ΤΟΠΙΚΑ

Διαβάστε τις λύσεις των θεμάτων των Λατινικών

διαβάστε-τις-λύσεις-των-θεμάτων-των-λα-842584

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ σε συνεργασία με το φροντιστήριο ΙΔΕΑ παρουσιάζει σήμερα, Κυριακή 29 Μαΐου πρότυπα θέματα στο μάθημα των λατινικών με τις απαντήσεις να διατίθενται στην ιστοσελίδα taxydromos.gr.

Αν θελήσετε να μελετήσετε περισσότερα διαγωνίσματα ή σημειώσεις μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο http://frontistirioidea.blogspot.gr/”

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΛΑΤΙΝΙΚΩΝ

Β1α. foris, ianuarum, filii-i, verbum, proeliorum, exercitibus, speciei, discrimina, commilitone, poma

1β. ipsius, quae, nos, hae, eorundem 1γ.clarius, sanctius, cupidius-cupidissime,exterae,tristissimi,bene,optimis,postremo- postumo,molliter

2. admirandam-admirans,reseraturi-ae-a fuerint,intromitteret,congressurum-am- um//-os-as-a esse – congressis, conspectum esse—cernendum eram, confisi essetis, confugimus-confugiemus,adduc-adducendo,scriptum iri,genitum es

3. Quanto miles Latinus Romano antecelleret

4α. Nolite aliquem credere patriae consulturum esse

4β. Nolite tutari patriam// Ne tutati sitis patriam

5. –Haec postquam Scipioni a domesticis relata sunt. -Is hasta transfixus est et armis ab adulescente spoliatus est. -Hi in castra detulerunt eum tristem et trepidum.

6. -Cum praedones arma abiecissent. -Cum permotus esset

7α. -fortior quam hostis -Actiaco post bello

7β. Απρόθετη αιτιατική κίνησης σε τόπο στο ρήμα confugit Neapolim

8.

  • cum se ipsum captum venisse eos existimasset: δευτερεύουσα επιρρηματική αιτιολογική πρόταση, η οποία εισάγεται με τον αιτιολογικό σύνδεσμο cum και εκφέρεται με υποτακτική, επειδή η αιτιολογία είναι το αποτέλεσμα εσωτερικής, λογικής διεργασίας. Συγκεκριμένα, εκφέρεται με υποτακτική χρόνου υπερσυντελίκου (existimasset) και εφόσον το ρήμα της κύριας πρότασης είναι ιστορικού χρόνου (conlocavit), η δευτερεύουσα πρόταση εκφράζει το προτερόχρονο στο παρελθόν. Λειτουργεί ως επιρρηματικός προσδιορισμός της αιτίας στο περιεχόμενο της κύριας πρότασης.
  • ut singularis proelii eventu cernatur: δευτερεύουσα επιρρηματική τελική πρόταση, ως επιρρηματικός προσδιορισμός του σκοπού στο περιεχόμενο της κύριας. Εισάγεται με τον τελικό σύνδεσμο υt επειδή είναι καταφατική˙ εκφέρεται με υποτακτική, γιατί το περιεχόμενό της είναι κάτι το επιθυμητό, και συγκεκριμένα με υποτακτική ενεστώτα (cernatur), γιατί εξαρτάται από ρήμα αρκτικού χρόνου (congrediamur) και αναφέρεται στο παρόν ιδιόμορφη ακολουθία χρόνων: ο σκοπός είναι δηλ. ιδωμένος τη στιγμή που εμφανίζεται στο μυαλό του ομιλητή, συγχρονισμός της κύριας με τη δευτερεύουσα πρόταση, και όχι τη στιγμή της πιθανής πραγματοποίησής του).
  • cum repente apparuit ei species horrenda: δευτερεύουσα χρονική πρόταση ως επιρρηματικός προσσδιορισμός του χρόνου στο περιεχόμενο της κύριας πρότασης «Ibi vix animum sollicitum somno dederat». Εισάγεται με τον αντίστροφο σύνδεσμο cum, γιατί δηλώνει αιφνίδιο γεγονός (ονομάζεται αντίστροφος, γιατί το κύριο νόημα βρίσκεται στη δευτερεύουσα και το δευτερεύον στην κύρια), εκφέρεται με οριστική παρακειμένου και σε σχέση με την προσδιοριζόμενη κύρια πρόταση δηλώνει το υστερόχρονο στο παρελθόν. Μετά τον αντίστροφο cum υπάρχει το επίρρημα repente, ενώ στην κύρια πρόταση (σε υπερσυντέλικο το ρήμα της) υπάρχει το επίρρημα vix.

9. domesticorum: γενική του περιεχομένου ή γενική διαιρετική στο praesidium admiratum: αιτιατική σουπίνου που δηλώνει τον σκοπό , εξαιτίας του απαρεμφάτου venisse που δηλώνει κίνηση eventu: αφαιρετική που δηλώνει σημείο εκκίνησης για εκτίμηση, κρίση στο cernatur cupiditate: αφαιρετική του εσωτερικού αναγκαστικού αιτίου στο permotus pugnandi: γενική γερουνδίου,γενική αντικειμενική στο cupiditate fortior: επιρρηματικό κατηγορούμενο του τρόπου στο ρήμα transfixit (αναφέρεται στο εννοούμενο υποκείμενο adulescens) sollicitum: ομοιόπτωτος,επιθετικός προσδιορισμός στο animum opibus: αφαιρετική οργανική του μέσου στο confidere quasi moriturum: αιτιολογική μετοχή (λόγω του ρ. ψυχικού πάθους miseratur) υποθετικής αιτιολογίας (λόγω του quasi), συνημμένη στο αντικείμενο του ρήματος, δηλώνει το υστερόχρονο mox: επιρρηματικός προσδιορισμός του χρόνου στο fiunt

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου