ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός σχολείου 17.000 εκπαιδευτικοί

εκτός-σχολείου-17-000-εκπαιδευτικοί-851206

Ριζικές αλλαγές στους όρους πρόσληψης, στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά και στο ωράριο των μόνιμων εκπαιδευτικών φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την «αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού».

Συνολικά, 17.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι δεν θα βρουν θέση φέτος στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται ο χρόνος εργασίας σε χιλιάδες μόνιμους εκπαιδευτικούς για να καλυφθούν τα κενά.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει τη μετάθεση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ κατά έναν χρόνο.

Για να συμμετάσχει ένας υποψήφιος εκπαιδευτικός σε πανελλήνιο διαγωνισμό για την είσοδό του στην εκπαίδευση θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης.

Το νέο σύστημα προσλήψεων και διορισμών βασίζεται στον κανόνα ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί που θα προσλαμβάνονται σε όλα τα σχολεία και τις δομές εκπαίδευσης οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει τη βαθμολογική βάση σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Οι μεταβατικές διατάξεις για το πέρασμα από το σημερινό σύστημα διορισμών στο νέο σύστημα προβλέπουν:

Την οριστική παύση της τροφοδοσίας των πινάκων προϋπηρεσίας στις 30/6/2010.

Τον διορισμό εκπαιδευτικών με αναλογία 60%40% (σχολικά έτη 2010-11, 2011-12).

Στη συνέχεια, εφόσον οι συμμετέχοντες στους κλειδωμένους πίνακες δεν έχουν διοριστεί και διαθέτουν εμπειρία άνω των 24 μηνών εντάσσονται στους πίνακες επιτυχόντων ΑΣΕΠ με μέσο όρο βαθμολογίας 50-54, δηλαδή πριμοδοτούνται με χαμηλότερη βάση στους δύο προσεχείς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.


Πώς θα καλυφθούν τα κενά

Κατ αρχήν θα επιστρέψουν στα σχολεία πάνω από 5.000 εκπαιδευτικοί που μέχρι πέρσι χρησιμοποιούνταν για να καλύπτουν πραγματικές ή πλασματικές ανάγκες σε διάφορους φορείς του υπουργείου, όπως την Κεντρική Υπηρεσία, τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Εκπαίδευσης, τον ΟΕΕΚ, την Ακαδημία Αθηνών, τις βιβλιοθήκες, τα πανεπιστήμια, κ.λ.π.

Ο δεύτερος τρόπος για να μειωθούν τα κενά στα σχολεία είναι η συγκρότηση τμημάτων με πάνω από 25 μαθητές στην τάξη. Η πλειονότητα των σχολείων σήμερα λειτουργεί με τμήματα που έχουν 22-25 μαθητές, οπότε είναι σίγουρο ότι με τη νέα διάταξη σε κάποια σχολεία θα γίνει συγχώνευση τμημάτων, με συνέπεια την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών.

Με νέα δεδομένα ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

Από τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο οποίος από το 2012/13 θα αποτελεί τη μοναδική «δεξαμενή» για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών στα σχολεία, οι διορισμοί και οι προσλήψεις εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τον πίνακα επιτυχόντων.

Στον νέο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα υπάρχουν αλλαγές στο περιεχόμενο, αλλά και στη διαδικασία. Ο διαγωνισμός θα εξακολουθήσει να γίνεται κάθε δύο χρόνια, ωστόσο δεν θα προκηρύσσεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων όπως γινόταν μέχρι τώρα και επίσης δεν θα αφορά πλέον κάθε φορά όλες τις ειδικότητες, αλλά μόνο αυτές για τις οποίες έχουν καταγραφεί ελλείψεις.

«Μπαλώματα και πρόχειρες προτάσεις»

Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία ζητά η αντιπολίτευση
Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση ζητά από την υπουργό Παιδείας η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, τονίζοντας ότι δεν έχει γίνει η απαραίτητα προετοιμασία και δεν έχει ολοκληρωθεί η απαραίτητη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Η χρονική στιγμή που επιλέγεται μετά από έξι μήνες καθυστέρηση-λίγες μόλις ημέρες πριν τις Πανελλήνιες εξετάσεις- ουσιαστικά λειτουργεί εκβιαστικά για τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους το υπουργείο «ωθεί», είτε να αποδεχτούν αμαχητί το νομοσχέδιο, είτε να δυναμιτίσουν τις εξετάσεις, ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με τους μαθητές και τους γονείς τους», τονίζει η κ. Βόζεμπεργκ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «εκβιασμοί στην Παιδεία δεν χωρούν» και ζητά από την κυβέρνηση να μην καταφεύγει σε «μπαλώματα και πρόχειρες προτάσεις».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου