ΤΟΠΙΚΑ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η Εκκλησία πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις»

αρχιεπίσκοπος-ιερώνυμος-η-εκκλησία-844537

O προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος χαρακτήρισε δυσβάστακτα τα βάρη του λαού στο πλαίσιο της χθεσινής Πανθεσσαλικής Ιερατικής Σύναξης

Την πεποίθηση ότι έχει ωριμάσει η ώρα των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Εκκλησίας εξέφρασε χθες από το Βόλο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε διοικητικές αλλαγές, και όχι σε ζητήματα πίστεως, οι οποίες θα εφαρμοστούν προς όφελος του λαού, που επωμίζεται δυσβάστακτα βάρη. Με αφορμή τη χθεσινή 1η Πανθεσσαλική Ιερατική Σύναξη που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης με τη συμμετοχή των Μητροπόλεων της Θεσσαλίας και 300 περίπου κληρικών, ο Μακαριότατος τόνισε ότι «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πρέπει να βρει κι άλλους μιμητές. Είναι ένα καλό ξεκίνημα, γιατί νομίζω ότι έχει ωριμάσει, έχει έρθει η ώρα να τολμήσει και η Εκκλησία για τις δικές της εσωτερικές μεταρρυθμίσεις».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Αρχιεπίσκοπος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της σύναξης, ενώ προηγουμένως απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αναθεωρήσει η Εκκλησία τον τόπο διαχείρισης διαφόρων καταστάσεων «για την ωφέλεια του λαού μας» όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι «πιθανώς το συγκεκριμένο συνέδριο να σηματοδοτήσει ένα καινούργιο ξεκίνημα, στον τρόπο διαχειρίσεως στο χώρο της Εκκλησίας».

Ερωτηθείς σχετικά με τη μορφή των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε ότι «βλέποντας τις καταστάσεις και τα προβλήματα τα οποία ολοένα μεγαλώνουν την ανασφάλεια που υπάρχει γύρω μας, θα πρέπει και η Εκκλησία να δει την διοικητική ή οποιαδήποτε άλλη εσωτερική κατάσταση. Δεν πρόκειται για θέματα πίστεως, επανέλαβε, πρόκειται για θέματα διαχειρίσεως». Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπογράμμισε ότι «πρέπει να βρει (η Εκκλησία) την τόλμη, να συζητήσει για διάφορα θέματα, όπως γίνεται πάντοτε στην Εκκλησία μας συνοδικά, για να αποφασιστεί αν κάτι πρέπει να αλλάξει σε σχέση με τους άλλους φορείς, τους άλλους χώρους» δίνοντας το στίγμα του γενικότερου προβληματισμού και της ανάγκης «να ξαναδεί η Εκκλησία τα δεδομένα στη σωστή της διάσταση».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, σημείωσε ότι «όλοι προβληματιζόμαστε, ακούμε, και όταν υπάρξει καλή προαίρεση και θέληση, μπορούμε να προχωρήσουμε», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να τολμήσουμε». Παρόντες στην Πανθεσσαλική Ιερατική Σύναξη ήταν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’, οι Σεβ. Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός καθώς και πολυπληθείς αντιπροσωπίες κληρικών από τις αντίστοιχες Μητροπόλεις.

Τους συνέδρους προσφώνησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, χαιρετισμό απηύθυναν οι φιλοξενούμενοι Ιεράρχες και ο Μακαριότατος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της συνάξεως, που είχε ως θέμα «Ο Ορθόδοξος Κληρικός: ποιμένας και λειτουργός στο σύγχρονο κόσμο». Μετά το πέρας της Συνάξεως, παρατέθηκε γεύμα για όλους τους συμμετέχοντες, στο οποίο συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

«Ο λαός υποφέρει»

Κληθείς να σχολιάσει τα νέα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Ιερώνυμος απεφάνθη ότι «ο λαός υποφέρει, είναι δυσβάστακτα τα βάρη και εμείς έχουμε καθήκον, όπως πάντα έπραξε η Εκκλησία στο ξεκίνημά της και όσο υπάρχει Εκκλησία, να είναι πλάι στον άνθρωπο, να τον στηρίζει πνευματικά και να τον βοηθάει σε οποιαδήποτε προβλήματα, διότι δεν έχει νόημα να υπάρχει η Εκκλησία χωρίς τον άνθρωπο». Ο κ. Ιερώνυμος κατέστησε σαφές ότι «ο άνθρωπος είναι το κέντρο του κόσμου μας, επομένως ακολουθούμε αυτό το δρόμο. Ο δεύτερος πόλος, η αγάπη μας προς τον άνθρωπο, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει και να μας απασχολεί, όπως πάντα έκανε η Εκκλησία». Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην πολυθρύλητη εκκλ/κή περιουσία, τονίζοντας εμφαντικά ότι «είναι δική μας, δεν ανήκει στο Κράτος, δεν πωλείται, δεν υποθηκεύεται. Η ίδια η Εκκλησία θα την διαχειριστεί…».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου