ΤΟΠΙΚΑ

Μειωμένη σημαντικά η παραγωγή σε αχλάδια και κεράσια στο Πήλιο

μειωμένη-σημαντικά-η-παραγωγή-σε-αχλά-12659

«Κεσάτια» για τους αχλαδοπαραγωγούς και κερασοπαραγωγούς του Πηλίου. Οι συχνές μεταβολές των καιρικών συνθηκών έχουν προκαλέσει σημαντική ζημιά στις δενδρώδεις αυτές καλλιέργειες και όπως εκτιμάται φέτος η παραγωγή σε αχλάδια και κεράσια και μάλιστα στα όψιμα που έφτασε η ώρα της συγκομιδής θα είναι από ελάχιστη ως μηδαμινή.

Για τη ζημιά στις καλλιέργειες οι παραγωγοί έχουν ήδη απευθυνθεί στην Ενωση Πηλίου – Βορείων Σποράδων αλλά και στον ΕΛΓΑ προκειμένου να κατατεθούν οι σχετικές αιτήσεις για έγκριση αποζημιώσεων.

Οι απότομες μεταβολές των καιρικών συνθηκών και ειδικότερα η εναλλαγή υψηλών και θερμότερων θερμοκρασιών «χτύπησαν» όσον αφορά τα κεράσια την όψιμη ποικιλία.

Το δυστύχημα, όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου – Βορείων Σποράδων Γιάννης Διανελλάκης, είναι ότι πρόκειται για μία σημαντική παραγωγή σε περιοχές που εκτείνονται από την Αγριά μέχρι και τον Αγ. Λαυρέντιο όπου σε μία καλή περίοδο η ετήσια παραγωγή φτάνει μέχρι και τους 100 τόνους.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την παραγωγή αχλαδιών όπου επίσης οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν με αποτέλεσμα από την Αγριά μέχρι και την Μπούφα να έχουν καταγραφεί σημαντικές απώλειες στην παραγωγή που σε ευνοϊκές συνθήκες στο Πήλιο έδινε μέχρι και 300 τόνους αχλάδια.

Το γεγονός έχει φέρει απόγνωση τους αγρότες αφού όπως τόνισε ο κ. Διανελλάκης «όλα δείχνουν πως έχει χαθεί ολοσχερώς καλλιεργητική περίοδος στις δενδρώδεις αυτές καλλιέργειες» με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους παραγωγούς που εξασφάλιζαν από την καλλιέργεια αχλαδιών και κερασιών ένα επιπλέον εισόδημα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου