ΤΟΠΙΚΑ

Στο περίμενε για το ακατάσχετο επί ένα χρόνο ο εμπορικός κόσμος

στο-περίμενε-για-το-ακατάσχετο-επί-ένα-834818

Επιτροπή των εμπόρων θα έρθει σε επαφή με Τράπεζες για την προμήθεια των τερματικών

Ενας χρόνος πέρασε σχεδόν από την επιβολή των capital controls που οδήγησαν αρκετούς καταναλωτές στην καθιέρωση ηλεκτρονικών συναλλαγών και ο εμπορικός κόσμος ακόμη περιμένει να καθιερωθεί ένα πλαίσιο χρήσης των τερματικών που να επιτρέπει την προμήθειά τους από το σύνολο των επαγγελματιών, ακόμη και εκείνους που βρίσκονται με οφειλές προς το Δημόσιο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου συζήτησε εκτενώς το θέμα. «Μας υποσχέθηκαν ότι η τροπολογία βρίσκεται στη Βουλή και θα εισαχθεί προς ψήφιση» είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κωνσταντίνος Τσέλιος, τονίζοντας ότι «ως έχει σήμερα το καθεστώς ισχύος των τερματικών αποκλείει μία μεγάλη μερίδα των επαγγελματιών από τη χρήση του λόγω οφειλών στην Εφορία, το ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Την ίδια στιγμή, ένας σημαντικός αριθμός καταναλωτών φαίνεται να έχει καθιερώσει τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών για αγορές. «Αν και δεν αφορούν στη συντριπτική πλειοψηφία του καταναλωτικού κοινού, ωστόσο αρκετοί προτιμούν να κάνουν τις συναλλαγές τους με κάρτες, ενώ όλα δείχνουν ότι στο άμεσο μέλλον όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά», είπε ο ίδιος.

Οι επαγγελματίες από την πλευρά τους που είχαν τη δυνατότητα και προμηθεύτηκαν τα τερματικά έχουν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα ποσοστά προμήθειας των τραπεζών. «Τα ποσοστά φτάνουν και το 1,7% σε ορισμένα υποκαταστήματα όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 0,4%», είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Κανελλής από τους Εμπόρους Ενάντια στην Κρίση.

«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να μειωθούν τα ποσοστά, να πέσουν τουλάχιστον στο 0,8%. Επίσης πρέπει να μειωθεί και το κόστος προμήθειας, αλλά το πιο σημαντικό είναι η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μέχρι τώρα, εξήγησε, υπάρχουν πάρα πολλές ενδείξεις ότι εάν κάποιος χρωστάει κυρίως σε Εφορία με το που θα κάνει πώληση τότε τα χρήματα αμέσως θα δεσμεύονται και μάλιστα όχι μόνο το κέρδος, αλλά και το ποσό που έβαλε ο επιχειρηματίας για το εμπόρευμα.

Μετά από εκτενή συζήτηση το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να συγκροτήσει επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να έρθει σε επαφή με τα υποκαταστήματα Τραπεζών και θα ζητήσει προσφορές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου