ΤΟΠΙΚΑ

Νέα απόβαση μεταναστών στη Μαγνησία

νέα-απόβαση-μεταναστών-στη-μαγνησία-851206

Με λιγοστά τρόφιμα και ελάχιστο νερό, στοιβαγμένοι στην καμπίνα ιστιοφόρου σκάφους, 32 παράνομοι μετανάστες –μεταξύ τους μια νεαρή έγκυος- ξεκίνησαν πριν από πέντε ημέρες το εξαντλητικό ταξίδι μέσα σε θαλασσοταραχή από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό ένα καλύτερο αύριο.

Συνολικά στο σκάφος, το οποίο έμεινε ακυβέρνητο εξαιτίας μηχανικής βλάβης προχθές το απόγευμα ανοιχτά του ακρωτηρίου Γέρακα Αλοννήσου, επέβαιναν 35 άτομα, αφού μεταξύ των παράνομων μεταναστών ήταν και οι τρεις Ουκρανοί διακινητές τους, δύο άντρες 57 και 28 ετών και μία γυναίκα 33 ετών.
Οι μετανάστες φιλοξενήθηκαν χθες το βράδυ στην Αλόννησο και προωθήθηκαν σήμερα στο Βόλο με το Express Σκιάθος.
Οι τρεις δουλέμποροι, οι οποίοι συνελήφθησαν βρίσκονταν το μεσημέρι οδηγήθηκαν ενώπιον Εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παράνομη μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα ατόμων που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα κατά συρροή και κατά συναυτουργία. Από τον Ανακριτή έλαβαν 24ωρη προθεσμία και θα απολογηθούν σήμερα για τις πράξεις τους.
Το ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος σημαίας Ουκρανίας εντόπισε προχθές το απόγευμα πλωτό περιπολικό της λιμενικής αρχής Βόλου, που εκτελούσε περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Σποράδων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών».
Επιχείρηση στήθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές Βόλου, Σκοπέλου και Αλοννήσου. Ενεργοποιήθηκαν όλα τα παραπλέοντα πλοία για παροχή συνδρομής και το δουλεμπορικό ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια στη 1 τα ξημερώματα στην Αλόννησο από το αλιευτικό σκάφος «Άνεμος».
Οι νεαροί παράνομοι μετανάστες -28 Αφγανοί, τρεις Ιρακινοί και ένας Ινδός- 15 άντρες και 17 γυναίκες, πλήρωσαν το εισιτήριο της «ελπίδας» και ξεκίνησαν το ταξίδι της εξαθλίωσης από τα παράλια της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις πρώτες καταθέσεις τους πλήρωσαν στους δουλεμπόρους τους 4.500 δολάρια ο καθένας.
Στην Αλόννησο, με μέριμνα του δήμου, οι παράνομοι μετανάστες οδηγήθηκαν σε κατάλληλο χώρο υποδοχής, όπου διανυκτέρευσαν. Γιατροί του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου τούς εξέτασαν, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην έγκυο. Όλοι τους ήταν καταπονημένοι και εξαντλημένοι.
Στις 2:30 μετά το μεσημέρι χθες συνοδεία λιμενικών επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής. Με λεωφορείο από το λιμάνι του Βόλου μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών της Νομαρχίας Μαγνησίας, τους χώρους του οποίου είχαν καθαρίσει και προετοιμάσει με κλινοσκεπάσματα και είδη πρώτης ανάγκης εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας.
Οι παράνομοι μετανάστες θα υποβληθούν σε περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις και θα έχουν προσωρινή φιλοξενία μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικαστικές ενέργειες που προβλέπονται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου