ΤΟΠΙΚΑ

Στη δίνη της κρίσης οι έμποροι του Βόλου

στη-δίνη-της-κρίσης-οι-έμποροι-του-βόλο-851206

Με τα μαγαζιά τους να μένουν κλειστά σήμερα Τετάρτη στη σκιά της πανελλαδικής απεργίας οι έμποροι του Βόλου, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν αποτελέσει ατμομηχανές ανάπτυξης για την εμπορική αγορά έχουν πιαστεί στη δίνη της οικονομικής κρίσης… Λουκέτα ξεπηδούν ακόμα και στην Ερμού, τον εμπορικότερο δρόμο του Βόλου, μειώσεις προσωπικού και κατακόρυφη πτώση του τζίρου συνθέτουν την εικόνα, τη στιγμή που οι επαγγελματίες κάνουν έκκληση για στήριξη της τοπικής αγοράς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Το εμπόριο όμως αποτελεί από τους μεγαλύτερους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, καθιστώντας έτσι φανερό ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψει την μείωση των εργαζομένων, αφού οι εμπορικές επιχειρήσεις επιβάλλεται να είναι οι τελευταίες που θα δημιουργήσουν άνεργους καταναλωτές. Άλλωστε η μείωση του εισοδήματος σημαίνει αυτόματα και την μείωση της κατανάλωσης. Μειώνοντας λοιπόν την εργασία στο εμπόριο, μειώνουμε τους καταναλωτές πελάτες μας.

Συνολικά 12 έμποροι μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά σήμερα, οι οποίοι αντιλαμβάνονται δυστυχώς «δύσκολες ώρες και εποχές» και ζητούν στήριξη.

Γιώργος Αποστολίδης, γυναικείο ρούχο

«Βιώνω την χειρότερη περίοδο εδώ και 25 χρόνια που είμαι στη δουλειά. Τα πράγματα διαγράφονται από μαύρα έως και δυσοίωνα, ο τζίρος έχει σχεδόν μηδενίσει. Θα πρέπει να στηριχτεί η ντόπια αγορά. Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες απολύσεις και μια νεκρή αγορά είναι μια νεκρή πόλη».

Τζιμόπουλος Βασίλης, Zero-zero

«Οι πωλήσεις είναι πτωτικές. Ο τζίρος έχει πέσει κατά 20% σίγουρα και μάλλον διαβλέπω πολλές επιχειρήσεις να κλείνουν. Οι Βολιώτες πρέπει να στηρίξουν την αγορά. Εδώ εργάζονται άνθρωποι δικοί τους και αν σταματήσουν να εργάζονται τα καταστήματα, θα απολυθούν και αυτοί. Όλα ένας κύκλος είναι».

Τάκου Εριφύλη, υποδήματα

«Απελπιστική κατάσταση. Δεν υπάρχει φως από πουθενά, πού θα πάνε τα πράγματα δεν ξέρω, αν και τα βλέπω να διαμορφώνονται όλο και χειρότερα, δεν αισθάνομαι ότι θα καλυτερεύσει κάτι. Εάν δεν στηρίξουμε την τοπική αγορά θα χαθεί, ήδη αργοπεθαίνει, ήδη υπάρχει ανεργία στους εμποροϋπαλλήλους, τα μαγαζιά θα κλείσουνε, το ένα φέρνει το άλλο».

Χρήστος Κουρελάς, εμπόριο επίπλων

«Η κίνηση έχει πέσει στο 50% και το μέλλον, αφού δεν παίρνουν μέτρα, είναι μάλλον αβέβαιο. Ζητάμε όμως και την στήριξη των Βολιωτών, γιατί πάνω από όλα στηρίζουν την ευημερία του τόπου τους».

Αννα Σπυρίδη, παιδικά ρούχα – βαπτιστικά PALATINO

«Είμαστε στο 40-50% κάτω στο τζίρο πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορούν να βγούνε τα έξοδα, δεν μπορείς να έχεις υπάλληλο. Πρέπει ο κόσμος να μας στηρίξει για τον ευνόητο λόγο ότι πρέπει να αναπτυχθεί ως πόλη. Δυστυχώς όμως και οι ιδιοκτήτες δεν νοούν να καταλάβουν πως ένα μαγαζί 40 και 50 τ.μ. δεν γίνεται να έχει ενοίκιο 3.000 ευρώ και πάνω. Πόσο να βγάλει ένας επιχειρηματίας; Πρέπει να βγάλει τα διπλάσια για να πει ότι έχω και εγώ κάτι στην τσέπη μου για να τα βγάλω πέρα αλλιώς τι να το κάνω; Χίλιες φορές να πάω να καθαρίζω το δρόμο στο δήμο Βόλου».

Χρύσα Τσαναβού, Ρίσκο

«Έχει πέσει η δουλειά στο μισό και κάθε μέρα είναι και χειρότερα. Έχουμε διαβάσει όλες τις εφημερίδες, έχουμε λύσει όλα τα σταυρόλεξα τίποτα κίνηση μηδέν. Οι Βολιώτες όμως δίνουμε και τα λεφτά μας αλλού και δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνουν, γιατί και εδώ μπορείς να βρεις ότι θέλεις σε όποια τιμή θέλεις».

Σωκράτης Μπαλιώτας, κατάστημα υαλικών Κοντοβάς

«Είμαι 23 χρόνια στο επάγγελμα και η τελευταίοι τέσσερις μήνες είναι οι χειρότεροι που έχουν περάσει σε αυτή την δουλειά. Ο τζίρος έχει πέσει περίπου στο 30% και αυτομάτως εξανεμίζονται τα κέρδη με αποτέλεσμα ή κλείνεις ή αλλιώς να χρωστάς παντού. Ακόμα και μέσα στην Ερμού πια βλέπεις κλεισμένα μαγαζιά κάτι που παλιά δεν υπήρχε ως προοπτική. Ο Βολιώτης εδώ και χρόνια δυστυχώς δεν την στηρίζει την αγορά του και θα έπρεπε επιτέλους να κάνει στροφή γιατί αν κλείσουν τα μαγαζιά χάνονται θέσεις εργασίας και οι θέσεις αυτές είναι παιδιών δικών μας».

Κυριακουλίδης Κλήμης, ένδυση

«Η κατάσταση στην αγορά με την εμπειρία των 35 χρόνων που έχω είναι δυσοίωνη. Παγωμένη, νεκρή, έχουμε μεγάλο προβληματισμό για το μέλλον που δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει. Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα μπροστά μας. Ποτέ δεν στηρίζαμε την αγορά μας να και είναι μια από τις καλύτερες. Το νόημα δεν είναι να μην έχουμε κόσμο στα μαγαζιά μας αλλά να έχουμε ακόμα και με χαμηλότερες τιμές».

Σταύρος Περεντίδης, Κοσμηματοπωλείο

«Τα πράγματα είναι περιορισμένα όπως είναι και σε όλους τους κλάδους και εύχομαι και ελπίζω ότι εφόσον θα μπει μια τάξη στην αγορά και θα βοηθήσει και το κράτος θα πάνε λίγο καλύτερα τα πράγματα. Εγώ είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος και τα βλέπω θετικά».

Δήμητρα Σιαμανίκου, Extra Large

«Έχουμε πτώση του τζίρου περίπου κατά 50% και η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη. Γενικά είμαστε παγωμένοι και σε αναμονή γιατί προσωπικά εγώ είμαι και υπάλληλος. Ελπίζω οι Βολιώτες να στηρίξουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή την αγορά για το καλό όλων μας. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος θα μειώσει τις αγορές του, ωστόσο αυτά τα λίγα που θα ψωνίσει καλό είναι πια να προτιμάει τα μαγαζιά του Βόλου».

Τσαρούχα Τριανταφυλλιά, Roza Nero Δερμάτινα είδη και γουναρικά

«Το κατάστημα ξεκίνησε στα μέσα της σεζόν που φεύγουν περισσότερο τα είδη μας, επομένως σχετικά με το διάστημα πιστεύω ότι πήγε μέτρια. Ναι μεν έμπαινε, έβλεπε και κοιτούσε ο κόσμος αλλά μέχρι εκεί. Είμαι όμως θετική και αισιόδοξη. Πιστεύω ότι θα βελτιωθούν κατά πολύ τα πράγματα. Τώρα ο κόσμος είναι φοβισμένος εξαιτίας του βομβαρδισμού ειδήσεων όμως θα επανέλθει».

Ντάφος Νίκος, ένδυση

«Τόσα χρόνια στο μαγαζί έχουμε κάνει «κοιλιές» που λέμε αλλά τώρα τα πράγματα έχουν στενέψει πολύ αλλά και το μέλλον δεν φαίνεται καλύτερο. Ελπίζω οι Βολιώτες να μας στηρίξουν».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου