ΤΟΠΙΚΑ

Στο Βόλο τα πλοία της Ρεγκάτα

στο-βόλο-τα-πλοία-της-ρεγκάτα-851206

Μια εβδομάδα έμεινε για να υποδεχθεί ο Βόλος το μεγάλο γεγονός της ιστιοδρομίας των μεγάλων εκπαιδευτικών ιστιοφόρων, που για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου.
Για τέσσερις μέρες το λιμάνι του Βόλου θα αποτελέσει τόπο φιλοξενίας μα και αφετηρία όλων των ιστιοφόρων όλων των τύπων που θα λάβουν μέρος στη Regatta «Ιστορικές θάλασσες 2010», που θα αναπτυχθεί σε 4 σκέλη με σταθμούς ισάριθμα λιμάνια της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας (Βόλος, Βάρνα, Κωνσταντινούπολη, Λαύριο).
Συγκεκριμένα 25 μεγάλα ιστιοφόρα (Tall Ships) από 17 χώρες και συνολικό πλήρωμα 500 ατόμων θα παραταχθούν στην κεντρική προβλήτα του βολιώτικου λιμανιού το διάστημα 9 με 12 Μαΐου.
Την παραμονή τους στο Βόλο θα πλαισιώσουν σειρά εκδηλώσεων και happenings: πανηγυρική υποδοχή από τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, εικαστικές παρεμβάσεις στην παραλία από το ζωγράφο και καθηγητή των ΔΙΕΚ Κώστα Κομνηνό, συναυλίες παραδοσιακών συγκροτημάτων, επιβλητική παρέλαση των πληρωμάτων κ.ά.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου με πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου και με σλόγκαν «ειδικό ωράριο – ειδικές τιμές» θα συμμετάσχει στον πανηγυρικό χαρακτήρα του τετραημέρου. Πιο συγκεκριμένα και για να διευκολύνει τους επισκέπτες της πόλης, αποφάσισε την Τετάρτη 12 Μαΐου, ημέρα απόπλου των ιστιοφόρων, τα καταστήματα της πόλης να παραμείνουν ανοικτά έως τις 7.00 το απόγευμα.
Ξεχωριστό βέβαια σημείο αναφοράς του 4ήμερου εορτασμού θα αποτελέσει η ΑΡΓΩ του Δήμου Βόλου, το οποίο αποτελεί έμβλημα της πόλης του Βόλου και πρεσβευτή συνάμα φιλίας και συνεργασίας με τις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου και του Ευξείνου Πόντου.

Πλοία και ώρες επίσκεψης

Επίκεντρο βέβαια του γιορτινού τετραημέρου θα αποτελέσουν τα ίδια τα πλοία. Πρόκειται για 25 μεγάλα ιστιοφόρα, όλων των κατηγοριών A, B, C και D, μήκους από 12 έως 108 μέτρα, τα οποία θα παραταχθούν σε όλο το μήκος της παραλίας του Βόλου και του κεντρικού προβλήτα του λιμανιού.
Η επίσημη τελετή υποδοχής θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή 9 Μαΐου και ώρα 12 το μεσημέρι στο χώρο πρόσδεσης των υδροπτέρυγων. Τη Δευτέρα το απόγευμα (ώρα 7 μ.μ.) από το χώρο του Τελωνείου θα ξεκινήσει η λαμπρή και εντυπωσιακή παρέλαση των πληρωμάτων των ιστιοφόρων, η οποία θα καταλήξει στο κτήριο Παπαστράτου. Εκεί το πρόγραμμα περιλαμβάνει απονομή διπλωμάτων και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Τελετουργικό χαρακτήρα έχει και ο απόπλους (Τετάρτη 12 Μαΐου, 14.30-16.00) με την παρέλαση των ιστιοφόρων ανοικτά της παραλίας του Αναύρου.
Η επίσκεψη στα πλοία είναι ελεύθερη και θα γίνεται με το ακόλουθο ωράριο:
Κυριακή: πρωί 12.30-15.00, απόγευμα 17.00-20.30
Δευτέρα: πρωί 10.00-13.00, απόγευμα 17.00-20.30
Τρίτη: πρωί 10.00-13.00, απόγευμα 17.00-20.30
Επειδή για την ομαδική επίσκεψη και ξενάγηση στα ιστιοφόρα απαιτείται σχετική άδεια, όσοι επιθυμούν κάτι τέτοιο και κυρίως τα σχολεία που ενδιαφέρονται, είναι χρήσιμο να απευθυνθούν έως την ερχόμενη Παρασκευή 7/5/2010 για την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψής τους στα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας (κ. Ανθή Πολύζου, τηλ. 2421039644, 2421021664, e-mail:[email protected], fax:24210 22927).
Οι αγώνες
Η ρεγκάτα των μεγάλων ιστιοφόρων πλοίων (Tall Ships) οργανώνεται με μεγάλη επιτυχία και έχει διεθνή απήχηση εδώ και 55 χρόνια από τη Sail Training International. Κάθε χρόνο παίρνουν μέρος εκπαιδευτικά ιστιοφόρα από 15-20 χώρες. Στις ιστιοδρομίες ρεγκάτα κάθε φορά συμμετέχουν νέοι εκπαιδευόμενοι (trainees) από όλες τις χώρες του κόσμου. Με τον τρόπο αυτό προωθείται η αλληλογνωριμία, η πολιτιστική ανταλλαγή, η αλληλεγγύη και η δημιουργική συνεργασία μεταξύ νέων ανθρώπων. Για τη συνολική της δράση η Sail Training International είχε προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης το 2007.
Regatta και Πολιτιστική Μεσογειάδα.
Οι διεθνείς εκπαιδευτικές ιστιοδρομίες της Sail Training International, αποτελούν διεθνώς ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό και ναυταθλητικό γεγονός. Για το λόγο αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία η επιλογή του Βόλου ως λιμάνι εκκίνησης της πρώτης τέτοιας ιστιοδρομίας, που θα πραγματοποιηθεί στα νερά της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Η επιλογή του Βόλου έγινε για ιστορικούς λόγους, για τις υποδομές του λιμένα του και για τη θερμή υποστήριξη από τον Δήμο Βόλου που ενέταξε το συγκεκριμένο γεγονός, ως προάγγελο της Πολιτιστικής Μεσογειάδας.
Παράλληλα η ρεγκάτα αποτελεί για την πόλη του Βόλου την εναρκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ Μεσογειακής Πόλης, που για πρώτη φορά θα διοργανωθεί φέτος το καλοκαίρι. Τα δύο αυτά γεγονότα θα αποτελέσουν το αντικείμενο της παρουσίασης, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Μαΐου στον Πειραιά με προσκεκλημένους τις ηγεσίες των Υπουργείων Ανάπτυξης και Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσουν στις 4 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Απόστολος Φοινικόπουλος, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Βόλου Σπύρος Μαβίδης και Δημήτρης Μαραγκόπουλος αντίστοιχα, με προσκεκλημένη τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη.
Σε κάθε περίπτωση οι αγώνες εκπαιδευτικής ιστιοδρομίας «Ιστορικές θάλασσες 2010» αποτελούν ένα ξεχωριστό γεγονός για την πόλη του Βόλου. Και προπάντων για τους ίδιους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, οι οποίοι θα έχουν για μόνη πιθανόν φορά σε όλη τους τη ζωή την ευκαιρία να νιώσουν τη μοναδική ατμόσφαιρα μιας ξεχωριστής ιστιοδρομίας, να θαυμάσουν από κοντά τα μεγάλα ιστορικά ιστιοφόρα που συμμετέχουν και να ξεναγηθούν σε αυτά από τους πλοιάρχους και τα πληρώματα.
Για περισσότερες πληροφορίες για το αθλητικό σκέλος της ιστιοδρομίας, την οργάνωση των επισκέψεων στα πλοία, την εγγραφή ως εκπαιδευόμενα μέλη στα πληρώματα των μεγάλων ιστιοφόρων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το site: www.tallshipsvolos2010.gr ή να επικοινωνήσουν στα e-mail: [email protected], τηλέφωνο: 2421350280.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου