ΤΟΠΙΚΑ

Μέτωπο για την αέρια ρύπανση

μέτωπο-για-την-αέρια-ρύπανση-851206

Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ παραδέχεται ότι δεν έπραξε όσα έπρεπε για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου! Μέρος της αλληλογραφίας του υπουργείου, που δείχνει ότι αναγνωρίζει πως δεν εξάντλησε όλες τις ενέργειές του για την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας.
Το μείζον ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των σοβαρών κινδύνων για τη δημόσια υγεία κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση της διοίκησης του Ι.Σ.Μ. με τον νομάρχη, με τη συμμετοχή των αντινομαρχών Υγείας Ντίας Βουβαλούδη και Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορα και του εντεταλμένου για θέματα Υγείας νομαρχιακού συμβούλου Λεων. Αναστασίου.
Τη συνάντηση προκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, ύστερα από την πρόσφατη γενική συνέλευση και την παρέμβασή του, με ψήφισμα, για το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης.
Οι δύο πλευρές άνοιξαν τα χαρτιά τους και συζήτησαν εκτενώς για το θέμα. Συμφώνησαν σε διαρκή συνεργασία για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Σε 15 ημέρες ο Ιατρικός Σύλλογος ανέλαβε να καταθέσει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αιτιολογημένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις, ώστε να ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την ανάθεση επιδημιολογικών μελετών.
Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι με πρωτοβουλίες της νομαρχιακής αρχής ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης, η οποία θα διακριβώσει την πηγή προέλευσης των ρύπων.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Λεων. Μαυρογιάννης δήλωσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έδειξε ότι υπάρχει από την πλευρά της διάθεση να ασχοληθεί έντονα με το ζήτημα αυτό. «Αφού γίνουν οι μελέτες που καθορίζουν τις αιτίες και σε τι ποσοστό η κάθε μια ευθύνεται για την αέρια ρύπανση, θα παρθούν όλα τα μέτρα που πρέπει. Σε αυτό θα υπάρχει διαρκής συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου με τη Νομαρχία», δήλωσε.
Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά γόνιμη και χρήσιμη, αφού κατέληξε σε πρακτικά και χρήσιμα αποτελέσματα.
Αρχικά, όπως είπε, ξεκαθαρίστηκε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στο κρίσιμο ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν πλέον για τη διακρίβωση της πηγής προέλευσης των ρύπων.
«Από κει και πέρα, η Νομαρχία κινεί ήδη τις διαδικασίες για την ανάθεση αυτής της μελέτης, ώστε να γνωρίζουμε από πού προέρχονται οι ρύποι, για να μπορούμε στη συνέχεια σε συνεργασία και με τον Ιατρικό Σύλλογο να αναλάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μη περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.»
Νομαρχία και Ιατρικός Σύλλογος προγραμμάτισαν από κοινού παρεμβάσεις σε ότι αφορά τις επιδημιολογικές μελέτες. «Στον τομέα αυτό, η Νομαρχία περιμένει πλέον τις προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να προβεί στην ανάθεση τέτοιων μελετών και στην αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας.
Ο νομάρχης πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση επιμένουμε ότι εφεξής θα υπάρχει ένας σταθερός δίαυλος επικοινωνίας με τον Ιατρικό Σύλλογο για όλα αυτά τα ζητήματα. Να μπορέσει να κατοχυρωθεί ο ρόλος του Ιατρικού Συλλόγου ως του συμβούλου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου