ΤΟΠΙΚΑ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση

σφοδρή-επίθεση-στην-κυβέρνηση-836323

Εξαπέλυσε ο Συντονιστής Οικονομικών της Ν.Δ. από το Βόλο, μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Μαγνησίας για το φορολογικό

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε χθες από το Βόλο ο Χρήστος Σταϊκούρας, συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ. και βουλευτής Φθιώτιδας, επαναφέροντας το αίτημα για εκλογές, λέγοντας ότι το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσής της.

O κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πως με τη στρατηγική της στερεί ρευστότητα από την ελληνική οικονομία, αφού όπως εξήγησε μόνο ένα μικρό κομμάτι, μόλις 1,8 δισ. ευρώ από τη δόση των 7,5 δισ., θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ο πρώην υπουργός μίλησε χθες σε μία μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ Μαγνησίας στο Volos Pallace και παρουσίασε το γενικό πλαίσιο των προτάσεων της Ν.Δ. για το φορολογικό, το οποίο βασίζεται σε κίνητρα για επενδύσεις και μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Πριν από τον Συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων, από το βήμα της πολιτικής συγκέντρωσης μίλησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κάνοντας λόγο για «ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση που αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας στο εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα το κύρος της».

«Δεν έχει να επιδείξει καμία επιτυχία αυτή η κυβέρνηση. Είναι ανίκανη και επικίνδυνη. Η οικονομία στενάζει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης.

Ο ελληνικός λαός έχει περιέλθει σε αδιέξοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουκώρος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποδοχή που βρίσκουν στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη οι προτάσεις του κόμματος και υπογράμμισε ότι υπάρχει αισιοδοξία πως σύντομα η Ν.Δ. θα κληθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, αφού όπως είπε «είναι η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη την οποία ακούνε ξανά οι πολίτες».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η πρώην βουλευτής Ζέττα Μακρή, ενώ τον πρώην υπουργό στο βήμα καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μαγνησίας Δήμος Νταόπουλος. Νωρίτερα ο κ. Σταϊκούρας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ν.Δ. πλαισιωμένος από τον βουλευτή του κόμματος στη Μαγνησία Χρ. Μπουκώρο, το προεδρείο της ΝΟΔΕ και τους πολιτευτές.

Βαρύς ο λογαριασμός

Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ. δεν απέκλεισε το φθινόπωρο να ληφθούν και νέα μέτρα καθώς, όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο μίγμα των μέτρων ειδικά στο φορολογικό σκέλος δεν βγαίνει καθώς έχει εξαντληθεί κάθε φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, ενώ αναφερόμενος στο σχεδιασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το φορολογικό προέκρινε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και μία σειρά από άλλες ρυθμίσεις που, όπως είπε, θα βοηθήσουν ώστε να είναι εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 4% και πρωτογενές πλεόνασμα 2%.

Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι «στη λογική του «μη χείρον βέλτιστον» και σε μία περίοδο μηδενικών προσδοκιών, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προτιμότερη από τη μη ολοκλήρωσή της. Ομως, αποδεικνύεται ότι ο «λογαριασμός» της 7μηνης καθυστέρησης «βάρυνε» πολύ. Νέα σκληρά, φορολογικά κυρίως μέτρα υλοποιούνται, πρόσθετα προαπαιτούμενα, που μέσα από αλλεπάλληλες μέχρι το «παρά πέντε» τροπολογίες, μόλις προχθές ψηφίστηκαν, ένα συμπληρωματικό -«κρυφό» μέχρι σήμερα- μνημόνιο έχει αποφασισθεί, επώδυνες υποχρεώσεις, όπως είναι το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, αναλήφθηκαν, μόνιμα μνημόνια, μέσω του οριζόντιου και αυτόματου «κόφτη», επιβλήθηκαν».

Το αίτημα των εκλογών

Απαντώντας στο ερώτημα εάν η χώρα αντέχει εκλογές ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι -όπως έχει επανειλημμένα υποστηρίξει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, και καθημερινά αποδεικνύεται- το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσής της. Και αυτό το κόστος δεν αφορά μόνο το πεδίο της οικονομίας, συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας, αλλά διατρέχει όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής. Ο ίδιος έκανε μάλιστα λόγο για «εγκληματικές πολιτικές και αντισυνταγματικές αποφάσεις», αλλά και για συνεχείς άστοχες δηλώσεις στελεχών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που προδίδουν κυνισμό και μίσος, οι οποίες επιχειρούν να διχάσουν την κοινωνία και τους πολίτες.

Ερωτηθείς εξάλλου για την αλλαγή πολιτικής που επαγγέλλεται ως ανάγκη η Νέα Δημοκρατία ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Η Νέα Δημοκρατία, ως εκφραστής της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, εστιάζει στη αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτό μπορεί να γίνει όταν έχεις σοβαρότητα, διαθέτεις αξιοπιστία και επιτυγχάνεις τους δημοσιονομικούς στόχους. Το αποδείξαμε το 2014.

Τότε, ως κυβέρνηση προχωρήσαμε στις πρώτες στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις (μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, χορήγηση «κοινωνικού μερίσματος» κ.ά.). Μπορεί να γίνει, όμως, και με τη χρήση δημοσιονομικών ισοδυνάμων, από την πλευρά των δαπανών. Υπάρχουν περιθώρια περιστολής, δεν είναι μεγάλα, είναι όμως εντοπισμένα. Και φυσικά μπορεί να γίνει με τη συνεχή θεσμική, διοικητική και τεχνολογική ενδυνάμωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου