ΤΟΠΙΚΑ

Καθάρισαν εκκλησάκι καταμεσής της θάλασσας

καθάρισαν-εκκλησάκι-καταμεσής-της-θά-839088

Σωτήρια «απόβαση» στη βραχονησίδα, όπου βρίσκεται o μικρός ναός του Αγίου Νικολάκη

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η πρωτοβουλία που υλοποίησαν από κοινού παλιοί και νέοι ναυτοπρόσκοποι του 58ου συστήματος, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να προσεγγίσουν τη μικρή βραχονησίδα όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάκη, όπως είναι γνωστό. Τριάντα περίπου μέλη των δύο ομάδων, προσέγγισαν διά θαλάσσης τη μικρή βραχονησίδα, καθάρισαν και στη συνέχεια έβαψαν το εκκλησάκι, εγκαινιάζοντας μια πρωτοβουλία που θα επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα στη διάρκεια του χρόνου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η παραπάνω δράση συνεργασίας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα κι έδωσε νέα όψη στο μικρό εκκλησάκι, που δεσπόζει στη μικρή βραχονησίδα, η οποία βρίσκεται στον Παγασητικό, πίσω από τον Αγιο Στέφανο Σωρού. Δέκα μέλη της ομάδας επωμίστηκαν από νωρίς το πρωί το έργο του καθαρισμού και της συντήρησης του μικρού ναού, που βρίσκεται περιτριγυρισμένος από θάλασσα και δεν υπάρχει σημείο πρόσδεσης για πλωτό μέσο. Μετά την τέλεση μνημόσυνου για τα αποθανόντα μέλη των παλιών ναυτοπροσκόπων του συστήματος 58 στο ναό του Αγίου Στεφάνου στο Σωρό, τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, κατευθύνθηκαν με πλωτά μέσα στη μικρή βραχονησίδα, για να προσκυνήσουν κα να δώσουν χέρι βοήθειας σε όσους είχαν ξεκινήσει νωρίς το πρωί, τις εργασίες εξωραϊσμού του ναού. Το μικρό εκκλησάκι καθαρίστηκε, βάφτηκε, απομακρύνθηκαν τα σημάδια της φθοράς και στη συνέχεια τοποθετήθηκε εξωτερικά ιστός, όπου τοποθετήθηκαν τρεις σημαίες, η Ελληνική, της Μητρόπολης Δημητριάδος και του 58 συστήματος ναυτοπροσκόπων, που πλέον κυματίζουν πάνω στη μικρή βραχονησίδα, ως τεκμήριο και ενθύμιο, ταυτόχρονα, της σωτήριας παρέμβασης. Οπως αναφέρει ο Δημήτρης Κουτσός, μέλος των παλιών ναυτοπροσκόπων του συστήματος 58, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή, η παραπάνω δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και οι ναυτοπρόσκοποι αποφάσισαν να «υιοθετήσουν» το μικρό εκκλησάκι που είναι συνδεδεμένο με τη θάλασσα, όπως άλλωστε και η δράση των ναυτοπροσκόπων.

Ιστορικό εκκλησάκι

Ο Αγιος Νικολάκης ο θαλασσινός (όπως είναι γνωστός στους Βολιώτες), απέχει περίπου 100 μέτρα από την ξηρά. Η χρονολογική ταυτοποίηση του ναΐσκου χάνεται στον χρόνο, καθώς ενδέχεται να έχει κτισθεί και στο τελευταίο κομμάτι του Μεσαίωνα (14ος – 15ος αιώνας). Η παλαιότερη έγγραφη αναφορά για το συγκεκριμένο εκκλησάκι που είναι γνωστή, υπάρχει στο έργο του Ρήγα Φεραίου «Νέος Ανάχαρσις» (Βιέννη 1797), όπως έχει καταγράψει ο Δ. Καραμπερόπουλος.Συγκεκριμένα ο Ρήγας αναφέρει: «Εις αυτόν τον λιμένα κατά την βάσιν του ακρωτηρίου Πύρρας και Δευκαλίωνος, λεγόμενον την σήμερον Αγκίστρι, κείνται τα ερείπια της Δημητριάδος. Αντικρύ του νησιού όπου είναι ο Άγιος Νικόλαος, επάνω εις το Αγκίστρι είναι ένα οίκημα μεγάλον πελεκημένον με σφυρί εις μίαν μόνην πέτραν και λέγεται Δασκαλιό κατά παραφθοράν του Δευκαλίων».

Η σημείωση αυτή μας δίνει και την γεωγραφική συντεταγμένη, δηλαδή ότι το ξωκκλήσι βρίσκεται στη βραχονησίδα Δευκαλίων, στο Αγκίστρι, την γνωστή αγκάλη του Σωρού. Επίσης ο Ρήγας Φεραίος αναφέρει στη «Χάρτα» ότι στο νησάκι, εννοώντας τη βραχονησίδα, υπάρχει το σημείο του Σταυρού που δηλώνει την ύπαρξη προσκυνήματος. Τέλος, υπάρχει προφορική παράδοση ότι πρόκειται για αφιερωματικό ναό ψαράδων που κινδύνευσαν και διασώθηκαν αλλά αυτό δεν αποκλείει να έχει κτισθεί το σημερινό κτίσμα, σε ερείπια παλαιοτέρου. Οι αλιείς που περιπλέουν την περιοχή δεν παραλείπουν να ανεβαίνουν στο «σπιτάκι» του Αγίου να ανάψουν το κεράκι τους αλλά και μερικές φορές για να ευπρεπίσουν το ναό, που είναι εκτεθειμένος στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου