ΤΟΠΙΚΑ

2.700 άνεργοι… στην ΕΒΟΛ ~ Ζήτησαν δουλειά σε ένα χρόνο

2-700-άνεργοι-στην-εβολ-ζήτησαν-δουλειά-σ-14361

«Ραγίζει η καρδιά μου που όλος αυτός ο κόσμος βρίσκεται σε ανάγκη για εργασία», περιέγραψε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού στον Στ. Θεοδωράκη

Μαύρισε» την καρδιά του Στ. Θεοδωράκη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτας Πρίντζος, αποτυπώνοντας τη σημερινή κατάσταση στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, τονίζοντας ωστόσο ότι η συνεταιριστική οργάνωση του Βόλου παρουσιάζει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα και διάγει τα καλύτερα χρόνια της μέσα στην κρίση.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οπως υπογράμμισε ο κ. Πρίντζος, στη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του επικεφαλής του «Ποταμιού» στον Συνεταιρισμό, «το συνεταιριστικό κίνημα στην πατρίδα μας έχει καταρρεύσει. Ελάχιστες είναι οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις που μένουν ακόμη όρθιες και μία από αυτές είναι η ΕΒΟΛ. Πρόκειται για μία οργάνωση που δεν χρωστάει, δεν έχει δανειακά κεφάλαια, έχει ρευστότητα, πληρώνει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους άμεσα, οι οποίοι απολαμβάνουν τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα». Μάλιστα, επισήμανε ότι το 2015 ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών, με τον τζίρο να φτάνει στα 15 – 18 εκατ. ευρώ. «Μπορούμε και ανταποκρινόμαστε στο λόγο ύπαρξης του Συνεταιρισμού, που δεν είναι άλλος από το να βοηθάμε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο και κάνουμε επενδύσεις με ίδια κεφάλαια».

Στην προσπάθειά του να αποτυπώσει την άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στο νομό μας, ο πρόεδρος της ΕΑΣ τόνισε πως την περασμένη χρονιά, κατατέθηκαν 2.700 αιτήσεις για εργασία στο εργοστάσιο.

«Ραγίζει η καρδιά μου που όλος αυτός ο κόσμος βρίσκεται σε ανάγκη για εργασία και η δική μου η γενιά έχει ευθύνες γι’ αυτό. Εμείς απασχολούμε 140 άτομα, κάνουμε επενδύσεις, βρισκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς αγοράζοντας τα προϊόντα τους στις καλύτερες τιμές της χώρας, αλλά η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στον αγροτικό κόσμο. Τα χωριά ερημώνουν και ο αγροτικός κόσμος συρρικνώνεται, δεν μπορεί να ζήσει και να καλλιεργήσει, δεν έχει ρευστότητα, δεν ξέρει τι του ξημερώνει και τα τσιφλίκια ξαναγίνονται στο θεσσαλικό χώρο.

Η κτηνοτροφία πνέει τα λοίσθια, ιδίως το κομμάτι της αγελαδοκτηνοτροφίας σβήνει. Κάθε χρόνο, στη χώρα, οι τόνοι γάλακτος μειώνονται κατά 50 – 60 χιλιάδες. Δεν μπορεί να συγκρατηθεί η παραγωγή που υπάρχει.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν με τις τιμές του αγελαδινού γάλακτος, οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα ζώα τους και κλείνουν τις μονάδες, με αποτέλεσμα να μένει κόσμος στο δρόμο. Χαρακτηριστικά, από 6.500 αγελαδοτροφικές επιχειρήσεις, έχουν μείνει 3.500 και θα φτάσουν στις 2.000», ενημέρωσε ο κ. Πρίντζος.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν δεκάδες συνεταιριστές, αγελαδοτρόφοι κυρίως, οι οποίοι ενημέρωσαν τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι από φέτος, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης, αρχίζουν να εμφανίζονται αξεπέραστα προβλήματα.

Ο Στ. Θεοδωράκης

«Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να βγει από την κρίση, εάν δεν ενισχύσει τις αληθινές μονάδες παραγωγής. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα των Ελλήνων είναι υψηλής διατροφικής αξίας και αυτό μπορεί να τα κάνει περιζήτητα και στις ευρωπαϊκές αγορές», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο της Συνεταιριστικής Βιομηχανίας ΕΒΟΛ, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Λάρισας Κ. Μπαργιώτα και τον επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης Απόστολο Παπαδούλη.

«Ο τόπος μας μπορεί να γίνει το μποστάνι και το κελάρι της Ευρώπης αρκεί να υπάρξει ένα σχέδιο στην Αθήνα και ανοιχτά αυτιά στις Βρυξέλλες», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη της παραγωγής και δεν βάζει καθαρούς κανόνες που θα διευκολύνουν τους αληθινούς παραγωγούς, τους αληθινούς αγρότες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπερασπίστηκε την αξία του ελληνικού γάλατος και του ελληνικού γιαουρτιού, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει να παρασκευάζεται γιαούρτι χωρίς τη χρήση νωπού γάλατος, καθώς αυτό διευκολύνει τις πολυεθνικές που θέλουν να κατασκευάζουν στραγγιστό γιαούρτι από σκόνη και άλλα παράγωγα γάλακτος.

Οι τοπικοί παραγωγοί που έχουν μονάδες παραγωγής γιαουρτιού αποδυναμώνονται, γιατί δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στην τιμή και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους έναντι των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν φθηνότερη πρώτη ύλη. Ηδη σε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες σφάζουν ζώα, αφού η πρόβλεψή τους είναι ότι το γάλα τους δεν θα έχει ζήτηση.

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να βγει από την κρίση αν δεν ενισχύσει τις πραγματικές μονάδες παραγωγής. Και αυτό τον χαρακτήρα έχει η επίσκεψή μου στο Βόλο. Επισκέπτομαι επιχειρήσεις που πραγματικά προσθέτουν στην οικονομία του Βόλου, αλλά και στην οικονομία της χώρας. Είμαστε μαζί με τους ανθρώπους που παράγουν, που δημιουργούν. Προσπαθούμε με τις παρεμβάσεις μας και στις Βρυξέλλες να διορθώσουμε μερικά προβλήματα για να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα προϊόντα και για την αγορά και για τα παιδιά μας», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου