ΤΟΠΙΚΑ

Οριστικά οκτώ Δήμοι στη Μαγνησία

οριστικά-οκτώ-δήμοι-στη-μαγνησία-851206

Οκτώ Δήμους, πέντε στην ηπειρωτική Μαγνησία και τρεις τα νησιά των Βορείων Σποράδων, «κλείδωσε» ο σχεδιασμός του Καλλικράτη που παρουσιάζεται Δευτέρα ή Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

«Παίζονται» ακόμη Νέα Αγχίαλος και Αρτέμιδα εάν θα «ακολουθήσουν» το Βόλο και το Πήλιο αντίστοιχα.
Στο ίδιο μοντέλο και με τρεις εκλογικές περιφέρειες θα «παίξει» η Μαγνησία και στον υπό σύνταξη νέο εκλογικό νόμο, που αναμένεται να είναι το επόμενο βήμα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης πήρε το πράσινο φως την Πέμπτη το βράδυ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και συμπληρώνει τις τελευταίες πινελιές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν από αυτοδιοικητικούς της Μαγνησίας να προσεγγίσουν τον Υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να εκφράσουν τις ενστάσεις τους, ο κ. Ραγκούσης έχει καταστήσει σαφές ότι «το σχέδιο που θα ανακοινωθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι και το πλέον ενδεικτικό, διότι απαντά στη φιλοσοφία που υπηρετεί η συγκεκριμένη πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, στην οποία άλλωστε η Κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά».

Σε θέση «μπαλαντέρ» ωστόσο μέχρι την τελευταία στιγμή φαίνεται να παίζουν η Νέα Αγχίαλος και η Αρτέμιδα.

Ειδικότερα για τη Νέα Αγχίαλο μέχρι και την τελευταία στιγμή φαίνεται να παραμένει ισχυρή εκτός των άλλων και η εκτίμηση ότι «η προσάρτησή της στον μεγάλο ενιαίο Δήμο του Βόλου θα ενισχύσει περισσότερο την οντότητα του πολιτικού αεροδρομίου της Κεντρικής Ελλάδος».

Για την Αρτέμιδα αντίστοιχα υπάρχουν ακόμη σκέψεις να απαλειφθεί από τον αρχικό σχεδιασμό για συνένωση με το Βόλο και να «ακολουθήσει» το μεγάλο Δήμο του Πηλίου που θα καταλήγει στο Τρίκερι ως μία ενιαία διοικητική μονάδα.

Οι πληροφορίες τέλος αναφέρουν ότι δεν κρίθηκαν «ισχυρές» οι ενστάσεις που εκφράστηκαν για το δεύτερο Δήμο του Πηλίου, όπου σχεδιάζεται η συνένωση Δήμων Ζαγοράς και Μουρεσίου, ότι πληθυσμιακά είναι μικρός και ενδεχομένως θα έπρεπε να εξεταστεί και η πιθανότητα προσάρτησης και άλλων περιοχών.

Το οριστικό σχέδιο φαίνεται ότι «κουμπώνει» με την εξής διάρθρωση:

Δήμος 1: Βόλος, Αγριά, Αισωνία, Ιωλκός, Ν. Ιωνία, Πορταριά, Μακρινίτσα και ένας ακόμη ΟΤΑ μεταξύ Ν. Αγχιάλου ή Αρτέμιδας ( περίπου 138.000 κάτοικοι)
Δήμος 2: Αλμυρός, Πτελεός, Σούρπη, Ανάβρα και «παίζεται» η Νέα Αγχίαλος (περίπου 28.000 κάτοικοι)
Δήμος 3: Κάρλα, Φερές, Κεραμίδι (περίπου 12.000 κάτοικοι)
Δήμος 4: Αργαλαστή, Αφέτες, Μηλιές, Σηπιάδα, Τρίκερι και ενδεχομένως η Αρτέμιδα (περίπου 12.000 κάτοικοι)
Δήμος 5: Ζαγορά και Μούρεσι (7.000 κάτοικοι)
Δήμος 6, 7, 8: Κάθε νησί στις Βόρειες Σποράδες θα έχει δικό του Δήμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου