ΤΟΠΙΚΑ

Βροχή τα ειδοποιητήρια για οφειλές στην Εφορία

βροχή-τα-ειδοποιητήρια-για-οφειλές-στ-837564

Ο ένας μετά τον άλλο φορολογούμενο με οφειλές άνω των 1.000 ευρώ στην Εφορία Βόλου και Νέας Ιωνίας παραλαμβάνει τα μπιλιετάκια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την τακτοποίηση οικονομικών εκκρεμοτήτων.

Ελεύθεροι επαγγελματίες κατά κύριο λόγο απευθύνονται την τελευταία εβδομάδα σε οικονομολόγους, φοροτεχνικούς, λογιστές προβληματισμένοι για το τι να κάνουν.

«Μας ζητούν να τους ενημερώσουμε τι σημαίνουν αυτά τα ειδοποιητήρια και τι δυνατότητες έχουν για να ρυθμίσουν τις οφειλές», λέει ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Νίκος Μπουρμπούλιας».

«Και δυστυχώς αν όχι όλοι, τότε σίγουρα αρκετοί αποδεικνύεται ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντέξουν ακόμη μία ρύθμιση. Αποφασίζουν έτσι να μην κάνουν διακανονισμό», προσθέτει ο ίδιος, αναφερόμενος σε παραδείγματα φορολογουμένων που ενημερώθηκε.

Τα ειδοποιητήρια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αποστέλλονται ηλεκτρονικά και δεν αφορούν σε μεγάλα ποσά, αλλά σε μερικές χιλιάδες ευρώ, όμως ο όγδοος χρόνος της ύφεσης φαίνεται ότι αποστέρησε κάθε δυνατότητα πληρωμής και προκάλεσε πλήρη έλλειψη ρευστότητας.

«Οι επαγγελματίες βρίσκονταν σε ρυθμίσεις και δεν μπορούν ήδη να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες δόσεις για να προχωρήσουν και σε νέους διακανονισμούς. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν τη νέα ρύθμιση, παραιτούνται» ανέφερε.

Εξάλλου, η ισχύουσα νομοθεσία δεν δίνει το περιθώριο να υπάρχουν πολλές δόσεις, έτσι ώστε, έστω και με μικρά ποσά να γίνονται σταδιακά αποπληρωμές οφειλών και να μην υπάρχουν νέες επιβαρύνσεις.

«Αυτή τη στιγμή οι οφειλέτες μπορούν να διακανονίσουν τις οφειλές τους σε δώδεκα δόσεις. Άλλη δυνατότητα δεν υπάρχει» επισήμανε ο ίδιος.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποστέλλει τα ειδοποιητήρια, καθώς στο τέλος Μαΐου παρήλθε η προθεσμία για να προχωρήσουν οι οφειλέτες του Δημοσίου σε τακτοποίηση χρεών.

Τα πρώτα 50.000 ειδοποιητήρια πανελλαδικά έχουν παραληφθεί. Με τα ειδοποιητήρια οι οφειλέτες ενημερώνονται για τα χρέη τους και καλούνται είτε να τα αποπληρώσουν είτε να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Σημειώνεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 87 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα καινούργια, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2016, ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Για τους μεγάλους οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προβλέπει ότι κάθε τρίμηνο θα δημοσιοποιείται η λίστα με τα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά από 150.000 ευρώ και άνω, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα των τόκων και προσαυξήσεων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου