ΤΟΠΙΚΑ

Διαψεύδει κατασκευή διηπειρωτικών πυραύλων

διαψεύδει-κατασκευή-διηπειρωτικών-π-851206

Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας στρατηγός Αχμαντ Βαχίντι διέψευσε σήμερα ότι το Ιράν επιδιώκει να κατασκευάσει βαλλιστικούς διηπειρωτικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Irna.
«Δεν έχουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Πρόκειται για μέρος του ψυχολογικού πολέμου των εχθρών μας», είπε ο Ιρανός στρατηγός όταν ρωτήθηκε σχετικά με μία έκθεση του Πενταγώνου σύμφωνα με την οποία το Ιράν θα μπορούσε να φθάσει στο σημείο να κατασκευάσει ένα πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς ικανού να πλήξει τις ΗΠΑ το 2015. «Αυτό θα απαιτούσε ξένη βοήθεια», πρόσθεσε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μίλερ ερωτηθείς κατά την διάρκεια ακρόασης σε επιτροπή του κοινοβουλίου για την δυνατότητα η Τεχεράνη να εκτοξεύσει ένα διηπειρωτικό πύραυλο εναντίον των ΗΠΑ, απάντησε ότι «αυτό θα μπορούσε ενδεχόμενα να γίνει από το 2015».
Εξάλλου, ο στρατηγός Βαχίντι ανέφερε ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κατασκευάσει τοπικά ένα «αντιπυραυλικό σύστημα μέσου βεληνεκούς με ακτίνα δράσης 40 χιλιομέτρων που μπορεί φθάσει σε ύψος 20 χιλιομέτρων», αλλά δεν ανέφερε άλλες λεπτομέρειες.

Αναγνώριση ως πυρηνική δύναμη διεκδικεί η Β. Κορέα
Η Βόρεια Κορέα ζήτησε σήμερα να αναγνωριστεί επίσημα ως πυρηνική δύναμη και επανέλαβε την έκκληση για την υπογραφή μιας μόνιμης συνθήκης ειρήνης με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα αντικαταστήσει την παλαιά ανακωχή που έθεσε τέλος στον Πόλεμο της Κορέας (1950-53).
Η Ουάσινγκτον έχει απορρίψει την υπογραφή συνθήκης ειρήνης, εφόσον η Πιονγκγιάνγκ αρνείται να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το σχετικό υπόμνημα του βορειο-κορεάτικου υπουργείου Εξωτερικών που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η Βόρεια Κοκρέα επιθυμεί να είναι «ισότιμη με άλλα πυρηνικά κράτη», παρά το γεγονός ότι το 2003 αποσύρθηκε από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των πυρηνικών(NPT), που θέτει τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.
Οι περιφερειακές δυνάμεις έχουν αρνηθεί το αίτημα της Βόρειας Κορέας να αναγνωρισθεί επίσημα ως πυρηνική δύναμη.
«(Η Βόρεια Κορέα) θα κατασκευάζει πυρηνικά όσο εκείνη κρίνει αναγκαίο, αλλά ούτε θα μετέχει σε κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών, ούτε θα παράγει περισσότερα απ όσο κρίνει αναγκαίο», αναφέρει το υπόμνημα του υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Βόρεια Κορέα διαθέτει περίπου 50 κιλά πλουτωνίου, ποσότητα που κατά τους ειδικούς θα ήταν αρκετή για την κατασκευή έξι έως οκτώ πυρηνικών όπλων. Οι ειδικοί δεν πιστεύουν όμως ότι το κράτος αυτό έχει τη δυνατότητα να σμικρύνει ένα ατομικό όπλο τόσο, ώστε να τοποθετηθεί σε πύραυλο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου