ΤΟΠΙΚΑ

Από το Μάρτιο χτύπησαν καμπανάκι ότι ο Βόλος είναι εκτός των πιστώσεων

από-το-μάρτιο-χτύπησαν-καμπανάκι-ότι-ο-847471

Σοβαρά ερωτήματα εγείρει η στάση της 5ης ΥΠΕ

Ποια πρόταση και με ποια κριτήρια προώθησε στο υπουργείο Υγείας, τι λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το μέλος της Επιτροπής ΕΣΠΑ του Νοσοκομείου Βόλου, γιατρός Δημ. Λύτρας

Στην 5η ΥΠΕ και στην πρόταση που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, αναζητούν πλέον όλοι οι τοπικοί φορείς την άκρη του κουβαριού που άρχισε να ξετυλίγεται από το προηγούμενο Σάββατο μετά το αποκλειστικό δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ότι δεν περιλαμβάνεται ούτε ευρώ από τα κονδύλια για νέα έργα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος στον τομέα της Υγείας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χθες συγκέντρωσε νέα στοιχεία τα οποία οδηγούν ξεκάθαρα στο συμπέρασμα ότι εξαρχής το Νοσοκομείο Βόλου, αντί να επιβραβευτεί για την απορροφητικότητα 100% που επέδειξε το προηγούμενο διάστημα, έπεσε «θύμα» της άποψης που εκτιμάται ότι επικράτησε τελικά στην 5η ΔΥΠΕ Θεσσαλίας, ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα που συμβασιοποιήθηκαν άρον – άρον το 2015 χωρίς όμως να έχουν καν ξεκινήσει και πρέπει να υλοποιηθούν τώρα στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, προκειμένου να μην εγερθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτήσεις για επιστροφή κονδυλίων.

Η ιστορία, ξεκινά από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2015 όταν η Επιτροπή ΕΣΠΑ που συγκροτήθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου επεξεργάστηκε συγκεκριμένες προτάσεις για την ένταξη έργων στη νέα προγραμματική περίοδο.

«Εμείς έχοντας την εμπειρία από το προηγούμενο ΕΣΠΑ που πήγαμε πολύ καλά και πετύχαμε να εντάξουμε και να ολοκληρώσουμε έργα 2,5 εκατ. ευρώ ξεκινήσαμε από τις αρχές Δεκεμβρίου την προετοιμασία για να υποβληθεί εγκαίρως αλλά και τεκμηριωμένα η νέα πρόταση» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Λύτρας, μέλος της Επιτροπής ΕΣΠΑ που συγκροτήθηκε στο Αχιλλοπούλειο για το σκοπό αυτό.

Η αρχική πρόταση περιλάμβανε έργα ύψους 11 εκατ. ευρώ και πλέον. Ωστόσο η Επιτροπή επεξεργάστηκε στο πλαίσιο ενός PLAN B, μία πρόταση δηλαδή, χαμηλότερου κόστους, στα 3,2 εκατ. ευρώ που περιλάμβανε το στεφανιογράφο, το μαγνητικό τομογράφο, την ψηφιοποίηση των χειρουργείων και την προμήθεια ακτινοδιαγνωστικού εξοπλισμού.

Και τα δύο σκέλη της πρότασης εγκρίθηκαν από το Επιστημονικό Συμβούλιο αρχικά, έπειτα από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Βόλου και στις 15-2-2016 αποστέλλονται στην 5η ΥΠΕ και στην αρμόδια υπηρεσία ΕΣΠΑ της 5ης ΔΥΠΕ που ήταν και η αρμόδια για να την προωθήσει στο υπουργείο Υγείας.

Από τον Μάρτιο χτυπούσαν καμπανάκια

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές μέσα στον Μάρτιο άρχισαν να φτάνουν εν είδει πληροφοριών στα αυτιά των μελών της Επιτροπής ΕΣΠΑ του Νοσοκομείου Βόλου πληροφορίες ότι η 5η ΔΥΠΕ Θεσσαλίας στο σχεδιασμό που απέστειλε στο υπουργείο Υγείας δεν είχε συμπεριλάβει καμία δράση που να αφορά στο Αχιλλοπούλειο, παρά μόνο δράσεις και έργα που δεν είχαν ολοκληρωθεί και έπρεπε για να μην απενταχθούν, να ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο.

Αμέσως σήμανε συναγερμός. Στις αλλεπάλληλες επικοινωνίες που επιδιώχτηκαν τόσο με το διοικητή της 5ης ΔΥΠΕ Θεσσαλίας όσο και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της υπηρεσίας που ορίστηκε υπεύθυνη για το ΕΣΠΑ στην 5η ΔΥΠΕ οι απαντήσεις ήταν ασαφείς και γενικόλογες.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, σε μία από τις φορές που τέθηκε επίμονα το αίτημα από γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου προς την 5η ΔΥΠΕ Θεσσαλίας να τους αποσταλεί η πρόταση που προωθήθηκε στο υπουργείο Υγείας, η απάντηση που φέρεται να πήραν από υπηρεσιακή παράγοντα είναι ότι «το Νοσοκομείο Βόλου είναι ευνοημένο. Πήρατε 2,5 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο ΕΣΠΑ» (η εφημερίδα έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία της υπαλλήλου που φέρεται να υποστήριξε κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις πηγές μας).

Σημειωτέον ότι ακόμη και σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η 5η ΥΠΕ δεν έχει αποστείλει – όπως υποστηρίζεται από την Επιτροπή ΕΣΠΑ των γιατρών στο Νοσοκομείο Βόλου- την πρόταση που έφτασε στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας για τα έργα.

«Ζητήσαμε πολλές φορές να μας αποσταλεί η πρόταση που προώθησε η 5η ΥΠΕ στο υπουργείο Υγείας αλλά μέχρι σήμερα δεν την έχουμε στα χέρια μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Λύτρας επιβεβαιώνοντας πλήρως τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Ενημερώθηκαν πολιτικά γραφεία

Με τους γιατρούς να τους έχουν «ζώσει στην κυριολεξία τα φίδια» ότι το Νοσοκομείο Βόλου κινδυνεύει να μείνει εκτός ενόψει της προκήρυξης που θα άνοιγε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέλη της Επιτροπής ΕΣΠΑ, πριν από ένα περίπου μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες ενημέρωσαν τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης στη Μαγνησία για το όλο θέμα δίνοντάς τους μάλιστα λεπτομέρειες για τους χειρισμούς που είχαν προηγηθεί αλλά και για το γεγονός ότι εκ μέρους της 5ης ΔΥΠΕ υπάρχει πλήρες σκοτάδι για το πώς διαχειρίστηκε την πρόταση που απέστειλε το Νοσοκομείο Βόλου αφενός και αφετέρου για τους λόγους που δεν περιλαμβάνεται κανένα έργο και καμία δράση από αυτές που προτείνονται. «Δικαιούμαστε να ξέρουμε ποια πρόταση και ποια έργα προέκρινε και απέστειλε στο υπουργείο Υγείας η 5η ΔΥΠΕ και με ποια κριτήρια δεν έχει ενταχθεί ο Βόλος» ανέφερε εμφανώς προβληματισμένος ο κ. Λύτρας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σημειώνεται πάντως ότι και χθες παρά το μεγάλο θόρυβο και τους κλυδωνισμούς που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ότι στην πρόταση του υπ. Υγείας δεν συμπεριλαμβάνονται έργα που προτάθηκαν από το Νοσοκομείο Βόλου και παρά το ότι αναζητήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διοικητής της 5ης ΔΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου δεν υπήρξε καμία απάντηση και καμία επίσημη τοποθέτηση για το όλο θέμα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Γ. Μουλάς: «Δεν ξέρουμε αν ο υπουργός γνωρίζει τις …μαϊμουδιές»

Δεν πρόκειται για πληροφόρηση, αλλά για την πρόταση του υπουργείου Υγείας, διευκρίνιζε με χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, γιατρός στο Αχιλλοπούλειο, Γιώργος Μουλάς, σχετικά με τα έγγραφα που προκάλεσαν κινητοποίηση και συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Μουλά, το Νοσοκομείο Βόλου ήταν πάντοτε συνεπές σχετικά με ώριμα έργα, αλλά και με υψηλή απορροφητικότητα, 100%, κονδυλίων. Τώρα τιμωρείται γι’ αυτό, διερωτήθηκε. «Μπορεί να υπήρξε δάκτυλος, υποπτευόμαστε πολλά. Δεν θα το επιτρέψουμε, όμως. Γι’ αυτό και συγκροτείται διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό. Δεν ξέρουμε εάν ο υπουργός και οι υφυπουργοί γνωρίζουν για τις «μαϊμουδιές» που έγιναν. Ποιος έβαλε την «ουρίτσα» του θα αποκαλυφθεί σύντομα. Ομως, έως εδώ και μη παρέκει. Δεν θα το αφήσουμε έτσι», δήλωσε ο κ. Μουλάς.

Τα έγγραφα που ενεργοποίησαν γιατρούς και φορείς

Εργα συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 5,2 εκατ. ευρώ, αλλά το Αχιλλοπούλειο πουθενά…

Να καταλαγιάσει τη «σκόνη που σηκώθηκε» – ήταν ο χαρακτηρισμός που ο ίδιος απέδωσε στις αποκαλύψεις του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για τον αποκλεισμό στην παρούσα φάση του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου από το νέο ΕΣΠΑ και οι οποίες προκάλεσαν ευρύτατη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας- επιχείρησε με χθεσινές του δηλώσεις ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Τα δημοσιεύματα ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά φορέων της Μαγνησίας και γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου, οι οποίοι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τρέχουν τουλάχιστον τις δύο τελευταίες εβδομάδες για να ανακόψουν την αδικία σε βάρος του Αχιλλοπούλειου βρήκαν συμπαραστάτες, με το ομόφωνο ψήφισμα που εκδόθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου. Σε αντίθεση, με το κλίμα εγρήγορσης των τελευταίων ημερών, ο Αλ. Μεϊκόπουλος επιχείρησε χθες να καταλαγιάσει τις έντονες αντιδράσεις, αλλά με στοιχεία, τα οποία ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ προσπάθησε να διασταυρώσει, όμως μάταια.

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μεϊκόπουλου (εδώ οφείλουμε να διορθώσουμε ότι η δεύτερη πρόταση των έργων του Νοσοκομείου Βόλου είναι 3,2 εκατ. ευρώ και όχι 3,2 δισ. ευρώ, όπως από λάθος γράψαμε), ο προϋπολογισμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014 – 2020 στον τομέα της Υγείας για τη Θεσσαλία είναι 7 εκατ. ευρώ, «εκ των οποίων το 1,5 εκατ. ευρώ έχει δεσμευτεί για τα Νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας, διότι από το προηγούμενο ΕΣΠΑ επειδή εκκρεμούσαν δικαστικές αποφάσεις, δεν πρόλαβαν να συμβασιοποιηθούν τα έργα και έτσι είναι γέφυρα. Επομένως είναι ακόμη 5,5 εκατ. που απομένουν και θα μοιραστούν ισόποσα στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Θολό, παρά την εκτενή δημοσιογραφική έρευνα, παραμένει σε ποια δύο έργα (Τρίκαλα και Καρδίτσα) αναφέρεται ο κ. Μεϊκόπουλος, τι εννοεί όταν αναφέρει ότι έχει «δεσμευτεί» 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς και πού εδράζει τη διαβεβαίωση που παρέχει ότι τα υπόλοιπα 5,5 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν ισόποσα.

Δηλαδή οι προτεινόμενες δράσεις του τομέα Υγείας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας δεν είναι ακόμη οριστικοποιημένες και δεν υπάρχει πρόταση που να έχει εκτός το νομό;, ρωτήθηκε χθες ο κ. Μεϊκόπουλος. «Οχι, φυσικά», απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κοφτά.

«Δεν υπάρχει ούτε επίσημο έγγραφο, ούτε κανένας μέχρι στιγμής συγκεκριμένος σχεδιασμός για το πώς ακριβώς θα κατανεμηθούν.

Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Σας είπα ότι δεν υπάρχει ούτε επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου, ούτε επίσημος ισχυρισμός για όσα ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Δεν υπάρχουν όλα αυτά. Ως βουλευτές είναι ξεκάθαρο ότι θα πιέσουμε. Εγώ απαντάω στη σκόνη, η οποία σηκώθηκε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Προτεινόμενα έργα 5,2 εκατ. ευρώ

Δεν γνωρίζουμε τι εννοεί ο κ. Μεϊκόπουλος «επίσημο έγγραφο» ή «επίσημη τοποθέτηση». Προφανώς, εάν είχαν πέσει τελικές υπογραφές, η κατάσταση δεν ήταν ανατρέψιμη.

Η κατεύθυνση, όμως, που έδωσε η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Υγείας με έγγραφό της προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας (αρ. πρωτ. 636 και ημερομηνία 6-4- 2016) καταγράφει οκτώ έργα στη Θεσσαλία (ένα στη Μαγνησία, ένα στην Καρδίτσα, πέντε στη Λάρισα και ένα σχετικά με την προμήθεια εννέα 13 ασθενοφόρων οχημάτων).

Το έγγραφο υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας υπουργείου Υγείας Π. Γιαννουλάτος και συνοδεύεται με τα Δελτία Εξειδίκευσης Δράσεων Τομέα Υγείας στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014 – 2020.

Τα έργα, σύμφωνα με τα έγγραφα και τα έντυπα κάθε πρότασης, έχουν συνολικό ενδεικτικό προϋπολογισμό 5.265.022, 26 ευρώ.

Το ίδιο έγγραφο επισημαίνει: «Η υλοποίηση των προτεινόμενων έργων που καταγράφονται στα Δελτία Εξειδίκευσης είναι σύμφωνη με τις υπάρχουσες ανάγκες και τη χαρτογράφηση των δομών υγείας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προέκυψε από τη διαβούλευση μεταξύ υπουργείου Υγείας (με το συντονισμό της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού) και φορέων στην Υγειονομική Περιφέρεια και είναι συναφής με τις στρατηγικές προτεραιότητες του τομέα».

  • Σχετικά άρθρα:

Εργα 3,2ε κ.. ευρώ… χαμένα ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

Σε καραντίνα… ο Βόλος ~ Εκτός ΕΣΠΑ στον τομέα της υγείας η Μαγνησία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου