ΤΟΠΙΚΑ

Απέσυρε το Ιράν την υποψηφιότητά του στο Σ.Α.

απέσυρε-το-ιράν-την-υποψηφιότητά-του-σ-851206

Το Ιράν αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά του για μία θέση στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, εν μέσω αντιδράσεων ανθρωπιστικών οργανώσεων για την κίνηση της Τεχεράνης.
Επισήμως, το Ιράν ειδοποίησε άλλες ασιατικές χώρες ότι αποσύρεται «για λόγους αλληλεγγύης με άλλα μέλη της ομάδας».
Σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη τον οποίο επικαλείται το Reuters, το Ιράν φαίνεται ότι δεν εξασφάλιζε αρκετές ψήφους και για το λόγο αυτό προτίμησε να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση.
Από την πλευρά της η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch χαρακτήρισε «εφιαλτικές» τις επιδόσεις του Ιράν στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπενθύμισε τη διαφωνία της με την υποψηφιότητα του Ιράν.
Την απόφαση του Ιράν χαιρέτησαν και οι ΗΠΑ μιλώντας για «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Για την έδρα στο 47μελές Συμβούλιο με έδρα τη Γενεύη έχουν δηλώσει υποψηφιότητα από την ομάδα των ασιατικών χωρών το Κατάρ, η Μαλαισία, οι Μαλδίβες και η Ταϊλάνδη. Η εκλογή προγραμματίζεται για τις 13 Μαΐου. Στο Συμβούλιο μετέχουν από το 2009 και οι ΗΠΑ.

Την απελευθέρωση
ζήτησε ο Λ. Οίκος
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες τη μεγάλη ανησυχία του για την καλή υγεία τριών Αμερικανών, των Σέιρ Μπάουερ, Τζοις Φάταλ και Σάρα Σούρντ που κρατούνται στο Ιράν από τον Ιούλιο του 2009 χωρίς δίκη και καταδίκη τους και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.
«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι μετά από την ενημέρωση που είχαμε από τις οικογένειες των κρατουμένων για ψυχική και σωματική υγεία τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς ανέφερε ότι με δεδομένη την κακή τους υγεία «η ιρανική κυβέρνηση θα πρέπει να τους αφήσει αμέσως ελεύθερους» .
Οι τρεις Αμερικανοί ηλικίας 30 χρόνων ο καθένας συνελήφθησαν τον περασμένο Ιούλιο στο ιρανικό έδαφος -προερχόμενοι από το Ιράκ- όπου μπήκαν από λάθος μετά από επίσκεψή τους στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
Το Ιράν από την πλευρά του ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι έχει αποδείξεις πως οι τρεις κρατούμενοι κατασκόπευαν και είχαν σχέσεις με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, παρά τις διαβεβαιώσεις των οικογενειών τους ότι και οι τρεις μπήκαν κατά λάθος στο ιρανικό έδαφος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου