ΤΟΠΙΚΑ

Ευεργετικά τα αστικά απόβλητα στη γεωργία

ευεργετικά-τα-αστικά-απόβλητα-στη-γεω-851206

Eνδιαφέρουσα ημερίδα με το γενικό τίτλο «εναλλακτικοί τρόποι διάθεσης υγρών και στερεών παραγώγων των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων» πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου με συνδιοργανωτές τη ΔΕΥΑΜΒ και το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικότερα το Εργαστήριο Γεωργικής Υδραυλικής, στο οποίο προΐσταται η Καθηγήτρια κ. Μαρία Σακελλαρίου – Μακραντωνάκη.
Η κ. Σακελλαρίου στην ομιλία της επεσήμανε τα οφέλη από τη εφαρμογή των υγρών αστικών αποβλήτων στη γεωργία και αναφέρθηκε στη χρήση τους από άλλες χώρες και κυρίως τις Μεσογειακές Χώρες. Για παράδειγμα, όπως είπε, στο Ισραήλ το 75% των αποβλήτων χρησιμοποιείται για άρδευση με θεαματικά αποτελέσματα. Η Ιταλία αρδεύει πάνω από 42.000 στρέμματα με απόβλητα. Η Γαλλία 30.000 στρέμματα, η Αλγερία 20.000 στρέμματα, η Αίγυπτος 45.000 στρέμματα και η Τυνησία πάνω από 200.000 στρέμματα. Στην Ελλάδα δυστυχώς η άρδευση, είπε η κ. Σακελλαρίου, η άρδευση με απόβλητα βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο, αφενός λόγω έλλειψης υποδομών, όσον αφορά στη μεταφορά τους και αφετέρου λόγω δυσπιστίας από τους αγρότες και τους πολίτες.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν επίσης από τους συνεργάτες της κ. Σακελλαρίου πολύ σημαντικά στοιχεία από τη έρευνα που έγινε στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στο Βελεστίνο με τη συνεργασία τη ΔΕΥΑΜΒ. Η έρευνα που ξεκίνησε από το 2001 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα αφορά στην επαναχρησιμοποίηση των υγρών αστικών αποβλήτων του Βιολογικού Καθαρισμού Βόλου για υπόγεια άρδευση ενεργειακών και καλλωπιστικών φυτών. Τα ενεργειακά φυτά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Επίσης πραγματοποιήθηκε έρευνα για την εφαρμογή επεξεργασμένων στερεών αστικών αποβλήτων του Βιολογικού Καθαρισμού Βόλου στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών. Εξετάστηκε η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.
Αναλυτικότερα, όπως είπε η κ. Σακελλαρίου, από την έρευνα προέκυψαν τα παρακάτω ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
Επεξεργασμένα υγρά
αστικά απόβλητα
· Τα επεξεργασμένα υγρά αστικά απόβλητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεπιφύλακτα, όταν η άρδευση εφαρμόζεται υπογείως, διότι δεν έρχονται σε επαφή με το χρήστη και ως εκ τούτου δεν τίθενται όρια μικροβιολογικών χαρακτηριστικών του λύματος.
· Τα επεξεργασμένα υγρά αστικά απόβλητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση χλοοτάπητα, καλλωπιστικών και ενεργειακών φυτών (σόργο, ηλίανθος) με άριστα αποτελέσματα ως προς την ανάπτυξη και παραγωγικότητα των φυτών σε σύγκριση με την άρδευση με καθαρό νερό.
· Όσον αφορά στην ανάπτυξη των καλλωπιστικών θάμνων (λεμονοκυπάρισσο, τούγια και γιουνίπερος) δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές και μάλιστα κάποιες χρονιές εμφανίστηκε υπεροχή εκείνων που αρδεύονταν με υγρά απόβλητα.
· Η εξοικονόμηση αρδευτικού νερού στα παραπάνω φυτά λόγω της αντικατάστασης του από τα υγρά απόβλητα διακυμάνθηκε από 32% έως 37%.
· Στις μεταχειρίσεις του χλοοτάπητα στις οποίες εφαρμόστηκε άρδευση με υγρά απόβλητα παρατηρήθηκε τάση υπεροχής στην παραγωγή ξηρής βιομάζας.
· Η εξοικονόμηση αρδευτικού νερού από την άρδευση του χλοοτάπητα έφθασε κατά μέσο όρο στο 35%.
· Η παραγωγή ξηρής βιομάζας στο ενεργειακό φυτό σόργο, το οποίο αρδεύτηκε με υγρά απόβλητα ήταν ίδια ή με ελαφρά τάση υπεροχής σε σχέση με τα φυτά που αρδεύτηκαν με καθαρό νερό. Η παραγωγή έφτασε κατά μέσο όρο τους 3,2 τόνους/στρέμμα υπό συνθήκες κανονικής άρδευσης, η οποία αντιστοιχεί σε 1,3 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου.
· Η εξοικονόμηση νερού άρδευσης στο σόργο κυμάνθηκε σε ποσοστό 27%.
· Η παραγωγή ξηρής βιομάζας στο ενεργειακό φυτό ηλίανθος το οποίο αρδεύτηκε με υγρά απόβλητα έφθασε κατά μέσο όρο τους 1,28 τόνους/στρέμμα υπό συνθήκες κανονικής άρδευσης. Η εξοικονόμηση νερού άρδευσης στον ηλίανθο κυμάνθηκε σε ποσοστό 26%.
Επεξεργασμένα
στερεά
αστικά απόβλητα
· Οσον αφορά στην εφαρμογή των επεξεργασμένων στερεών αστικών αποβλήτων σε καλλιέργεια σόργου, αυτή συνετέλεσε στην αύξηση της παραγωγής ξηρής βιομάζας κατά 18% σε σχέση με την ξηρή βιομάζα που παράχθηκε από την εφαρμογή ανόργανου λιπάσματος στην καλλιέργεια.
  • Η παραγωγή έφτασε κατά μέσο όρο τους 3,9 τόνους/στρέμμα υπό συνθήκες κανονικής άρδευσης, η οποία αντιστοιχεί σε 1,56 τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου.
  • Η εξοικονόμηση του νερού άρδευσης έφθασε το 15%.
  • Η εφαρμογή επεξεργασμένων στερεών αστικών αποβλήτων μπορεί να αντικαταστήσει την εφαρμογή λιπάσματος, με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την παραγωγή βιομάζας. Ως γνωστόν η παραγωγή λιπασμάτων καταναλώνει αρκετή ποσότητα ενέργειας. Με την αντικατάστασή τους και τη χρήση των στερεών αστικών αποβλήτων, η ενέργεια αυτή μπορεί να εξοικονομηθεί.
  • Επίσης η εφαρμογή των επεξεργασμένων στερεών αστικών αποβλήτων μπορεί να εξοικονομήσει αρδευτικό νερό το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς.
O επόμενος ομιλητής κ. Δάνος Μαμάης, επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ αναφέρθηκε στην αξία του οργανικού φορτίου που εμπεριέχεται στα αστικά λύματα το οποίο αποτιμάται σε 0,34 ευρώ το κυβικό, όταν η ενδεικτικό τιμή του κυβικού του νερού αποτιμάται στα 0,25 ευρώ το κυβικό, ενώ αναφέρθηκε σε έρευνες που έχουν γίνει και που δείχνουν ότι η πλειονότητα των αγροτών είναι θετική στη χρήση υγρών και στερεών λυμάτων για άρδευση και λίπανση.
ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου