ΤΟΠΙΚΑ

Στο αρχείο τα… βοθρολύματα ~ Από την Εισαγγελία Βόλου

στο-αρχείο-τα-βοθρολύματα-από-την-ει-839901

Για την υπόθεση που προκάλεσε τεράστιο πλήγμα στις τοπικές επιχειρήσεις, πέρυσι το καλοκαίρι, δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες

Στο αρχείο τέθηκε από την Εισαγγελία Βόλου η υπόθεση με τη δήθεν ρύπανση του Παγασητικού Κόλπου με βοθρολύματα πέρυσι το Μάιο, υπόθεση που είχε προκαλέσει τεράστιο τουριστικό πλήγμα στην περιοχή του Βόλου στην έναρξη της θερινής σεζόν, ενώ είχε επηρεάσει αρνητικά και τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης σε κοντινές ακτές του Βόλου, που άδειασαν από λουόμενους.

Η έρευνα για πιθανή ρύπανση του Παγασητικού διατάχθηκε μετά από διπλό συμβάν στο Βιολογικό Βόλου. Οταν σε διακοπή ρεύματος δεν λειτούργησε η γεννήτρια λόγω έλλειψης πετρελαίου με αποτέλεσμα ανεπεξέργαστα λύματα να πέσουν στην κοίτη του χειμάρρου Ξηριά και όταν χάλασε μία από τις τέσσερις αντλίες στο Βιολογικό με αποτέλεσμα δευτερογενώς κι όχι τριτογενώς επεξεργασμένα λύματα να καταλήξουν στη θάλασσα στη θέση Αγκίστρι, όπου εκβάλλει το σύστημα.

Από την πρώτη στιγμή η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ ενεργοποιήθηκε. Για το πρώτο συμβάν προχώρησε άμεσα σε καθαρισμό της κοίτης του Ξηριά και σε ΕΔΕ για να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες για την έλλειψη πετρελαίου στη γεννήτρια, ενώ για το δεύτερο συμβάν έσπευσε να καθησυχάσει πολίτες και επισκέπτες ότι τα νερά των ακτών είναι καθαρά. Μάλιστα, στελέχη της δημοτικής αρχής είχαν προχωρήσει σε συμβολική κίνηση: έβαλαν μαγιό και έκαναν μπάνιο στην πλαζ των Αλυκών.

Ενα χρόνο μετά ο φάκελος της υπόθεσης που είχε προκαλέσει σάλο και πλήγμα σε επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, αλλά και πολιτικές κόντρες μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης, αλλά και μεταξύ δήμου Βόλου και Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, τέθηκε οριστικά στο αρχείο.

Υπόψη του Εισαγγελέα τέθηκαν τα αποτελέσματα δειγματοληψιών που έγιναν στις ακτές και σύμφωνα με τα οποία δεν υφίσταται καμία επιβάρυνση της θάλασσας. Μάλιστα αλλεπάλληλες μετρήσεις είχαν καταδείξει ότι τα νερά του Παγασητικού δεν είναι απλώς καθαρά αλλά εξαιρετικής ποιότητας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου