ΤΟΠΙΚΑ

Πιέσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη

πιέσεις-για-αύξηση-των-ορίων-ηλικίας-γ-851206

Αρνητική είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, παρά τις πιέσεις της Κομισιόν, η απάντηση του υπουργείου Εργασίας στη γενική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, όπως και στις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
«Υπάρχουν όντως πιέσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας», τόνισε σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης, αναφερόμενος στην επιστολή της Κομισιόν προς το υπουργείο Εργασίας για την αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, αλλά και για μειώσεις μισθών-επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα.
«Υπάρχει επιφύλαξη σε σχέση με το πρόγραμμα, τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει για την αύξηση του πραγματικού μέσου όρου ηλικίας από τα 61 έως τα 63. Αυτό που ζητείται στην πραγματικότητα είναι να υπάρξουν εξηγήσεις ή τεκμηρίωση του πώς θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Εμείς πιστεύουμε ότι θα τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο» προσέθεσε.
Για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 (όπως ζητεί η ΕΕ) ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι «δεν είναι αυτή τη στιγμή στη δική μας ατζέντα. Εξηγήσαμε για ποιους λόγους δεν ωφελεί το σύστημα, αλλά δημιουργεί και μεγάλα προβλήματα στην αγορά εργασίας.»
Αναφερόμενος στην πίεση της ΕΕ για μείωση μισθών και επιδομάτων, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «για εμάς αυτό θα ήταν καταστροφικό. Είναι επώδυνο για τους εργαζομένους. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε τέτοιου είδους επιλογές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μικρότερες αποδοχές τους εργαζομένους, αλλά ταυτόχρονα και σε μεγάλες απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα».

Μεγάλη μείωση στις συντάξεις
Με βάση τα κυβερνητικά σχέδια οι συντάξεις του μέλλοντος, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα, θα περικόπτονται με δύο τρόπους:
1) Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης (σύνταξης), οι οποίοι από 2% το χρόνο και 70% την 35ετία διαμορφώνονται πλέον από 0,9% για τα πρώτα 10 έτη και φτάνουν, το πολύ, έως 1,5% για ασφάλιση κατά την τελευταία τριετία, από το 38ο έως το 40ό έτος, και
2) Τη νέα βάση υπολογισμού του συντάξιμου μισθού (υπολογισμός των εισφορών ολόκληρη την 35ετία, έναντι της καλύτερης 5ετίας σήμερα).
Για εργασία έως 35 έτη, διάστημα που σήμερα θεωρείται ικανός χρόνος ασφάλισης και το σύστημα παρέχει πλήρεις αποδοχές, η ανταποδοτική σύνταξη θα κυμαίνεται από 400 έως 830 ευρώ για καταληκτικό μισθό από 1.000 έως 2.200 ευρώ αντιστοίχως.
Απλώς, κατά το 65ο έτος θα έρχεται το κράτος και θα παρέχει επιπλέον ένα ποσό γύρω στα 360 ευρώ (βασική σύνταξη), όχι σε σημερινές τιμές, αλλά ονομαστικά κατά τη χρονολογία συνταξιοδότησης.
Για παράδειγμα, κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος, το 2018, τα 360 ευρώ θα έχουν αγοραστική δύναμη όση τα 270 ευρώ σήμερα, καθώς ο πληθωρισμός κατά το μεσοδιάστημα υπολογίζεται ότι θα τρέχει άνω του 2,5% σε ετήσια βάση και 25% αθροιστικά την 8ετία.

Απεργιακός πυρετός
Με τρία ερωτήματα, για το ενιαίο του συστήματος (χωρίς εξαιρέσεις) και τα ποσοστά σύνταξης, το πότε θα καταβληθεί η βασική σύνταξη (με την ανταποδοτική στο συμβατικό όριο ηλικίας ή στο 65ο έτος) και την αναπροσαρμογή των συντάξεων, προσέρχεται η ΓΣΕΕ στο ραντεβού της Παρασκευής με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας
Η ΓΣΕΕ προσανατολίζεται σε 24ωρη απεργία στις αρχές Μαΐου και άλλη μία 24ωρη όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Όπως τονίζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της για το Ασφαλιστικό, αν αυτές οι «προτάσεις-σκέψεις» και διαρροές του υπουργού Εργασίας συγκεκριμενοποιηθούν και προωθηθούν ως νομοσχέδιο στη Βουλή, θα ανατρέψουν τον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και γι αυτό θα αντιμετωπιστούν με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η ΑΔΕΔΥ οργανώνει νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη. Για τις 21 και 22 Απριλίου έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που πρόσκεινται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου