ΤΟΠΙΚΑ

Ακυρώθηκε η αναβάθμιση του Βιολογικού

ακυρώθηκε-η-αναβάθμιση-του-βιολογικο-833862

Αντιδράσεις Δημ. Κουτσιφέλη που χαρακτήρισε το νέο έργο παράνομο και απείλησε με προσφυγές

Στην ακύρωση του διαγωνισμού για τον εκσυγχρονισμό και ενεργειακή αναβάθμιση του αντλιοστασίου διάθεσης στο Βιολογικό, προχώρησε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να προκηρύξει νέο με χαμηλότερο προϋπολογισμό αλλά ίδιο όφελος: εξοικονόμηση 200.000 ευρώ σε ετήσια βάση από την κατανάλωση ενέργειας. Ο υψηλός προϋπολογισμός του έργου αλλά και αστοχίες που εντόπισε στην αρχική μελέτη διευρυμένο συμβούλιο τεχνικών της επιχείρησης, οδήγησαν στην ακύρωση του διαγωνισμού. Τη μελέτη του έργου, το οποίο ακυρώθηκε, συνέταξε ο Δημήτρης Κουτσιφέλης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ. Χθες, ο κ. Κουτσιφέλης μίλησε για παρανομίες στο νέο έργο, το οποίο υποστήριξε ότι θα καταπέσει από τη στιγμή που δεν ανταποκρίνεται στην περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΔΕΥΑΜΒ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης, στον απόηχο προχθεσινής διευρυμένης σύσκεψης μηχανικών της ΔΕΥΑΜΒ, που αναζήτησαν τεχνικο-οικονομικές λύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του αντλιοστασίου του Βιολογικού. Ο αρχικός διαγωνισμός ήταν ύψους 540.000 ευρώ κόστος που κρίθηκε υπερβολικό. Επιπλέον διαπιστώθηκαν αστοχίες: στις αντλίες που ζητούνται, στη διάμετρο αναρρόφησης των αντλιών, με το τεχνικό κλιμάκιο να εκτιμά ότι αλλάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη δυσλειτουργία του συστήματος. «Παίρνουμε ρίσκο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αριστείδης Γκέκας, διευθυντής λειτουργίας και συντήρησης υποδομών.

Για εσφαλμένες εκτιμήσεις του τεχνικού συμβουλίου και ανακρίβειες μίλησε ο συντάκτης της μελέτης, Δημ. Κουτσιφέλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η μελέτη που συνέταξε πέρασε από διπλή έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο το Μάιο και τον Ιούλιο του 2015. Μάλιστα υποστήριξε ότι οι λύσεις που εξετάζονται από το συμβούλιο τεχνικών θα οδηγήσουν στην ακύρωση του έργου ως παράνομου. Κι αυτό γιατί προβλέπεται η εισροή λιγότερων κυβικών λυμάτων, όταν η περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΔΕΥΑΜΒ είναι για 3.600 κυβικά. «Το νέο έργο που προωθεί η ΔΕΥΑΜΒ είναι παράνομο. Δεν ανταποκρίνεται στην περιβαλλοντική αδειοδότηση της επιχείρησης», είπε χαρακτηριστικά. Εξ αρχής είχε ζητήσει να μην εισαχθεί προς συζήτηση το θέμα, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Απ. Γαλάτη να επιμένει ότι θα συζητηθεί.

«Είναι πολλά τα λεφτά Αρη», έλεγε και ξανά έλεγε ο κ. Γαλάτης επικαλούμενος ατάκα από ελληνική ταινία και αφήνοντας συνεχώς αιχμές κατά του κ. Κουτσιφέλη.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων υπογράμμισε ότι η συζήτηση του θέματος είναι μη τυπική, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ομόφωνη απόφαση για τη συζήτησή του εκτός ημερήσιας διάταξης, ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα έχει οικονομική απώλεια και ότι η νέα μελέτη δεν ανταποκρίνεται στην περιβαλλοντική αδειοδότηση της επιχείρησης. «Το έργο θα καταπέσει. Εγώ θα αναγκαστώ να προσφύγω στις διοικητικές αρχές», είπε ο κ. Κουτσιφέλης.

«Να προσφύγεις όπου θέλεις. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μαθηματικά δημοτικού. Ο ένας διαγωνισμός είναι 540.000 ευρώ και με αυτόν που θα προκηρύξουμε θα κερδίσουμε 140.000 ευρώ», απάντησε ο κ. Γαλάτης.

«Το νέο έργο θα είναι παράνομο. Σύντομα θα κληθείτε σε απολογία», συνέχισε ο κ. Κουτσιφέλης.

«Εσύ να δεις πού θα κληθείς», ανταπάντησε ο κ. Γαλάτης.

«Εγώ πήγα στη δικαιοσύνη ελέγχθηκα και αθωώθηκα», είπε ο κ. Κουτσιφέλης.

«Για πρωινό σε έχω. Είναι πολλά τα λεφτά Αρη», επέμεινε ο κ. Γαλάτης.

Την απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού, επτά μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καταψήφισε και ο εκπρόσωπος των μειοψηφιών, Μαργαρίτης Πατσιαντάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου