ΤΟΠΙΚΑ

«Εβγαλαν τα μαχαίρια» Φώτης και Αλεξόπουλος

εβγαλαν-τα-μαχαίρια-φώτης-και-αλεξό-851206

Πολιτικές φωτιές ανάβει ο χάρτης του Καλλικράτη στη Μαγνησία. Η νέα χωροταξική κατανομή των δήμων από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και γκρίνιες στους αιρετούς, ενώ χθες στη σκιά της σημερινής διευρυμένης συνεδρίασης της ΤΕΔΚ συνεδρίασε η πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων των δήμων στο Νομό. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε ο προσωπικός χαρακτήρας που προσέδωσε στην ριζική του διαφωνία για τη συνένωση με το Βόλο ο δήμαρχος Αρτέμιδας Δημ. Αλεξόπουλος που επιτέθηκε με σκιαιοτότατο τρόπο στο Γραμματέα της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας και Νομαρχιακό Σύμβουλο Γιώργο Φώτη.
Μίση και πάθη έφερε στην επιφάνεια ο Καλλικράτης. Η δραματική μείωση των θέσεων των υποψηφίων αλλά και οι οργανωτικές και οικονομικές προκλήσεις που φέρνει ο Καλλικράτης έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους αυτοδιοικητικούς της περιοχής μας, με τους δημάρχους να περιμένουν πώς και πώς τη σημερινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ στις 11.00 το πρωί για να «βγάλουν τα εσώψυχά τους»… και στο τέλος να διαμορφώσουν μια κοινή πρόταση, την οποία και θα καταθέσουν στη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ την ερχόμενη Δευτέρα.
Την ίδια στιγμή όμως την παράσταση έκλεψε ο δήμαρχος Αρτέμιδας Δημήτρης Αλεξόπουλος. «Αυτό δεν είναι σχέδιο Καλλικράτης αλλά σχέδιο Γιώργος Φώτης και μάλιστα, έτσι όπως έγινε, φαίνεται ότι το πρότεινε κάποιος που έχει πιει τσίπουρα και όχι κάποιος νηφάλιος. Είναι δυνατόν να ξεκινάμε από ένα δήμο Αλοννήσου με 800 κατοίκους, να πηγαίνουμε μετά στο Δήμο Μουρεσίου με 6.500 κατοίκους και να καταλήγουμε στο δήμο Βόλου με 180.000 κατοίκους;» αναρωτήθηκε ο κ. Αλεξόπουλος, μιλώντας με σκληρή γλώσσα για το γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
Απαντώντας ο Γιώργος Φώτης σε δηκτικό ύφος και αφού διαχώρισε τη θεσμική ιδιότητα του δημάρχου από το πρόσωπο του κ. Αλεξόπουλου αναρωτήθηκε με αρκετή δόση ειρωνείας: «Νόημα έχει ποιος μιλάει. Αυτά που μου μεταφέρετε ποιος τα είπε; Ο κ. Αλεξόπουλος; Α… καλά, δηλαδή κανείς…». Ο κ. Φώτης επίσης παρατήρησε ότι ακόμη και τη διαφωνία δεν είναι δυνατόν για έναν αιρετό να την αντιμετωπίζει με τέτοιον τρόπο.
Πάντως χθες ο δήμαρχος Αρτέμιδας Δημήτρης Αλεξόπουλος στη συνεδρίαση του Σώματος πρότεινε τη δημιουργία ενός ένατου δήμου, αυτού που θα περιλαμβάνει τους δήμους Αφετών, Μηλεών και Αρτέμιδας, ενώ σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε κατά της συνένωσης με το Βόλο τάσσονται όλοι οι αγροτοσυνεταιρισμοί του δήμου κι έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα πάνω από 1.000 υπογραφές.
Γράφουν ιστορία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Μηλεών και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μαγνησίας Απόστολος Αρέθας τη σημερινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ, στην οποία όλοι οι δήμαρχοι θα καταθέσουν τις προτάσεις που έχουν λάβει στα δημοτικά τους συμβούλια.
Ο ίδιος, εκφράζοντας τη γνώμη του για το σχεδιασμό της Μαγνησίας, αναφέρθηκε στο νέο δήμο Βόλου ως δήμο «μαμούθ», ενώ θεωρεί προτιμότερη την προσάρτηση του δήμου Αρτέμιδας στο Πήλιο και τη δημιουργία ενάτου δήμου Μηλεών – Αφετών – Αρτέμιδας.
«Δεν ξέρω κατά πόσο θα εξοικονομηθούν όλα αυτά τα χρήματα και δεν είμαι σίγουρος ότι θα γίνει τελικά. Όπως και να έχει πάντως οι νέοι δήμοι θα πρέπει τουλάχιστον να στελεχωθούν με ειδικευμένο προσωπικό που θα βοηθά το δήμαρχο στο έργο του», τόνισε ο κ. Αρέθας.
Ενατο δήμο ζητά και η Πορταριά
Τη δημιουργία ενός ακόμα ένατου δήμου εισηγείται και ο δήμαρχος Πορταριάς Βασίλης Κοντορίζος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή διατυμπανίζει την αντίθεσή του στη νέα χωροταξική κατανομή, ενώ δεν παραλείπει να κάνει λόγο για «άστοχες και άδικες» συνενώσεις του Καλλικράτη στη Μαγνησία.
Ο νέος δήμος που προτείνει θα περιλαμβάνει το παλαιό Συμβούλιο Περιοχής με τους Δήμους Ιωλκού και Πορταριάς και την Κοινότητα Μακρινίτσας, ενώ σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό προτάθηκε η συνένωση του Δήμου Πορταριάς με τους Δήμους Ζαγοράς και Μουρεσίου. Μάλιστα κατά πλειοψηφία απόφαση, με μόνη αρνητική ψήφο αυτή του Θανάση Δρόσου έλαβε το Σώμα στην χθεσινή του συνεδρίαση.
«Ο Δήμος Πορταριάς με την ένταξή του στον τεράστιο Δήμο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος θα καταντήσει παραμελημένη ακραία συνοικία» είπε ο κ. Κοντορίζος και ανέφερε πως η κωλυσιεργία στο θέμα του αποχετευτικού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τού τι τους περιμένει.
Εμμένει στη μοναξιά η Αγχίαλος
Την Κυριακή 2 Μαΐου στις 11 το πρωί η δημοτική αρχή Νέας Αγχιάλου συγκαλεί λαϊκή συνέλευση στην κεντρική πλατεία της Αγχιάλου για να ενημερωθούν οι πολίτες για τις εξελίξεις, ενώ εμμένει στην απόφασή της να παραμείνει ένας αυτόνομος δήμος.
Την πλήρη αντίθεσή του άλλωστε στην πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για συνένωση του δήμου Ν. Αγχιάλου με το δήμο Βόλου εξέφρασε χθες ομόφωνα το Σώμα, ενώ εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο «ο δήμος Νέας Αγχιάλου εμμένει σε προηγούμενες αποφάσεις του και θεωρεί ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις και δυνατότητες να σταθεί επάξια στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας μας σαν αυτόνομος και διπλά μαρτυρικός δήμος».
Στον αντίποδα… η ικανοποίηση
Τη δημιουργία ενός ισχυρού δήμου στη Νοτιοδυτική Μαγνησία διαβλέπει ο δήμαρχος Πτελεού Πανταζής Παπαστεργίου, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για το νέο χάρτη παρά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμος να παλέψει για την αυτονομία του.
Ικανοποιημένος όμως και ο δήμαρχος Αφετών Θόδωρος Κουτσοφλίνης, ο οποίος μάλιστα προς έκπληξη πολλών θεωρούσε πως θα έπρεπε ο νέος δήμος Νοτίου Πηλίου να είναι ίσως ακόμα πιο μεγάλος, ίσως και με την προσάρτηση της Αρτέμιδας σε αυτόν.

Ναι στο χάρτη λένε όμως και οι δήμαρχοι Αλμυρού, Σούρπης, Φερών, Σηπιάδος, Μουρεσίου, Ζαγοράς ενώ στις αποφάσεις τους οι οποίες αντιτίθενται στη χωροταξική κατανομή εμμένουν οι δήμαρχοι Ιωλκού, Αγριάς, Κάρλας και Αισωνίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου