ΤΟΠΙΚΑ

Αναδεικνύει τις μελωδίες της Φυσικής

αναδεικνύει-τις-μελωδίες-της-φυσικής-12967

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΦΛΕΒΑ

Τριαντάχρονη ευδόκιμη εκπαιδευτική θητεία συμπλήρωσε αισίως ο καθηγητής Φυσικής Θανάσης Κατεργάρης, ο οποίος έχει αναπτύξει παράλληλα αξιόλογη μουσική και συνθετική δράση. Ο 60χρονος, συνταξιούχος πλέον, καθηγητής από το Κατηχώρι, έχει συνθέσει περισσότερα από εκατό τραγούδια, έχει πολλές συνεργασίες στο ενεργητικό του, ενώ παράλληλα έχει αναρτήσει στο Youtube δεκατέσσερα τραγούδια, τα οποία προσελκύουν το ενδιαφέρον χιλίων και πλέον φίλων της μουσικής, ενώ το τραγούδι του «Πες πως μ’ αντάμωσες» ειδικότερα, μετράει περισσότερα από 1.200 «χτυπήματα».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Θανάσης Κατεργάρης, ο οποίος δίδαξε επί 30 συνεχόμενα χρόνια σε γυμνάσια και λύκεια της Μαγνησίας, ολοκληρώνοντας την επιτυχημένη του θητεία ως καθηγητής στο 6ο Λύκειο Βόλου, εκφράζει μέσω της σύνθεσης τις καλλιτεχνικές του ευαισθησίες. «Η ανάγκη να εκφραστώ καλλιτεχνικά, προϋπήρχε από μικρή ηλικία, πριν ακόμη σχηματοποιηθεί η σκέψη ότι μπορεί να γίνω εκπαιδευτικός» ομολογεί ο ίδιος.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, πηγαίνοντας με τα πόδια στο Α’ γυμνάσιο Αρρένων, συνέθετε νοερά μελωδίες, οι οποίες «όταν έφθανα στον προορισμό μου, έφευγαν σαν πούπουλο που το παίρνει ο αέρας», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Η μουσική του διαδρομή, που ξεκίνησε ουσιαστικά στα 12 χρόνια του, συνεχίστηκε τόσο στην διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών, αλλά και μεταγενέστερα, μέχρι σήμερα, χωρίς διακοπή, δίνοντας μάλιστα κίνητρα σε αρκετούς μαθητές του να ασχοληθούν ενεργά με την μουσική. «Πάντα έπαιρνα δύναμη από την μουσική, ακουμπούσα στην μουσική και είτε μόνος είτε με διάφορα σχήματα φίλων δημιουργήσαμε συγκροτήματα, όπως οι «Αιθεροβάμονες» και παίζαμε μουσική» επισημαίνει ο κ. Κατεργάρης.

Ο ίδιος γράφει μουσική και στίχους σε πολλά τραγούδια του, ενώ παράλληλα έχει επενδύσει με τις μουσικές μου σκέψεις τους στίχους αγαπημένων φίλων, στο οικιακό στούντιο που έχει δημιουργήσει. Η μουσική του άποψη και σκέψη έχει έντεχνες πινελιές και σε όλη την διάρκεια της ευδόκιμης διδακτικής του θητείας, ο πολυπράγμων συμπολίτης φυσικός, δημιούργησε αρκετά μαθητικά μουσικά σχήματα, τα οποία συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του σχολείου, βιώνοντας στην πράξη την χαρά της μουσικής έκφρασης.

Αυτοδίδακτος μουσικός

Ο κ. Κατεργάρης δηλώνει αυτοδίδακτος στη μουσική και δεν σταματάει να εξελίσσεται, εμπλουτίζοντας διαρκώς, με έντεχνες πινελιές την καθημερινότητά του.

Εχει εμφανιστεί σε μουσικούς χώρους της περιοχής μας, σε μουσικές και ποιητικές βραδιές, συμμετείχε στα φοιτητικά του χρόνια σε συγκροτήματα, ενώ στη διάρκεια της εκπαιδευτικής του θητείας, συμμετείχε ενεργά στη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων, δίνοντας εκφραστικό βήμα στους μαθητές του.

Σημαντικό κεφάλαιο αποτελούν για τον ίδιο οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει με δεκάδες δημιουργούς, έχοντας στο μεταξύ συγκεντρώσει δημιουργίες του, με την προοπτική μελλοντικής δισκογραφικής έκδοσης. «Είναι μεγάλη τύχη να έχει κανείς φίλους συνεργάτες που πιστεύουν σε αυτόν και του δίνουν χέρι βοήθειας. Είναι πολύ σημαντικό» αναφέρει ο ίδιος.

Στιχουργικά έχει συνεργαστεί με τους: Αργύρη Χατζηνάκη, Μένια Συρούκη, Στέφανο Τακτικό, Θεοδόση Τζιαφέτα, Αστέρη Σχοινά, Μυρτώ Ζαφειρίδη, Ελένη Καλαγκιά. Μουσικοί συνεργάτες είναι οι: Ταξιάρχης Κούντριας, Μιλτιάδης Μίλτος, Λάμπρος Αγαπητός, Κατερίνα Τζιαφέτα, Γιώργος Κερασιώτης, Αγγελος Αλεξίου κα. Επίσης έχει συνεργαστεί με τους Κώστα Γεδίκη, Σταύρο Κουσκουρίδα, Ιάκωβο Μπαδιανούδη, Πέτρο Δούναβη, Ανέστη Κουρδή, Δημήτρη Δεμίρη, Βασίλη Λεμονιά, Θέμη Βαγενά. Ενορχηστώσεις, μουσική συνεργασία, ηχοληψία, Γιώργος Ζαγόρης. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι: Δέσποινα Σβερώνη, Στέφανος Τακτικός, Περσεφόνη Χατζηνικολάου, Ζωή Τζαλαβρέτα και Νίκος Παρθένης. Συνέθεσε μουσική για δύο παραγωγές του Θεατρικού Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε σκηνοθεσία Χριστίνας Στόγια, έχει συνεργαστεί με το Μιχάλη Πόρναλη και με πολλούς ακόμη καλλιτέχνες.

Η έννοια της αρμονίας αναδεικνύεται μέσα από κάθε συνεργασία, στη μουσική επένδυση των φωτογραφικών εικόνων του Μιχάλη Πόρναλη, που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στις καλλιτεχνικές βραδιές με τον εικαστικό Αστέρη Γκέκα και σε κάθε στιγμή της ζωής του.

«Γράφω ωραίες μουσικές, οι οποίες πρώτα συγκινούν εμένα και στη συνέχεια θα ήθελα να συγκινούν και άλλους. Στόχος μου είναι να μπορώ να εκφράζω στοιχεία που θέλουν να πουν και άλλοι και να τους συγκινώ», επισημαίνει ο ταλαντούχος εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει πάντα το βλέμμα στραμμένο στην κατεύθυνση της έμπνευσης και της δημιουργίας.

ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Μουσική και φυσική

Ως δημιουργός αντλεί έμπνευση από τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε, υπογραμμίζοντας ότι «οι δύσκολες καταστάσεις δίνουν την ευκαιρία σε δημιουργούς να ανοίξουν πιο πολύ την καρδιά τους και τους δημιουργεί την επιθυμία, να αναλάβουν το ρόλο της φωνής των πολλών. Οπότε και οι δύσκολες καταστάσεις δίνουν τη δυνατότητα στους δημιουργούς, να εκφράσουν την κοινή γνώμη. Εχει μεγάλη αξία, προσθέτει ο ίδιος, η δημιουργία μέσα από τη μουσική».

Ο πολυπράγμων Βολιώτης δημιουργός έχει ανακαλύψει τη μελωδική πλευρά της Φυσικής, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, υπάρχει αρμονία στη φύση την οποία εκφράζει η μουσική. Παράλληλα η επιστήμη της Φυσικής «σου δίνει τη δυνατότητα να φιλοσοφήσεις στην αρχή των πάντων, στην εξέλιξη, στο τι είναι αυτό που ρυθμίζει την εξέλιξη, ποια αρμονία υπάρχει στη φύση» όπως υπογραμμίζει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου