ΤΟΠΙΚΑ

Παζάρι για το «πακέτο» και τα μέτρα

παζάρι-για-το-πακέτο-και-τα-μέτρα-851206

Κρίσιμες συναντήσεις με την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ θα έχει σήμερα και την Κυριακή στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ φαίνεται ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν στις προτάσεις τους και στα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση, και το κλίμα αυτό έχουν ήδη μεταφέρει στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Από την πλευρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ενημερώσει σήμερα, Σάββατο, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν για την πρόοδο της δημοσιονομικής προσπάθειας της Ελλάδας, τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και για τα πρόσθετα μέτρα και μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να λάβει η Ελλάδα το 2011 και το 2012.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το ύψος της άμεσης χρηματοδοτικής ενίσχυσης που θα παράσχει το ΔΝΤ στην χώρα μας , εντός 48 ωρών από την υποβολή του αιτήματος ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης. Αυτή υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ και θα παρασχεθεί με επιτόκιο 2,86%.
“Καλύπτουμε όλες
τις δανειακές ανάγκες…”

Αν και απέφυγε να αναφερθεί στο ύψος της οικονομικής βοήθειας και του επιτοκίου για την Ελλάδα, τόνισε ότι η χώρα μας δε θα αντιμετωπίσει κανένα δανειακό πρόβλημα πλέον, διότι οι ανάγκες καλύπτονται από το βραχυχρόνιο δανεισμό στον οποίο πολύ σύντομα θα μπορεί να έχει πρόσβαση πια η κυβέρνηση.
O ίδιος απέφυγε, πάντως, να ξεκαθαρίσει και αν το πρώτο τμήμα της βοήθειας θα προέλθει από την Ευρώπη ή από το ΔΝΤ, τόνισε όμως ότι αυτό θα γίνει πριν τις 19 Μαΐου.
Απέφυγε επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν δέχτηκε πιέσεις για να προχωρήσει τη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μέχρι προχτες βράδυ με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε, τον ομόλογό του ΗΠΑ Κ.Γκαιμπνερ και άλλους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.

Δήλωσε, δε, αισιόδοξος ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη διαδικασία έγκρισης του ελληνικού αιτήματος από τις ευρωπαϊκές αρχές και τους εταίρους ενώ ξεκαθάρισε ότι δε χρειάζεται να υποβληθεί και ξεχωριστό αίτημα για βοήθεια προς το ΔΝΤ καθώς η σχετική διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει με την επιστολή που απέστειλε ο ίδιος προς τον Ντομινίκ Στρος Καν, τον οποίο και θα συναντήσει μεταξύ άλλων αυτό το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως το ταξίδι του κ. Παπακωνσταντίνου δεν σχετίζεται με την υποβολή αιτήματος ενεργοποίησης της βοήθειας, αλλά με την αποκρυστάλλωση σημαντικών πτυχών του μηχανισμού και την ενημέρωση του ΔΝΤ για τις κυβερνητικές επιδιώξεις.
Μεγάλο παζάρι
για τα μέτρα
Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που ζήτησε η Ελλάδα δεν σημαίνει ότι θα ληφθούν μέτρα «τύπου» ΔΝΤ σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών με αφορμή την επιστολή που απέστειλε προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και προς τον πρόεδρο του Eurogroup και με την οποία μπαίνουν στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για τους όρους παροχής της βοήθειας και τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που θα κληθεί να λάβει η χώρα την επόμενη τριετία.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι η απόφαση της Ελλάδος στόχο έχει να διαλύσει την αβεβαιότητα στις αγορές και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους κερδοσκόπους ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει πρόβλημα δανεισμού.

Η κίνηση αυτή σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας της αναστάτωσης που προκλήθηκε στις αγορές μετά την αναθεώρηση των στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα και την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Μoody΄s.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου