ΤΟΠΙΚΑ

«Ουδέν οίδα» από το λογιστή της Siemens

ουδέν-οίδα-από-το-λογιστή-της-siemens-851206

Ο πρώην διευθυντής του λογιστηρίου της Siemens εξετάσθηκε από την Εξεταστική της Βουλής, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βουλευτών από όλες τις πτέρυγες, δεν έδωσε νέα στοιχεία για την υπόθεση.
Κατά τις εκτιμήσεις των βουλευτών, ο μάρτυρας που έχει αποχωρήσει πλέον από την εταιρεία, έδωσε την εντύπωση ότι δεσμεύεται από την επιχειρησιακή εχεμύθεια, δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτε για πληρωμές προς πολιτικούς.
Τόσο ο ίδιος, όσο και η ιδιαίτερη γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου καλύπτονταν από πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων («πρόγραμμα αμνηστίας») της μητρικής γερμανικής εταιρείας, ενώ μιλώντας προς τους δημοσιογράφους παραδέχθηκε ότι όταν άρχισε ο έλεγχος της εταιρείας από την αμερικανική Debevoise & Plimpton ο Μ. Χριστοφοράκος είχε συστήσει φειδώ στις πληροφορίες «έως μποϊκοτάρισμα του ελέγχου».
Σε πολλές ερωτήσεις που του ετέθησαν, ο μάρτυρας δήλωσε παντελή άγνοια για τις πληρωμές προς πολιτικούς, λέγοντας ότι ο ίδιος ήλεγχε τα τιμολόγια ως προς το σκέλος της νομιμότητάς τους και μόνον και προσυπέγραφε τιμολόγια που έρχονταν με εντολή Χριστοφοράκου για μικροδώρα «ενδεχομένως και προς πολιτικούς», κυρίως με την ευκαιρία ονομαστικών εορτών ή επετείων.
Ονόματα, πάντως, είπε ότι δεν θυμάται, αλλά ούτε και πρόσεξε.
Πληροφόρησε δε ότι κατά τον εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας, δώρα προς δημόσια πρόσωπα άνω των 50 ευρώ θεωρούνται πράξη έκνομη και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα παραστατικά για τις συσκευές εξοπλισμού του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη ο ίδιος τα είδε για πρώτη φορά στο γραφείο του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος τα είχε πάρει από την ιδιαιτέρα του Χριστοφοράκου.
Υπογράμμισε ακόμη ότι οι αποστολές γίνονταν από τα επιμέρους τμήματα, ή θυγατρικές εταιρείες και στον ίδιο έρχονταν απλώς τα τιμολόγια.
Στην προκειμένη περίπτωση οι συσκευές για τον Κυρ. Μητσοτάκη είχαν έλθει από την Siemens Τηλεβιομηχανική Θεσσαλονίκης, που είναι άλλη εταιρεία, άλλη νομική οντότητα σε σχέση με την Siemens A.E.
Έτσι ο ίδιος απλώς ήλεγξε ότι τα τιμολόγια εξοφλήθηκαν από τον βουλευτή.
Επέμεινε να δηλώνει άγνοια για τους βουλευτές που είχε ως «γνωστούς» ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και έστελνε ευχές και μικροδώρα, είτε σημειώνοντας ότι ήταν απλώς προϊστάμενος λογιστηρίου και όχι οικονομικός διευθυντής, είτε υπογραμμίζοντας ότι ήσαν διαφορετικές νομικές οντότητες σε σχέση με τη Siemens AE οι διάφορες άλλες θυγατρικές.
Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η εξέταση του επικεφαλής του Ε Τμήματος Τεχνολογικών Συστημάτων C4 I Δ.Μαραβέλη, ο οποίος επέμεινε ότι δεν έπρεπε να παραληφθούν το σύστημα ΤΕΤΡΑ, αλλά και τα υπόλοιπα υποσυστήματα του C4 I λόγω σημαντικών αποκλίσεων και σοβαρών προβλημάτων που παρουσίαζαν.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα εξεταστούν πρόσωπα που είχαν στενή επαγγελματική σχέση με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ενώ θα αρχίσουν οι καταθέσεις και πολιτικών.
Την Τετάρτη θα εξεταστεί ως πρώτος πολιτικός, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ι. Κεφαλογιάννης.
O επόμενος πολιτικός θα είναι ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης τη μεθεπόμενη Δευτέρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου