ΤΟΠΙΚΑ

Κατέθεσε για τη Siemens ο Κ. Καρτάλης

κατέθεσε-για-τη-siemens-ο-κ-καρτάλης-851206

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης εξετάσθηκε χθες στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens, υπό την ιδιότητα του πρώην γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων και τη συμμετοχή του τόσο στη Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας, όσο και στην «πενταμελή επιτροπή».

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη επιτροπή, η οποία συνδυάστηκε -σύμφωνα με δημοσιεύματα- με τη ρήση Χριστοφοράκου ότι «χρειάστηκε να πληρώσει 10 εκ. σε πέντε υπουργεία», είπε ότι η επιτροπή αυτή ήταν συντονιστικού χαρακτήρα και αντικείμενο είχε την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου των Ολυμπιακών Επιχειρησιακών Κέντρων Ασφαλείας, ως προς τη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Ήταν άτυπη -είπε- και κατ΄ ουσίαν ad hoc ομάδα εργασίας, χωρίς να τηρούνται πρακτικά.

Κατά συνέπειαν -πρόσθεσε- δεν είχε καμία αρμοδιότητα να καταρτίσει προδιαγραφές, να αξιολογήσει προσφορές ή να εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ για την προτίμηση του συστήματος ασφαλείας C4 I.

Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι με τη θέση του αυτή δεν αφήνει αιχμή έναντι αυτών, που κατήρτισαν προδιαγραφές, αξιολόγησαν προσφορές ή εισηγήθηκαν την προμήθεια, η οποία εν τέλει αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ.

Ο μάρτυρας σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, ότι η προμηθεύτρια κοινοπραξία του C4I, SAIC, παρουσίαζε προβληματικούς ρυθμούς τους πρώτους τέσσερις μήνες εκτέλεσης του έργου κι ότι η κυβέρνηση πίεζε για επιτάχυνση των ρυθμών.

Σημείωσε, τέλος, ότι η πίεση της διεθνούς κοινότητας ήταν τεράστια ως προς το θέμα της ασφάλειας κι ότι αν δεν προχωρούσε το έργο, εκτιμάτο ότι θα υπήρχαν προβλήματα με τη συμμετοχή ξένων αθλητικών αποστολών.

Ο κ. Καρτάλης διέψευσε τον ισχυρισμό ότι συνάντησε κατ΄ ιδίαν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο, λέγοντας ότι η αναγραφή του ονόματός του στο ημερολόγιο του φυγόδικου μεγαλοστέλεχους, τον Ιούλιο΄03, ήταν πιθανόν κλήση της γραμματέως του, Αικατερίνης Τσακάλου, στη δική του γραμματέα για να μάθει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, που δεν της δόθηκε.

Ο μάρτυρας είπε ότι, τόσο την πρώτη φορά, που κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός, επειδή οι προσφορές ήταν υπερβάλλουσες σε σχέση με το τίμημα, το οποίο είχε βγει στην προκήρυξη, όσο και τη δεύτερη φορά, όταν κατακυρώθηκε το έργο στην SAIC, την εισήγηση προς το ΚΥΣΕΑ την έκανε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που είχε και την ευθύνη.

Από την πλευρά του ο κ. Τζαβάρας εξέφρασε την αμφιβολία του για το άτυπο της «πενταμελούς επιτροπής» και ζήτησε να κατατεθούν στην εξεταστική όλα τα πρακτικά, τα οποία έχουν τηρηθεί στις επιτροπές των συναρμόδιων υπουργείων, που είχαν ως αντικείμενο την παρακολούθηση των εργασιών ολοκλήρωσης του C4I.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου