ΤΟΠΙΚΑ

Καθοριστικός ο υποθαλάσσιος πλούτος για την Ελλάδα

καθοριστικός-ο-υποθαλάσσιος-πλούτος-5984

Υπογράμμισε χθες ο Νίκος Λυγερός

Η αξιοποίηση της ΑΟΖ είναι το κυρίαρχο στοιχείο, το οποίο θα αλλάξει την Ελλάδα του μέλλοντος, υπογράμμισε χθες από το Βόλο ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός, ο οποίος πραγματοποίησε διάλεξη στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, με θέμα τον ζεόλιθο.

Ο ομιλητής, ο οποίος είναι Βολιώτης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που αποτελούν τον υποθαλάσσιο πλούτο της Ελλάδος, είναι οι κυρίαρχοι παράγοντες για την ανάπτυξη της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που ανακαλύπτουμε φυσικό αέριο σε ένα κοίτασμα, είναι εμπορεύσιμο σε τέσσερα χρόνια.

Αναφερόμενος στο ζεόλιθο, ο κ. Λυγερός επεσήμανε ότι είναι πολύτιμο στοιχείο για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, της κτηνοτροφίας αλλά και σε άλλους τομείς εφαρμογής, καθώς αυξάνει την παραγωγή του καλαμποκιού κατά 50% και του βαμβακιού, αντίστοιχα, κατά 17%. «Εφόσον βρισκόμαστε στη Θεσσαλία, είναι σημαντικό να αναπτύξουμε τις εφαρμογές του, διότι είναι ένα πέτρωμα εδαφοβελτιωτικό, αδρανές και αδρανοποιητικό, το οποίο επιτρέπει τη γρηγορότερη ανάπτυξη, χωρίς να δεσμεύει το φυτό, απομονώνοντας τα βαρέα μέταλλα, τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες, διότι φιλτράρει τη γη. Κατά συνέπεια το φυτό έχει ένα ριζικό σύστημα πιο αναπτυγμένο, μεγαλύτερη καρποφορία και εξασφαλίζεται μεγαλύτερη παραγωγή» όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Το συγκεκριμένο πέτρωμα υπάρχει σε αφθονία στον Βόρειο Εβρο, τα υπάρχοντα κοιτάσματα υπολογίζονται σε 100 εκατομμύρια τόνους, έχουν δοθεί ήδη δύο άδειες έρευνας και «είμαστε στη φάση υλοποίησης για την άδεια εξόρυξης. Προς το παρόν ο ζεόλιθος που βρίσκεται στην αγορά, προέρχεται από το εξωτερικό» τόνισε ο κ. Λυγερός. Η αξία των κοιτασμάτων ζεόλιθου που υπάρχουν στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν αξία της τάξης των 30 δισ. και όπως επεσήμανε ο ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης «είναι πολύ καλό για μας να κάνουμε εξαγωγές, αλλά και να έχουμε παράλληλα προστιθέμενη αξία, γιατί όταν θα μπορούμε να το εφαρμόσουμε στα χωράφια μας, θα εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη παραγωγή με λιγότερο κόστος».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου