ΤΟΠΙΚΑ

Ειρηνική συμβίωση χωρίς ρατσισμό

ειρηνική-συμβίωση-χωρίς-ρατσισμό-7223

Το μήνυμα της χθεσινής εκδήλωσης τιμής για το Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο από την Ισραηλιτική κοινότητα

Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, με νωπές ακόμη τις μνήμες από την πρόσφατη επίσκεψη στο Αουσβιτς, δέχτηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος την εκδήλωση τιμής στο πρόσωπό του, που διοργανώθηκε χθες από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι οι προκάτοχοί του έχουν δώσει το «παρών» δυναμικά στην προσπάθεια διαφύλαξης της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, ενώ σημείωσε ότι η απόδοση τιμής στο πρόσωπό του, καθιστά «μεγαλύτερη πλέον την ευθύνη του». Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του, ως επίσημος προσκεκλημένος στο Αουσβιτς, ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία ζωής διότι διαπίστωσα ο ίδιος τι είχε συμβεί σε εκείνο τον τόπο. Και με την παρουσία μας δηλώσαμε ότι για μας ο κάθε άνθρωπος παραμένει μια ζωντανή εικόνα του Θεού, που πρώτοι απ’ όλα πρέπει να τη σεβόμαστε πάντοτε».

Σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του κ. Ιγνατίου, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Μωυσής Κωνσταντίνης, υπογράμμισε ότι «οι θέσεις που λαμβάνει πάντοτε, είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, εναντίον των διαχωρισμών, κυρίως κατά του ρατσισμού και υπέρ του διαλόγου». Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, Μαρσέλ Σολωμών, τόνισε από την πλευρά του ότι «η τιμητική εκδήλωση είναι ελάχιστος φόρος τιμής προς τον κ. Ιγνάτιο, ο οποίος είναι ένας λαμπρός ιεράρχης, βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας και αγωνίζεται για το διαθρησκειακό διάλογο, κατά του αντισημιτισμού, κατά του ναζισμού, υπέρ της αδελφοσύνης και είναι ένας πραγματικός ποιμενάρχης που αγγίζει κι εμάς».

Η χθεσινή τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την ημέρα κατά την οποία τιμάται η επέτειος λήξης του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και το μήνυμα της αδελφοσύνης, της επικοινωνίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, υπογραμμίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, σημείωσε από την πλευρά του ότι «είναι σημαντικό οι θρησκείες και τα δόγματα να επικοινωνούν, να ανταλλάσσονται απόψεις, να προσπαθούμε να βρίσκουμε κοινούς τόπους και κοινά σημεία, έτσι ώστε να ξεφύγουμε από τη λογική των ακραίων απόψεων και του φονταμενταλισμού».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος παρευρέθηκε στη χθεσινή εκδήλωση, δήλωσε από την πλευρά του ότι «είναι σημαντικό να δομείται μια κοινωνία αγάπης όλων των ανθρώπων και όλων των πολιτισμών».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου