ΤΟΠΙΚΑ

Στο σφυρί σπίτια και κτήματα – ΕΡΧΟΝΤΑΙ… ΕΠΤΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

στο-σφυρί-σπίτια-και-κτήματα-ερχοντα-837740

Επιστρέφει ο εφιάλτης των πλειστηριασμών. Μετά την επιβολή των capital controls και την αποχή δικαστικών επιμελητών, συμβολαιογράφων και δικηγόρων που πήγαν πίσω τη διαδικασία με την αναστολή εκτέλεσης των αναγκαστικών μέτρων αρχικώς και τη μη συμμετοχή των εμπλεκόμενων κλάδων στις διαδικασίες, στη συνέχεια, ξεκινούν τα πρώτα επτά προγράμματα για χρέη στο Δημόσιο.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, προβλέπεται να εκτελεστούν επτά προγράμματα που αφορούν σε ισάριθμες υποθέσεις με οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες με πτωχευμένες ή υπολειτουργούσες επιχειρήσεις.Η μικρότερη οφειλή είναι ύψους 65.000 ευρώ και η μεγαλύτερη φτάνει και ξεπερνά το 1,8 εκατ. ευρώ και όλες αφορούν σε μη απόδοση ΦΠΑ, εισόδημα, φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις που φαίνεται να δημιουργήθηκαν προ κρίσης και στα χρόνια που ακολούθησαν διογκώθηκαν, καθώς οι επαγγελματίες βρέθηκαν ξανοιγμένοι. Και στις επτά υποθέσεις πρόκειται για επαναλήψεις πλειστηριασμών που απέβησαν άκαρποι τουλάχιστον μία φορά. Στην ισόγεια αίθουσα του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου που παραχωρείται για την υλοποίηση των προγραμμάτων δεν εκδηλώθηκε το απαιτούμενο ενδιαφέρον.

Στο σφυρί βγαίνουν σπίτια και κτήματα που βρίσκονται στην κατοχή των οφειλετών, όχι πάντως πρώτη κατοικία ή επαγγελματική στέγη. Οι οφειλές τους στην Εφορία είναι από δεκαετίας με το πέρασμα των χρόνων όμως με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις συσσωρεύτηκαν και λόγω αδυναμίας πληρωμής συνεχίζουν να τρέχουν.

Το τελευταίο πρόγραμμα που εκτελέστηκε παρά τις κινητοποιήσεις ήταν μέσα Μαΐου και αφορούσε σε διαφορά ιδιωτών. Στον πλειστηριασμό βγήκε κατάστημα για μη καταβολή διατροφών πλην όμως δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον και η διαδικασία ματαιώθηκε. Στα Δικαστήρια Βόλου δεν παρουσιάστηκε κανένας πλειοδότης για το κατάστημα που βγήκε στο σφυρί για μη καταβολή διατροφών επί ένα έτος το ύψος των οποίων ανέρχονται στις 3.800 ευρώ. Δεν υπήρξε ενδιαφέρον αν και η αξία του καταστήματος που βγήκε στον πλειστηριασμό μετά από αίτηση συζύγου ήταν 44.000 ευρώ. Στην ισόγεια αίθουσα του Δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν παρουσιάστηκε όχι μόνο ο οφειλέτης αλλά και η επισπεύδουσα.

Υπενθυμίζεται ότι η αποχή των συμβολαιογράφων έληξε στις 11 Μαΐου 2016 μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό. Μετά το τέλος των κινητοποιήσεων ο κλάδος διενεργεί κανονικά πλειστηριασμούς αν και εφόσον έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διατυπώσεις της προδικασίας.

Οι τιμές των προς πλειστηριασμό ακινήτων

Σύμφωνα με την Ημερησία, τον τρέχοντα μήνα ενεργοποιήθηκαν τα άρθρα 993 και 995 του νέου τροποποιημένου από το καλοκαίρι του 2015 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τα οποία προβλέπουν ότι κατά τους πλειστηριασμούς ακινήτων μη συνεπών δανειοληπτών και λοιπών χρεοφειλετών θα λαμβάνονται πλέον υπόψη ως τιμές εκκίνησης οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς που έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και όχι οι πολύ πιο υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπως προέβλεπε ο Κ.Π.Δ πριν αλλάξει το καλοκαίρι του 2015. Το Π.Δ. προβλέπει ότι η εμπορική αξία ακινήτου που κατάσχεται προσδιορίζεται με ευθύνη του αρμόδιου δικαστικού επιμελητή από πιστοποιημένο στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμητή, που μπορεί να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου