ΤΟΠΙΚΑ

Γ. Σούρλας: Να αξιοποιηθούν Κένταυροι και Αργώ

γ-σούρλας-να-αξιοποιηθούν-κένταυροι-κ-832079

Την αναγκαιότητα να αξιοποιηθούν οι μυθολογικοί θησαυροί της Μαγνησίας, παγκόσμιας ακτινοβολίας και απήχησης, όπως οι Κένταυροι και η Αργοναυτική Εκστρατεία τόνισε ο πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Οι Κένταυροι από τη Μαγνησία σε όλο τον κόσμο», χθες το βράδυ στο Βόλο.

ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ Το βιβλίο αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάδειξη, αξιοποίηση του μυθολογικού θησαυρού των Κενταύρων. Το γεγονός και μόνο ότι πάσης φύσεως αναφορές ανέρχονται σε εκατομμύρια σε όλα τον κόσμο και οι φωτογραφίες σε χιλιάδες, προσδίδουν παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα όντα αυτά που εκπορεύονται από το Πήλιο το βουνό των Κενταύρων.

Με την κατασκευή Μουσείου των Κενταύρων, με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα για την ενημέρωση και προβολή των απεικονίσεων. Με την αξιοποίηση του Σπηλαίου, που έζησε και δίδαξε στην κορυφή του Πηλίου στο Πλιασίδι και με τη διοργάνωση Παγκόσμιου Συνεδρίου για τους Κενταύρους. Για την προώθηση όλων αυτών των ζητημάτων αποφασίστηκε η ίδρυση ενός φορέα, ενός πολιτιστικού συλλόγου με την επωνυμία «Οι Κένταυροι».

ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ Ως προς την Αργοναυτική Εκστρατεία, μετά τα δύο Συνέδρια που έγιναν στην Αθήνα και στην Αρχαία Κολχίδα, την αναβίωση της εκστρατείας με τη σύγχρονη Αργώ, αναδείχθηκε η παγκόσμια απήχηση του μύθου. Ως προς την ιστορικότητα του μύθου, στο Μουσείο του Λούβρου εξετάστηκαν τέσσερα δείγματα χρυσού, που βρέθηκαν σε ανασκαφές στη Γεωργία σε σχέση με μερικές ψηφίδες από το αρχαίο περιδέραιο που βρέθηκε στο θολωτό τάφο του Βόλου και διαπιστώθηκε κοινή προέλευση.

Τα δύο αντικείμενα το ελληνικό και γεωργιανό έγιναν από αλλουβιακό χρυσό ενός ποταμού στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, όπου τοποθετείται η Κολχίδα. Σε επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο της Γεωργία, για την επίσημη ταυτοποίηση, όπως διαβεβαίωσαν κυβερνητικοί παράγοντες, πρόκειται να σταλούν χρυσά αντικείμενα στο Μουσείο του Λούβρου. «Είναι θέμα χρόνου η επίσημη επιβεβαίωση της ιστορικότητας του μύθου.

Μετά από όλα αυτά μπορούμε να καταστήσουμε το Πήλιο, το Βόλο, τη Μαγνησία, τόπο προορισμού παγκόσμιου ενδιαφέροντος», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρλας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου