ΤΟΠΙΚΑ

Πλήθος ιππέων στα Καλά Νερά

πλήθος-ιππέων-στα-καλά-νερά-833143

Συμμετείχαν στην αναβίωση παλιού εθίμου, ανήμερα της Αναλήψεως

Αναβίωσε με επιτυχία και τη συμμετοχή περισσοτέρων από 1.500 κατοίκων της Μαγνησίας και της ευρύτερης Θεσσαλίας το παλιό έθιμο του Αγιασμού των ζώων ανήμερα της Αναλήψεως στην περιοχή των Καλών Νερών. Περισσότεροι από 100 ιππείς μαζί με τα άλογά τους και δέκα ιππήλατες άμαξες έδωσαν χρώμα στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην παραλία των Καλών Νερών.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ο οποίος ευλόγησε στη συνέχεια ιππείς και άλογα, το οποία μπήκαν στη θάλασσα, σύμφωνα με το έθιμο που αναβιώνει από το 2006 με τη φροντίδα του Συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης Καλών Νερών και της Τοπικής Κοινότητας και τη συμμετοχή επαγγελματιών και εθελοντών της περιοχής. Η εκδήλωση περιελάμβανε παρέλαση των αλόγων, παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα και στη συνέχεια πανηγύρι με τη Γωγώ Τσαμπά στην πλατεία του χωριού.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κώστας Γραμμένος, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καλών Νερών, υπογράμμισε ότι «αναβιώσαμε και φέτος το παλιό έθιμο που υπήρχε στην περιοχή μας, σύμφωνα με το οποίο την ημέρα της Αναλήψεως κάτοικοι από τα γύρω χωριά κατέβαιναν με τα ζώα του στα Καλά Νερά, και έφερναν μαζί τους στρωσίδια και σκεπάσματα, τα οποία έπλεναν στη θάλασσα, για να αγιαστούν». Το συγκεκριμένο έθιμο άρχισε να αναβιώνει τα τελευταία χρόνια και αποτέλεσε πλέον θεσμό αλλά και σημείο συνάντησης, ταυτόχρονα, για τους ιππείς όλης της περιοχής. Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει ένθερμα την παραπάνω προσπάθεια, ενώ όπως υπογραμμίζει ο Αποστόλης Κουκουσέλης «το συγκεκριμένο έθιμο το τηρούσαν οι παππούδες και στη συνέχεια οι γονείς μας, κάθε χρόνο, ανήμερα της Αναλήψεως, βάζοντας τα ζώα στη θάλασσα, για να είναι υγιή όλη τη χρονιά. Είναι πολύ σημαντική η συγκεκριμένη διοργάνωση και τη στηρίζουμε όλοι, πρόσθεσε ο ίδιος, την αναβίωσή της».

ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου