ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινές μετρήσεις διαρροών στο φράγμα Παναγιώτικο

καθημερινές-μετρήσεις-διαρροών-στο-φ-839905

Με υπόδειξη της Ελληνικής Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων η οποία προτείνει εκκένωση του ταμιευτήρα

Σε στενή παρακολούθηση για τα επόμενα δύο χρόνια μπαίνει το φράγμα Παναγιώτικο. Συνεργείο θα κληθεί να κάνει καθημερινές μετρήσεις της στάθμης του ταμιευτήρα, των διαρροών που σήμερα ανέρχονται σε 300 κ.μ. νερού την ημέρα, των καθιζήσεων, των μετακινήσεων αλλά και των ρωγμών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Υιοθετείται μια συντηρητική… αγωγή με υποδείξεις της Ελληνικής Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων, η οποία πάντως στο πόρισμα που κατέθεσε στο δήμο Νοτίου Πηλίου, επισημαίνει ότι «η μόνη μέθοδος διερεύνησης της προέλευσης των διαρροών με σοβαρή πιθανότητα επιτυχίας είναι η εκκένωση του ταμιευτήρα και η επιθεώρηση της πλάκας και του επιχώματος κάλυψής της». «Ακόμη δεν θα προχωρήσουμε σε αυτό το στάδιο, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο αυτοθεραπείας», ανέφερε χθες μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Νικ. Φορτούνας, στον απόηχο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μεταξύ στελεχών του δήμου και της Ελληνικής Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων. Αμεσα ο κ. Φορτούνας θα ζητήσει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό προκειμένου από κοινού Δήμος και Περιφέρεια -που ήταν επιβλέπουσα αρχή του έργου- να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στο φράγμα Παναγιώτικο, από το οποίο εξαρτάται η υδροδότηση του συνόλου σχεδόν των παραλιακών οικισμών του Νοτίου Πηλίου. Ο δήμος θα διεκδικήσει να διατεθεί στα δημοτικά ταμεία το ποσό των 250.000 ευρώ που προέρχεται από τις εγγυητικές επιστολές εργολάβων που έχουν εκπέσει υπέρ του έργου, από τη στιγμή που για το κατασκευαστικό κομμάτι δεν βγήκαν βεβαιώσεις καλής περαίωσης. Το ποσό θα αξιοποιηθεί για εργασίες στο φράγμα, ενώ παράλληλα αίτημα αποτελεί η εκπόνηση μελέτης – σκούπα για το φράγμα.

Τα προβλήματα στο φράγμα Παναγιώτικο, όπως καταγράφονται στο πόρισμα της Ελληνικής Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων αφορούν σε μεγάλη ρωγμή στη στέψη του φράγματος προφανώς λόγω καθίζησης τμημάτων του φράγματος, άνοιγμα αρμών στη στέψη του φράγματος και αύξηση της διαρροής νερού από 17 λίτρα το δευτερόλεπτο το 2003 στα 61λίτρα ανά δευτερόλεπτο το 2014 και στα 74 λίτρα στη συνέχεια.

Πάντως, όπως καταγράφει η επιτροπή ζήτημα καταστροφής του φράγματος, δεν υφίσταται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου