ΤΟΠΙΚΑ

Εντείνεται η κριτική για τον Καλλικράτη

εντείνεται-η-κριτική-για-τον-καλλικρά-851206

Στο θέμα των πόρων επικεντρώνει η ΝΔ τις αντιδράσεις της σχετικά με τον Καλλικράτη, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το όλο σχέδιο θα υποχρηματοδοτηθεί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει διαφάνεια, όπως και εξοικονόμηση πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ το χρόνο.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει «κύμα απολύσεων» στο χώρο των ΟΤΑ, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι για τους μόνιμους υπαλλήλους δεν τίθεται κανένα ζήτημα και συμπλήρωσε ότι «οι υπόλοιπες συμβάσεις θα κριθούν ως προς τη χρησιμότητά τους».
Ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών της ΝΔ Χρήστος Ζώης δήλωσε ότι η διοικητική αναδιοργάνωση της χώρας είναι αναγκαιότητα που η ΝΔ είχε επισημάνει και δρομολογήσει και παραμένει όραμα για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος όμως ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο δεν πρέπει να απαξιωθεί. «Χωροταξικό-Πόροι-Αρμοδιότητες είναι οι τρεις άξονες που προσδιορίζουν τη θέση της ΝΔ» εξήγησε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει το σχέδιο καταθέτοντας τις εξής προτάσεις:
* Καμιά συνένωση δήμων χωρίς αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες.
* Απλή αναλογική, έμμεση εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη συμμετοχή στις εκλογές χωρίς προϋποθέσεις πλήρων ψηφοδελτίων. Δημοκρατική συγκρότηση δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.
* Κατάργηση των παράλληλων με τις αιρετές περιφέρειες κρατικών περιφερειών και μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στις πρώτες.
* Αποκέντρωση των περιφερειών σε περιφερειακά διαμερίσματα (Νομαρχίες). Δημοτικές κοινότητες και περιφερειακά διαμερίσματα με αποφασιστικές αρμοδιότητες.
* Κεντρική χρηματοδότηση με θεσμοθετημένους σταθερούς πόρους, χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης.
* Καμιά απόλυση εργαζομένων.
Χρόνος διαβούλευσης και χρόνος οργάνωσης των νέων θεσμών ικανός. Απ’ αυτή την άποψη οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν πριν την επόμενη 4ετία.

Ενστάσεις της ΕΝΑΕ

Σαφές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα κατοχυρώνει πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των υπαλλήλων της, ζητά η ΕΝΑΕ, επισημαίνοντας ότι «οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση δε θα πληρώσουν το μάρμαρο του Καλλικράτη».
Με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά, η ΕΝΑΕ τονίζει πως «οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση δε θα πληρώσουν το μάρμαρο του Καλλικράτη.
» Η ΕΝΑΕ θα βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων και θα αγωνιστεί για να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά τους, ζητώντας ξεκάθαρες εγγυήσεις από την κυβέρνηση».
Το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας σε συνδυασμό με την εντεινόμενη αβεβαιότητα στο περιβάλλον εργασίας μας υπενθυμίζουν την επιτακτική ανάγκη η ΕΝΑΕ να σταθεί δίπλα στον Έλληνα εργαζόμενο με πολιτικές που στοχεύουν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του, στην καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αντιδράσεις από ΤΕΔΚΝΑ
Την αντίθεσή του στις ρυθμίσεις του «Καλλικράτη» εξέφρασε, μιλώντας στο συνέδριο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, προανήγγειλε συνολικές αντιδράσεις μετά το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που είναι προγραμματισμένο για τις 3 Μαΐου.
«Η τράπουλα ήταν σημαδεμένη. Ο Καλλικράτης έγινε Προκρούστης και μεγάλος χαμένος είναι ο πολίτης, στον οποίο, στο μέλλον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προσφέρει λιγότερες υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
Στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης προσανατολίζονται οι δήμαρχοι Ασσήρου, Μυγδονίας και Λαχανά, που αντιδρούν στη συνένωσή τους με άλλους δήμους.
Εξάλλου, ο δήμαρχος Ευόσμου, Δημήτρης Χατζηβρέττας, μετά την ανακοίνωση της συνένωσης με τον δήμο Ελευθερίου Κορδελιού κάνει λόγο για «ανισότητες, παρεμβάσεις, ακόμη και σκοπιμότητες».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου