ΤΟΠΙΚΑ

Διαστάσεις επιδημίας παίρνει το μελάνωμα

διαστάσεις-επιδημίας-παίρνει-το-μελά-851206

Για επιδημία μελανώματος, του κακοηθέστερου καρκίνου του δέρματος, μιλούν οι επιστήμονες. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι συνεχής και τα ποσοστά δείχνουν ότι ένας στους 70 από τον γενικό πληθυσμό νοσεί από μελάνωμα και το ποσοστό αυξάνεται διαρκώς.
Η ηλιακή ακτινοβολία και η κακή λήψη προστασίας από τον ήλιο, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, «ενοχοποιούνται» κυρίως για την ανάπτυξη μελανώματος στην ενήλικη ζωή.
Σημαντικές, ωστόσο, είναι οι εξελίξεις στη διάγνωση και στη θεραπεία του μελανώματος, τις οποίες μεταφέρουν διακεκριμένοι γιατροί, στο πλαίσιο διημερίδας της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, που φιλοξενεί από χθες ο Βόλος.
Όλο το φάσμα των νεώτερων εξελίξεων σχετικά με το μελάνωμα καλύπτουν στρογγυλά τραπέζια και ειδικές διαλέξεις, στη διάρκειας της διημερίδας που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στο Ξενία και συνεχίζεται σήμερα από τις 9 το πρωί.
«Το μελάνωμα δεν είναι ο μοναδικός καρκίνος του δέρματος, αλλά είναι ο κακοηθέστερος», δήλωσε ο Ογκολόγος-Παθολόγος, πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ. Δ. Μπαφαλούκος.
Έμφαση έδωσε στην έγκαιρη διάγνωση, λέγοντας ότι αυτή είναι που θα σώσει τη ζωή του ασθενούς. Όπως τόνισε σήμερα γίνεται πιο έγκαιρη διάγνωση από παλαιότερα, «αλλά ακόμη δεν είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, γιατί βλέπουμε πολλά μελανώματα, τα οποία είναι παραμελημένα».
Ο έλεγχος από ειδικό γιατρό –δερματολόγο, ογκολόγο, πλαστικό χειρούργο- πρέπει να είναι άμεσος σε όσες περιπτώσεις σπίλος (ελιά) αλλάξει τα χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα και το μέγεθος, εάν προκαλεί φαγούρα ή εάν ματώνει.
Ο κ. Μπαφαλούκος εξήγησε ότι μπορεί να χρειαστεί να εξαιρεθεί και σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται αρχόμενο μελάνωμα, που σίγουρα είναι ιάσιμο.
«Επόμενο στάδιο», πρόσθεσε, «είναι η χειρουργική θεραπεία. Αν δεν είναι απόλυτα έγκαιρη η διάγνωση, τότε έχουμε την προφυλακτική θεραπεία, που ακολουθούμε μετά το χειρουργείο». Σε αυτό το στάδιο καταγράφονται εξελίξεις ως προς τη φαρμακευτική αγωγή. Νέα φάρμακα, οι λεγόμενες ιντερφερόνες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν το ελεύθερο μέσο διάστημα, καθυστερούν δηλαδή τη μετάσταση, ενώ σε μία υποομάδα φαίνεται ότι αυξάνουν την επιβίωση των ασθενών.
Στο στάδιο του μεταστατικού μελανώματος η μέση επιβίωση του ασθενούς που θα αναπτύξει μεταστάσεις είναι εννέα μήνες, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εταιρείας και σημείωσε ότι και εδώ υπάρχουν καινούργια φάρμακα.
Πρόκειται για την τενοζολαμίδη –λαμβάνεται δια στόματος και περνάει και στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αντιμετωπίζοντας τις εγκεφαλικές μεταστάσεις- η οποία μόνη της ή σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα που δεν υπήρχαν πρώτα.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Μπαφαλούκο, δοκιμάζονται και μονοκλωνικά αντισώματα, στοχευμένες θεραπείες, που σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία φαίνεται ότι θα δώσουν καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου