ΤΟΠΙΚΑ

Το 2008 θα σαλπάρει η Αργώ

το-2008-θα-σαλπάρει-η-αργώ-851206

Το πειραματικό ταξίδι της Αργούς για την Κολχίδα μετατίθεται για το επόμενο καλοκαίρι του 2008 μετά από απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών. Η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε χθες στο γραφείο της στην Αθήνα με τη βολιώτικη αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, ο υπεύθυνος για το πρόγραμμα της Αργούς, αντιπρόεδρος της ΔΗΤΕΒ κ. Μιλτιάδης Ζιάκας και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κ.κ. Αντώνης Παππάς και Μαργαρίτης Πατσιαντάς όπως επίσης ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θανάσης Νάκος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας και η βουλευτής κ. Ζέττα Μακρή.
Η κ. Μπακογιάννη ενημερώθηκε από το δήμαρχο Βόλου για όλες τις λεπτομέρειες του ταξιδιού και για την προετοιμασία από πλευράς του Δήμου Βόλου, ώστε το πειραματικό ταξίδι της Αργούς να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο αλλά και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πλαισιώνουν τον απόπλου.

Ο κ. Βούλγαρης τόνισε στην κ. Υπουργό ότι από την πλευρά του ο Δήμος είναι καθ όλα έτοιμος για το ταξίδι τον ερχόμενο Ιούνιο και ότι έχουν ήδη ξεκινήσει η εκπαίδευση του πληρώματος των κωπηλατών, έχουν σταλεί επιστολές και υπάρχει επαφή με τους δημάρχους των πόλεων από τις οποίες θα περάσει το καράβι στην Τουρκία και τη Γεωργία και έχει επίσης ζητηθεί η στήριξη του εγχειρήματος και εκτός Ελλάδος, από την UNESCO, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η δημοτική αρχή έχει επίσης απευθύνει πρόσκληση προς τον Τούρκο Πρέσβη να επισκεφτεί το Βόλο.
Η Υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά της εξέφρασε την ικανοποίησή της, διότι είχε την ευκαιρία στη χθεσινή συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Βόλου να ενημερωθεί διεξοδικά για το πρόγραμμα και επισήμανε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα που έχει όχι μόνο εθνική αλλά και παγκόσμια διάσταση.
Ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Βόλου ωστόσο ότι η εκτίμηση του ΥΠΕΞ είναι πως θα πρέπει το ταξίδι να θωρακιστεί από όλες τις απόψεις διπλωματικά και οικονομικά, να μετατεθεί για το καλοκαίρι του 2008 και δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θέτει υπό την αιγίδα του το ταξίδι και αναλαμβάνει να στηρίξει διπλωματικά και οικονομικά το όλο εγχείρημα.
Η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε εξάλλου ότι θα πρέπει να συνδυαστεί το ταξίδι και με την διεκδίκηση της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα, γι αυτό και πρότεινε να πραγματοποιηθεί στο Βόλο στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2007 Διεθνής Συνάντηση Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού από όλες τις χώρες της Μεσογείου, ώστε να αναδειχτεί η μεγάλη διάσταση των δύο μεγάλων αυτών επιλογών που αποτελούν πλέον εθνική υπόθεση, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης με τη σειρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του χαρακτηρίζοντας εποικοδομητική τη συνάντηση, καθώς η Υπουργός ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΞ θέτει υπό την αιγίδα του και στηρίζει οικονομικά και διπλωματικά το ταξίδι της Αργούς.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι από την πλευρά της η δημοτική αρχή θα συνεχίσει με πρωτοβουλίες και δράσεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα- όπως π.χ. το συνέδριο της ΝΑΣΑ- να αναδείξει σε όλη του τη διάσταση το πρωτόγνωρο αυτό εγχείρημα, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πλέον διαρκή συνεργασία και με το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανώτατο πλέον επίπεδο για την επίτευξη του τελικού στόχου, αναβίωσης του πειραματικού ταξιδιού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου