ΤΟΠΙΚΑ

Καμπάνες για κακοποίηση ζώων – ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΡΙΑ ΕΤΗ

καμπάνες-για-κακοποίηση-ζώων-καταδι-845393

Χρηματικές ποινές έως 10.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση

Καταδίκες έως και τρία χρόνια φυλάκισης και χρηματικές ποινές έως και 10.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση επεφύλαξε το Μονομελές και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου το 2015 σε πέντε κατηγορούμενους για παράβαση των Νόμων περί Αδέσποτων 4039/12 και 4235/14.

Στη Νέα Ιωνία ασυνείδητος έσερνε σκυλί από το μηχανάκι με αλυσίδα. Στην Αγριά κάτοικος εγκατέλειψε τρία σκυλιά στο χωράφι δεμένα χωρίς σίτιση και κατάλυμα. Στο Βόλο Αλβανός σκότωνε τις γάτες με ψαροτούφεκο. Στη Μακρινίτσα κάτοικος τραυμάτιζε γάτες με αεροβόλο.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Βόλου «Κόσμος και Φύση» οδήγησε τους ασυνείδητους στη Δικαιοσύνη και σε όποιες υποθέσεις οι μάρτυρες των περιστατικών μετέβησαν όντως στα Δικαστήρια και δεν έμειναν στις καταγγελίες καταθέτοντας όλα όσα γνώριζαν με ισχυρές αποδείξεις οι τιμωρίες ήταν τουλάχιστον παραδειγματικές.

Στις υπόλοιπες υποθέσεις η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Βόλου Φλωρίκα Τσιρογιάννη λέει ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Μάρτυρες υπεράσπισής τους, εξηγεί, βεβαίωναν για τη φροντίδα, αλλά και την αγάπη με την οποία περιέβαλαν τα ζώα, καταφέρνοντας να πείσουν το Δικαστήριο. Ο Σύλλογος δεν είχε τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής αγωγής γεγονός που εκτιμάται ότι έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην έκβαση της κάθε δίκης. Επιπλέον, στη μία από τις τρεις αθωωτικές υποθέσεις ο μάρτυρας κατηγορίας δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο.

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αν τηλεφωνούν και μας λένε το σκυλί είναι παρατημένο στο μπαλκόνι και κλαίει μέρα νύχτα, όταν βλέπουν να χτυπούν ζώα, όταν γνωρίζουν ποιοι γείτονές τους τα θανατώνουν και δεν μιλούν, αλλά περιορίζονται σε αναφορές στο Σύλλογο» λέει η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου, τονίζοντας ότι για να κάνεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αβγά.

Να επισημανθεί ότι το 2014 καθορίστηκαν οι κανόνες ευζωίας και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές απέναντι στους κατόχους ζώων και τους δήμους, ενώ ήδη από το 2012 η νομοθεσία είχε αυστηροποιηθεί ως προς τις ποινές για περιστατικά παραμέλησης – κακοποίησης.

Οι ποινές

Τρία χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ επέβαλε το Δικαστήριο σε κάτοικο Νέας Ιωνίας, ο οποίος οδηγούσε μηχανάκι και παράλληλα έσερνε το σκυλί του στο οδόστρωμα με αλυσίδα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να καταλήξει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Το περιστατικό είχε γίνει αντιληπτό από διερχόμενους επισκέπτες της περιοχής που σοκαρίστηκαν βλέποντας το σκυλί να αιμορραγεί. Ο καταδικασθείς είχε δικαίωμα άσκησης έφεσης μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου. Ωστόσο, υποχρεώθηκε να παρουσιάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα για συγκεκριμένο διάστημα.

Στο μεταξύ, ένα χρόνο φυλάκιση και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ επέβαλε το Δικαστήριο σε κάτοικο της Αγριάς, ο οποίος είχε εγκαταλείψει τα ζώα του στο χωράφι. Οπως αποδείχτηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, ο καταδικασθείς είχε τρία σκυλιά δεμένα χωρίς να μεριμνά για τη σίτισή τους. Κάτοικοι της περιοχής δεν άντεξαν να βλέπουν καθημερινά το ανείπωτο δράμα των ζώων. Ανέφεραν το περιστατικό. Ο δράστης οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ασκούσε παθητική κακοποίηση ζώων και τον καταδίκασε.

Σε άλλη περίπτωση, ένα χρόνο φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ επέβαλε το Δικαστήριο σε Αλβανό, ο οποίος σκότωσε γάτα με ψαροτούφεκο. Ο καταδικασθείς δεν εμφανίστηκε στο Δικαστήριο. Καταδικάστηκε ερήμην. Στο Δικαστήριο παρουσιάστηκε μάρτυρας που είδε τον κατηγορούμενο να σκοτώνει τη γάτα. Σύμφωνα με το Φιλοζωικό Σύλλογο Βόλου «Κόσμος και Φύση» ο αλλοδαπός θανάτωνε γάτες με τον ίδιο τρόπο και στη συνέχεια τις πετούσε στη θάλασσα στην περιοχή του Ξενία, όμως μόνο μία φορά βρέθηκε μάρτυρας για να καταγγείλει το έγκλημα.

Καταδικαστική ήταν η απόφαση και για κάτοικο της Μακρινίτσας για παράβαση του Νόμου περί αδέσποτων. Ο κατηγορούμενος τραυμάτιζε γάτες με αεροβόλο. Το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Ποινή φυλάκισης δύο ετών μετατρέψιμη προς 10 ευρώ ημερησίως με έφεση που να έχει αναστέλλουσα δύναμη και χρηματικό πρόστιμο ύψους 7.000 ευρώ επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου στον ανάδοχο του Δημοτικού Καταφυγίου για παράβαση του Νόμου περί Αδέσποτων.

Με πρόταση του εισαγγελέα ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με βάση το οποίο ενώ είχε νομική υποχρέωση ως υπεύθυνος λειτουργίας του Καταφυγίου να φροντίζει τα αδέσποτα, ωστόσο στις 18 Οκτωβρίου 2015 διαπιστώθηκε ότι προέβη σε κακή μεταχείριση των ζώων που φιλοξενούνταν στο κυνοκομείο. Στο Δικαστήριο υποδείχτηκαν φωτογραφίες με νεκρά ζώα σε κοντινή απόφαση από το κυνοκομείο.

Οι αθωώσεις

Κάτοικος Νέας Ιωνίας κατηγορήθηκε ότι έπνιξε γατάκια, όμως από το Δικαστήριο κρίθηκε αθώα. Γειτόνισσα της κατηγορούμενης που εξετάστηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ότι τα γατάκια ήταν καλά και τα φρόντιζε η ίδια στο σπίτι της.

Αθώος κρίθηκε και έμπορος ο οποίος κατηγορήθηκε ότι έδερνε το σκύλο του. Στο Δικαστήριο ωστόσο αποδείχτηκε ότι δεν κακοποίησε το ζώο αλλά φώναζε γιατί φοβόταν μην φύγει.

Επίσης, σε άλλη περίπτωση ιδιοκτήτης κατηγορήθηκε ότι κλότσησε σκύλο. Ζευγάρι που είδε τη σκηνή βίας κατήγγειλε το περιστατικό αλλά δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο. Ο κατηγορούμενος αθωώθηκε.

Ο κόσμος πρέπει να μιλήσει

Εκκληση προς τους πολίτες να μη φοβούνται να μιλήσουν όταν και όποτε βλέπουν περιστατικά κακοποίησης ζώων απευθύνει η πρόεδρος του Συλλόγου «Κόσμος και Φύση» Φλωρίκα Τσιρογιάννη. «Οι πολίτες δεν θα πρέπει να σιωπούν. Τα αδέσποτα που κυκλοφορούν ήταν κάποτε δεσποζόμενα ζώα. Εμείς τα βοηθάμε όχι μόνο να γίνουν αδέσποτα, αλλά και να γίνουν επιθετικά. Πρέπει και αυτά να προστατευτούν από τη ζούγκλα που ζούνε» εξηγεί.

«Κόσμος και Φύση»

Ο σεβασμός σε ό,τι αφορά κάθε ζώο και την ευζωία του κατηύθυνε το Φιλοζωικό Σύλλογο Βόλου στη χρήση των ένδικων μέσων όπου και όταν χρειάστηκε, πάντα όμως με γνώμονα το συμφέρον των ζώων και όχι τη δική του προβολή. Εκτός των προαναφερόμενων υποθέσεων ο Σύλλογος υπέβαλε στα Αστυνομικά Τμήματα όπου είχε καταγγελίες για παραλείψεις ευζωίας (σκύλων κυρίως), 15 αιτήματα για να γίνουν συστάσεις ώστε να συμμορφωθούν οι κάτοχοι ζώων.

«Ο φιλόζωος για μας είναι αυτός που σέβεται το ζώο, την φύση μέσα στην οποία αυτό ζει αλλά και τον συνάνθρωπό του» προσθέτει μεταξύ άλλων.

Η δράση για τα αδέσποτα

Ο Σύλλογος στειρώνει με δική του πρωτοβουλία αλλά και μέσα από τα προγράμματα του δήμου, ζώα ώστε το μεγάλο πρόβλημα που μαστίζει την χώρα να μην πολλαπλασιάζεται. Επίσης, προσπαθεί να βρει τα κατάλληλα σπίτια με γνώμονα πάντα την καλή συμβίωση ζώων και κατόχων ώστε τα ζώα να μην βρεθούν πάλι αδέσποτα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου