ΤΟΠΙΚΑ

Απεβίωσε ο τελευταίος επιζήσας από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

απεβίωσε-ο-τελευταίος-επιζήσας-από-τα-833217

Ο 91χρονος Ντίνος Μάτσας ήταν μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 91 ετών, ο Σάββας (Ντίνος) Μάτσας, μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, ο οποίος ήταν ο τελευταίος επιζήσας όμηρος των στρατοπέδων συγκέντρωσης κατά την περίοδο της κατοχής με αριθμό βραχίονα Α15418.

Ο εκλιπών, ο οποίος είχε αφηγηθεί τη ζωή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος που διοργανώνονται κάθε χρόνο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, συνδέονταν με συγγενικούς δεσμούς με την οικογένεια Σαμπεθάι και ζούσε στο Βόλο. Βίωσε σε ηλικία 17 ετών τα δραματικά γεγονότα που σημάδεψαν την ανθρωπότητα, διατυπώνοντας την ευχή «να μην δουν ποτέ πια πόλεμο τα παιδιά και τα εγγόνια μας». Στο χέρι του παρέμεινε ανεξίτηλα χαραγμένος ο αριθμός Α15418 και στην καρδιά του ο πόνος που του προκαλούσε η θύμηση αγαπημένων ανθρώπων που χάθηκαν.

Οι δραματικές συνθήκες του πολυήμερου ταξιδιού από τη γενέτειρά του Κέρκυρα, μέχρι το στρατόπεδο του Αουσβιτς, ζωντάνεψαν μέσα από τις μνήμες του Ντίνου Μάτσα, ο οποίος περιέγραψε με αδρές πινελιές τα βαγόνια του τρένου όπου στοιβάχτηκαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Εδινε κάθε χρόνο το «παρών» στις εκδηλώσεις μνήμης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, μιλώντας στους μεταγενέστερους για την απελευθέρωση από τους Γάλλους στις 7 Απριλίου του 1945, την επιστροφή στην πατρίδα, την ορφάνια, την έλλειψη αγαπημένων ανθρώπων που δεν επέστρεψαν ποτέ, τον αγώνα επιβίωσης, τα αφάνταστα αποθέματα κουράγιου που επιστράτευσε, για να ξεκινήσει από την αρχή τη ζωή του στο Βόλο, κοντά στους συγγενείς του.

Η ευχή που διατύπωνε πάντα ήταν «να μην ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τα δεινά που περάσαμε».

Τον εκλιπόντα αποχαιρετούν αύριο στις 2 το μεσημέρι οι οικείοι του και τα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου στην Συναγωγή, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ξενοφώντος και Πλάτωνος. Με αφορμή το θάνατο του Σάββα (Ντίνου) Μάτσα εκδόθηκε συλλυπητήρια ανακοίνωση από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου