ΤΟΠΙΚΑ

Συμφωνική σύζευξη με τον κινηματογράφο

συμφωνική-σύζευξη-με-τον-κινηματογρά-851206

Μια κλασική ταινία η οποία θα πλαισιωθεί από ορχήστρα, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι της τέχνης το βράδυ της 8ης Μαΐου στις 9 το βράδυ στο Αχίλλειον. Μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας θα συνοδεύσουν ζωντανά την περίφημη κλασική ταινία του γερμανικού βωβού εξπρεσιονιστικού κινηματογράφου «Το εργαστήρι του δόκτορα Καλιγκάρι» σε πρωτότυπη μουσική του Βολιώτη συνθέτη Ανδρέα Μιμαίου. Η προαναφερθείσα νυχτερινή προβολή, που εντάσσεται στον προγραμματισμό δράσης της Συμφωνικής του Βόλου, πραγματοποιείται ακριβώς 90 χρόνια μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στο Marmohaus του Βερολίνου, ενώ ο Caligari ξαναζωντανεύει στο Βόλο με τους «Weimar Ensemble» ένα αξιόλογο τοπικό σχήμα. Στην ουσία θα πραγματοποιηθεί μια κινηματογραφική προβολή, όπως ακριβώς γίνονταν πριν από 100 χρόνια και στο σημείο αυτό έγκειται η πρωτοτυπία της εκδήλωσης.
Το «Weimar Ensemble» είναι «ένα μουσικό σύνολο που δημιουργήθηκε μέσα στους κόλπους του Δημοτικού Ωδείου Βόλου με σκοπό να συνοδεύει συγκεκριμένες ταινίες του γερμανικού βωβού κινηματογράφου, οι οποίες «έγραψαν ιστορία» την εποχή της Βαϊμάρης. Αποτελείται από άτομα που συνεργάζονται με την Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου και τα οποία με μεράκι και πολύ ζήλο δούλεψαν πολύ σκληρά, γιατί όπως καταλαβαίνετε μια τέτοια παραγωγή είναι ιδιαίτερα δύσκολη και πολύ απαιτητική, καθώς στηρίζεται στον παράγοντα «συντονισμός με την εικόνα»» εξηγεί ο Ανδρέας Μιμαίος. Το σχήμα αποτελείται από τους μουσικούς: Ανδρέα Μιμαίο, σύνθεση-πιάνο, Μάνο Βρόντο, φλάουτο, Μιχάλη Ισκά, βιολί, Αφροδίτη Μιχαηλίδη, τσέλο, Γιώργο Αγγελάκη, τρομπόνι και Εύη Φιλίππου, κρουστά.
Μιλώντας στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο συνθέτης της μουσικής που θα πλαισιώσει την πρωτότυπη προβολή αναφέρει ότι «η ταινία «The Cabinet of Dr. Caligari» εγκαινιάζει το κίνημα του εξπρεσιονισμού στον κινηματογράφο καθώς όλα τα σκηνικά της ταινίας είναι ζωγραφισμένα σε πανό με σκοπό κτίρια και σκηνικός διάκοσμος να χάσουν τον ρεαλιστικό τους χαρακτήρα, χρησιμοποιούνται ακραίες αντιθέσεις φωτός και σκιάς. Υπάρχει έντονο μακιγιάζ στο πρόσωπο των ηθοποιών, ενώ τα απίθανα κοστούμια τους διογκώνουν τον εξω-ρεαλιστικό χαρακτήρα των εικόνων. Τέλος η υπερβολή υπάρχει και στην υποκριτική, η οποία φτάνει τα όρια της παντομίμας. Με όλα αυτά τα στοιχεία ο Caligari θα επηρεάσει αργότερα γενιές και γενιές σκηνοθετών, σεναριογράφων, ηθοποιών ακόμη και κάμεραμεν».
Συνεργασία με τη Συμφωνική
Σε ό,τι αφορά το μουσικό σκέλος της βραδιάς, ο Ανδρέας Μιμαίος εξηγεί ότι «στα πρώτα χρόνια δημιουργίας του κινηματογράφου βέβαια, η συνοδεία των ταινιών γίνονταν με ένα πιάνο που τις περισσότερες αυτοσχεδίαζε. «Με το πέρασμα των χρόνων από τη μία άρχισε να αυξάνει ο αριθμός των μουσικών που τις συνόδευαν (σχηματίζοντας ένα σύνολο δωματίου ή μια ορχήστρα) και από την άλλη άρχισαν να γράφονται πρωτότυπες μουσικές αποκλειστικά γι’ αυτές. Κατ’ αυτόν ακριβώς τον τρόπο δούλεψα κι εγώ, εξηγεί. Ασχολήθηκα, συνεχίζει, με την σύνθεση μιας πρωτότυπης μουσικής για να συνοδέψει αποκλειστικά την ταινία προσαρμοσμένη πάντα στο ύφος της συγκεκριμένης εποχής».
«Πνευματικό παιδί» και διδάσκων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, ο συνθέτης Ανδρέας Μιμαίος, έχει συνεργαστεί κατ’ επανάληψη με την Συμφωνική και όπως επισημαίνει «συνεργάζομαι επί μια τουλάχιστον δεκαετία με την ορχήστρα του Βόλου. Τα πρώτα χρόνια σχετίζονταν περισσότερο με τον τομέα της ενορχήστρωσης. Άλλωστε από πολύ νωρίς παρακολουθούσα τα master classes του διεθνούς αναγνωρισμένου μαέστρου της Συμεών Κόγκαν. Τα τελευταία χρόνια, προσθέτει ο ίδιος, ξεκίνησαν και οι πιο αυτόνομες παραγωγές σε συνεργασία πάντα με την ορχήστρα του Βόλου και φυσικά με την καθοδήγηση του δασκάλου μου και διευθυντή του Δ.Ω.Β. κ. Δημήτρη Μαραγκόπουλου». Απαριθμώντας τις συνεργασίες που κατέχουν ξεχωριστή θέση στο βιογραφικό του, ο νεαρός συνθέτης σημειώνει την προ διετίας «προβολή βωβής ταινίας (απόσπασμα) με συνοδεία ζωντανής μουσικής» που ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Βόλου. Ακολούθησε η συμμετοχή σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Ωδείου με τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας στα οποία πραγματοποιήθηκε προβολή και πάλι μιας βωβής ταινίας του Buster Keaton. Τέλος, τον περασμένο Οκτώβριο «σε συνεργασία με την Πειραματική Σκηνή και τον σκηνοθέτη Δημήτρη Πανταζή ανεβάσαμε, προσθέτει, το χορικό του ποιητή Γιάννη Ρίτσο «Ο αφανισμός της Μήλος»».
Η πρωτότυπη προβολή θα ξεκινήσει με πληροφορίες για την ταινία, τη σχέση της με τον εξπρεσιονισμό, καθώς και για όλα τα νοήματα και τους συμβολισμούς που εμπεριέχει. «Άλλωστε ο Caligari προφήτεψε τον ερχομό του Hitler στην Γερμανία» σημειώνει ο Ανδρέας Μιμαίος και καταλήγει « με μια ιδιαίτερη προσέγγιση, χρησιμοποιώντας και στοιχεία του αυτοσχεδιασμού θα προβληθεί η ταινία με συνοδεία ζωντανής μουσικής».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου