμερα ακόμη περισσότερο, καθώς η οικονομική συγκυρία είναι κατανοητή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου