ΤΟΠΙΚΑ

Εκρηξη εμφραγμάτων τα τελευταία 30 χρόνια

εκρηξη-εμφραγμάτων-τα-τελευταία-30-χρόν-851206

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για την Ελλάδα όσον αφορά στην έξαρση που σημειώνεται σε θανάτους από εμφράγματα, καθώς κάθε χρόνο καταγράφονται 40.000 περιστατικά αλλά και 15.000 θάνατοι. Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν το 2025, εάν δεν αλλάξει ο σύγχρονος τρόπος ζωής του Έλληνα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα από τον Βόλο ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα και Διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείο Νίκαιας κ. Σταύρος Παππάς.
Ο ίδιος σημείωσε πως το ποσοστό θανάτων από εμφράγματα στην Ελλάδα ανέρχεται στο 48%, ενώ από το 1970 έως και σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 30% τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αυτή η εξέλιξη οφείλεται σύμφωνα με τον γιατρό στο γεγονός πως ο σύγχρονος Έλληνας δεν γυμνάζεται, καταναλώνει κεκορεσμένο λίπος και έχει αφήσει πίσω του την μεσογειακή διατροφή, η οποία επιτάσσει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ψαριού.
Επιπλέον ο γιατρός μίλησε και για το σακχαρώδη διαβήτη, λέγοντας πως ένας στους δέκα Έλληνες είναι διαβητικός, ενώ αυτή η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει, εάν δεν προσεχθεί, προβλήματα στα μάτια, στα νεφρά, εμφράγματα, ακόμη και ακρωτηριασμούς.
Στο σημείο αυτό ο κ. Παππάς τόνισε πως ο διαβήτης τύπου 2 πλέον εμφανίζεται και σε εφήβους και σε νέους ηλικίας από 17 έως 20 ετών εξαιτίας της παχυσαρκίας που παρουσιάζεται έντονη σε αγόρια και κορίτσια.
«Ο διαβητικός κινδυνεύει πέντε φορές παραπάνω να πεθάνει από έμφραγμα, γι’ αυτό είναι επιτακτική η παρακολούθηση του ασθενούς τόσο με προσοχή στη διατροφή του, όσο και με φαρμακευτική αγωγή», σχολίασε ο κ. Παππάς.
Τα ζητήματα των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των εμφραγμάτων, του διαβήτη και της αγωγής για κάθε παρεμφερή ασθένεια συζήτησε ο κ. Παππάς χθες το βράδυ με τους γιατρούς της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου