ΤΟΠΙΚΑ

Τα έκαναν γυαλιά – καρφιά στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου

τα-έκαναν-γυαλιά-καρφιά-στο-κέντρο-υγ-851206

Αιμόφυρτος στο οδόστρωμα, μετά από τροχαίο ατύχημα στη Σκιάθο, περίμενε τη διακομιδή του από ασθενοφόρο νεαρός οδηγός οχήματος, αλλά μάταια… Τα διαρκή τηλεφωνήματα και οι συνεχείς εκκλήσεις στο Κέντρο Υγείας του νησιού δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, καθώς η βάρδια οδηγού εκείνη την ώρα ήταν κενή!
Ξέσπασαν σπάζοντας τζάμια και αναποδογυρίζοντας καρέκλες στο Κέντρο Υγείας συγγενείς και φίλοι του νεαρού τραυματία, αφού προηγουμένως φρόντισαν να τον μεταφέρουν για παροχή ιατρικής βοήθειας με ιδιωτικό αυτοκίνητο.
Για τους κατοίκους της Σκιάθου η υπομονή τους ξεπέρασε τα όρια. Σάκο του μποξ… αποτέλεσαν οι εφημερεύοντες γιατροί και η νοσηλεύτρια που βρίσκονταν προχθές το απόγευμα, οπότε σημειώθηκε το τροχαίο, στο Κέντρο Υγείας.
Οι γιατροί δέχθηκαν, χωρίς να ευθύνονται, την οργή των συγγενικών προσώπων του τραυματία για τις κενές θέσεις σε οδηγούς ασθενοφόρων. Ελλείψεις που δεν επιτρέπουν για πολλές βάρδιες την εβδομάδα το ασθενοφόρο να κουνηθεί από τη θέση του.
Τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο Κέντρο Υγείας του νησιού έκρυβαν πίσω τους την αγωνία των κατοίκων του νησιού για τον κίνδυνο που μπορεί ανά πάσα στιγμή να απειλήσει τις ζωές τους. Τα ακινητοποιημένα ασθενοφόρα, εξαιτίας της μη επαρκούς στελέχωσης σε προσωπικό, είναι ένα μόλις από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ του συστήματος υγείας στη νησιωτική Μαγνησία.
«Η κατάσταση είναι τραγική», δήλωνε ο αντινομάρχης Λεων. Αναστασίου, μεταφέροντας όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή στη Σκιάθο, με αφορμή το τροχαίο ατύχημα, με τραυματία –ευτυχώς ελαφρά- έναν νεαρό.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, «τα προβλήματα οξύνονται λόγω των ελλείψεων προσωπικού, με αποτέλεσμα τις αδυναμίες του συστήματος υγείας, να πληρώνουν οι εργαζόμενοι» και πρόσθεσε: «Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα είναι γνωστά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όχι μόνο παραμένουν αλλά οξύνονται. Το τελευταίο διάστημα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις προς το υπουργείο Υγείας έχει αναδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας λόγω των ελλείψεων προσωπικού και ειδικά οδηγών.»
Στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου είναι αδύνατο να καλυφθούν όλες οι βάρδιες οδηγού ασθενοφόρου με τρία μόλις άτομα! Τόσοι καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα 24 ώρες την ημέρα και επτά ημέρες την εβδομάδα για να προστρέξουν με το ασθενοφόρο σε περιστατικό.
Με δεδομένο ότι εκτός από τον οδηγό άλλο ένα άτομο θα έπρεπε να βρίσκεται μαζί για τη μεταφορά του ασθενούς ή τραυματία, απαιτούνται συνολικά οκτώ άτομα.
Έτσι πολλές βάρδιες οδηγών ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας δεν καλύπτονται με ανυπολόγιστα αρνητικές συνέπειες για τη μεταφορά των ασθενών.
Η νομαρχιακή αρχή έχει θέσει κατ’ επανάληψη στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας την ανάγκη για άμεση πρόσληψη συμβασιούχων διαφόρων ειδικοτήτων, 8μηνης διάρκειας, αλλά και γενναίας ενίσχυσης του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας με μόνιμο προσωπικό μέσω ειδικής πρόβλεψης στην επόμενη προκήρυξη θέσεων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν τα δεκάδες κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, όπως και σε οδηγούς ασθενοφόρων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου