ΤΟΠΙΚΑ

«Οι Μεσογειακοί θα γίνουν κανονικά σε Βόλο – Λάρισα»

οι-μεσογειακοί-θα-γίνουν-κανονικά-σε-851206

Τη διαβεβαίωση ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 θα γίνουν παρά την οικονομική κρίση, αλλά με συμπιεσμένο κόστος, όπου κρίνεται απαραίτητο να περιοριστούν δαπάνες για να μην υπάρξει σπατάλη, παρείχε χθες ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ Θεσσαλίας.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, προσκεκλημένος του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, “κράτησε το καλύτερο για τη Θεσσαλία” στο τέλος, προσφέροντας ανακούφιση στους παριστάμενους τοπικούς φορείς. Έκανε ειδική αναφορά στη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων, διαβεβαίωσε ότι οι Αγώνες θα γίνουν, παρατήρησε ωστόσο ότι η ΔΕΜΑ δεν μπορεί να απευθύνει τελεσίγραφα τύπου Σάμαρανκ και συνέστησε ψυχραιμία και διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει.
Η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν το κυρίως “μενού” στη χθεσινή συνέλευση των Βιομηχάνων. Η παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, όπως ήταν φυσικό, αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τεθούν υπόψη της Κυβέρνησης τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας, αλλά και να εκμαιεύσουν επιπλέον προθέσεις εν όψει της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης.
Πιάνοντας το κλίμα ο Θεόδωρος Πάγκαλος στην ομιλία του και καθώς η επικαιρότητα κινείται γύρω από την Ε.Ε και το ΔΝΤ, ζήτησε να μη “δαιμονοποιείται” το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπό την έννοια ότι ο δανεισμός της χώρας θα γίνει “εάν προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης”, όπως είπε, με πολύ χαμηλό επιτόκιο σε σχέση με το επιτόκιο των ευρωπαϊκών χωρών και διαβεβαίωσε ότι στο βάθος της 4ετίας η Κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας, θα έχει να παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα στην προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας και αλλαγής του Κράτους. Προέβλεψε πάντως ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και ότι οι κερδοσκόποι θα συνεχίσουν το ανελέητο παιχνίδι τους εις βάρος του ευρώ, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέα μέτρα από το ΔΝΤ, όπως γράφεται και ακούγεται, στη λογική ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αποφάσεις για τον ιδιωτικό τομέα όπως αντίστοιχα εφαρμόστηκαν στο Δημόσιο που εργοδότης είναι ουσιαστικά το ίδιο το Κράτος.
Εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς, εκφράζοντας βέβαια και επιφυλάξεις όσον αφορά στο εάν θα τηρηθεί ή όχι απαρέγκλιτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, έδειξαν με τις τοποθετήσεις τους ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒ Θεσσαλίας Ευριπίδης Δοντάς και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Απόστολος Παπαδούλης.
Ζήτησαν απλούστευση των διαδικασιών για να παταχθεί η γραφειοκρατία, κίνητρα για επενδύσεις και άμεση ενεργοποίηση νέου αναπτυξιακού νόμου, ευκολότερη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, παρουσιάζοντας παράλληλα από τη δική τους οπτική γωνία την εικόνα της επιχειρηματικότητας και ζητώντας επί της ουσίας παρεμβάσεις και μέτρα που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση του προσωπικού, διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις κ.α.
«Μπροστά στις ευθύνες μας»
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί τη μοναδική οδό για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της οικονομίας και η χώρα να ξαναγίνει ανταγωνιστική.
Απέδωσε πολλές από τις παθογένειες της σημερινής πραγματικότητας στο πελατειακό σύστημα που γιγαντώθηκε όλα αυτά τα χρόνια με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων από την μεταπολίτευση και μετά και άφησε αιχμές για τον τρόπο που λειτούργησε πολλές φορές το πολιτικό σύστημα, που ενώ αντιλαμβανόταν ότι χρεοκοπούν οι πολιτικές που υιοθετούσε, αδυνατούσε να παρέμβει θεσμικά για να πατάξει τα κακώς κείμενα.
Οι αιχμές του επικεντρώθηκαν και στη διακυβέρνηση της Ν.Δ. του κ. Καραμανλή, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε την χώρα με προσλήψεις προσαυξημένες κατά 50%, αλόγιστες δαπάνες και αυξημένη διαφθορά και με το έλλειμμα να έχει εκτοξευθεί στο 12% και το χρέος στο 130%.
“Είμαστε ο αδύνατος κρίκος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γι’ αυτό και ήρθε η στιγμή να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, λαμβάνοντας τα μέτρα εκείνα που θα νοικοκυρέψουν την οικονομία. Δεν μπορεί να δανείζεσαι διαρκώς και την ίδια στιγμή να εισπράττεις πιο λίγα” επεσήμανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος και συνεχίζοντας αναφέρθηκε στους κερδοσκόπους, ξεκαθαρίζοντας ότι απώτερος στόχος τους είναι να χτυπήσουν το ευρώ, διότι τα κεφάλαια που διαχειρίζονται στην πλειοψηφία τους είναι σε δολάρια. “Χτυπάνε την Ελλάδα για να αποδείξουν ότι το ευρώ είναι απαξιωμένο έναντι του δολαρίου και δεν είναι ασφαλώς ως νόμισμα” σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και προέβλεψε ότι οι επιθέσεις των αγορών θα συνεχιστούν και ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Σταχυολογώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική πραγματικότητα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης παρατήρησε και προς τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τους πολίτες ότι κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών, αφού τόσο η εισφοροδιαφυγή όσο και η φοροδιαφυγή και η διαφθορά ξεκινούν από κάπου και έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες.
Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο Καλλικράτης για να επισημάνει ότι αποτελεί μία μεγάλη τομή, που έχει στόχο την αναδιάρθρωση του Κράτους και φέρνοντας ως παράδειγμα τη Θεσσαλία υποστήριξε ότι μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί ο τρίτος πόλος ανάπτυξης της χώρας μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Πρόσθεσε επίσης την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που χρονικά προσδιορίζεται μέσα στο φθινόπωρο, όπως επίσης την ανοιχτή διακυβέρνηση και τις τομές που έχουν υιοθετηθεί, όπως η αξιολόγηση των υπουργών, η ανάρτηση όλων των προκηρύξεων κ.α.
«Οι Μεσογειακοί θα γίνουν…»
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, έκανε ειδική αναφορά στους Μεσογειακούς Αγώνες, βάζοντας τέλος στο σενάρια των τελευταίων ημερών περί αναβολής της διοργάνωσης μετά το τελεσίγραφο της ΔΕΜΑ.
“Οι Μεσογειακοί Αγώνες θα γίνουν. Ίσως όχι όπως είχε προβλεφθεί. Εάν η παρούσα Κυβέρνηση έχει την αίσθηση ότι πρέπει να μειωθούν ορισμένες δαπάνες, αυτό θα γίνει αλλά η διοργάνωση θα γίνει διότι αφορά και αυτό για εμάς προέχει την ανάπτυξη ολόκληρης της Θεσσαλίας” επισήμανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος και συνεχίζοντας τόνισε σχολιάζοντας τη στάση της ΔΕΜΑ “Μερικοί νομίζουν ότι είναι μικροί Σάμαρανκ. Δεν έχουμε όμως να κάνουμε με Ολυμπιακούς Αγώνες και τον κ. Σάμαρανκ σήμερα. Μιλάμε για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Ο διάλογος πρέπει να είναι ψύχραιμος και συγκρατημένος. Ας σταματήσουν να απειλούν με κίτρινες και πορτοκαλί κάρτες… Συνεργασία θα υπάρξει, εάν χρειάζεται όμως να υπάρξει μείωση του κόστους ξαναλέω, αυτό θα γίνει. Για να μην κατηγορηθούμε μετά ότι διοργανώσαμε Μεσογειακούς Αγώνες χωρίς να συγκρατήσουμε το υπερβολικό κόστος ή το υπερβολικό κέρδος.”

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου