ΤΟΠΙΚΑ

Αντιπροσωπεία του Δήμου Βόλου στην παλιά Αγχίαλο της Βουλγαρίας

αντιπροσωπεία-του-δήμου-βόλου-στην-πα-6345

Για τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου Αγίου Γεωργίου

Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης της Νέας Αγχιάλου με την παλιά Αγχίαλο της Βουλγαρίας (Πομόριε), ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόλου Γεώργιος Μουλάς και η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου Γεωργία Μποντού-Τοκαλή πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Πομόριε από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2016 για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου και των δύο πόλεων.

Την αντιπροσωπεία του Δήμου Βόλου υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμαρχος της Πομόριε κ.Ιβάν Αλεξίεβ και η πρόεδρος του Βουλγαρο – Ελληνικού Συλλόγου «ΑΓΧΙΑΛΟΣ – ΠΟΜΟΡΙΕ». Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Δημαρχείο της πόλης και στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, όπου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία καθώς και το κεντρικό πάρκο της Πομόριε, όπου πραγματοποιήθηκαν οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Παράλληλα παρέστησαν στις εκδηλώσεις αποκαλυπτηρίων επιβλητικής γλυπτικής σύνθεσης του Αγίου Γεωργίου, που έχει στηθεί έξω από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης του Σλίβεν, Ιωαννίκιος και πλήθος κόσμου.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού στην ομιλία της αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων και ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες για τη θερμή φιλοξενία τους.

Η κ. Τοκαλή προσέφερε αναμνηστικά δώρα και βιβλία στα παιδιά του ελληνικού σχολείου. Συγκεκριμένα 30 περίπου παιδιά συμμετέχουν στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, παραδοσιακών χορών και στη χορωδία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η σημερινή Νέα Αγχίαλος έχει τις ρίζες της στην παλιά Αγχίαλο της Βουλγαρίας, σημερινή Πομόριε. Έχοντας συνεχή παρουσία από τον 5ο αιώνα προ Χριστού στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας οι Έλληνες της παλιάς Αγχιάλου αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους όταν στις 30 Ιουλίου 1906 η πόλη τους κάηκε από τους Βούλγαρους και οι κάτοικοι ξεριζωμένοι κατέφυγαν στην Ελλάδα και στον τόπο που ζουν σήμερα στη Νέα Αγχίαλο.

Η αδελφοποίηση μεταξύ των δύο πόλεων οριστικοποιήθηκε το 1989 και από τότε μέχρι σήμερα κάθε χρόνο πραγματοποιείται επίσκεψη στην Πομόριε στα πλαίσια εορταστικών εκδηλώσεων για την εορτή του πολιούχου Αγίου Γεωργίου, ενώ η Δημοτική Αρχή της Πομόριε επισκέπτεται τη Νέα Αγχίαλο κάθε χρόνο στη Γιορτή Κρασιού.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη αδελφοποίηση, γιατί οι δυο πόλεις συνδέονται με δεσμούς αίματος καθώς κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου έχουν συγγενείς στην παλιά Αγχίαλο και είναι σημαντική, μέσα από την αδελφοποίηση, η στήριξη της ελληνικής ομογένειας και του ελληνικού σχολείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου