ΤΟΠΙΚΑ

Βρήκαν λύσεις στα μεγάλα θέματα

βρήκαν-λύσεις-στα-μεγάλα-θέματα-851206

Σε συναινετικό κλίμα στα περισσότερα θέματα πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του Δημάρχου Βόλου Αλέκου Βούλγαρη η διαπαραταξιακή επιτροπή των επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας ο επικεφαλής κ. Κυριάκος Μήτρου και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τάσος Στρατηγόπουλος, από τη ΔΑΣ ο κ. Αντώνης Παππάς και από την «Ανοιχτή Πολιτεία» ο κ. Μαργαρίτης Πατσιαντάς, ενώ εκ μέρους του Δήμου εκτός του Δημάρχου ήταν ακόμη παρόντες και οι αντιδήμαρχοι Βόλου κ. Γιάννης Στάμος και Δημ. Δερβένης.
Στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου για πέντε σοβαρά ζητήματα που αφορούν στο Βόλο και τα οποία θα απασχολήσουν τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στο πλαίσιο της ανάγκης οι αποφάσεις που θα ληφθούν να έχουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, αφού έχει προηγηθεί η ανάλογη διαβούλευση.
Παράλληλα έγινε εκτενής ενημέρωση και για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στους Μεσογειακούς Αγώνες και ελήφθησαν αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.
Ειδικότερα συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
Α . Θεματικό Πάρκο Αργούς:
Ο δήμαρχος ενημέρωσε τα μέλη της διαπαραταξιακής για την πρώτη φάση της μελέτης που έχει συνταχθεί από τον τεχνικοοικονομικό σύμβουλο, την οποία έχουν ήδη στα χέρια τους οι επικεφαλής των μειοψηφιών για να τη μελετήσουν, έτσι ώστε το θέμα να συζητηθεί άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο για να κατατεθούν και οι προτάσεις και παρατηρήσεις από τις παρατάξεις με στόχο τη βελτιστοποίηση του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συζήτησης η επισήμανση που έγινε ότι το εγχείρημα του Θεματικού Πάρκου δεν είναι βιώσιμο, αν δεν προβλεφθεί και η ανέγερση ξενοδοχείου. Την προοπτική αυτή δεν την είδαν με καλό… μάτι οι μειοψηφίες. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κυριάκος Μήτρου πρότεινε ενόψει του Καλλικράτη να δοθεί κατεύθυνση στους μελετητές για τη δυνατότητα δημιουργίας σε όμορους Δήμους, όπως π.χ. ο Δήμος Αισωνίας που διαθέτει μεγάλες δημοτικές εκτάσεις. Οι επικεφαλής των μειοψηφιών δέχθηκαν στο Πεδίον του Άρεως να κατασκευαστεί μόνον ο χώρος για τη στέγαση της Αργούς (Νεώσοικος), ενώ για να αποκτήσει ο χώρος μεγαλύτερη επισκεψιμότητα συμφωνήθηκε κατ΄αρχήν από όλους να γίνουν έργα αναβάθμισης του πάρκου με χρήσεις για αναψυχή και αθλοπαιδιές.
Β. Σταθμός Στάθμευσης στην Ογλ – Κονταράτου:
Συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που αφορούν στην παραλαβή του έργου και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα από τη δημοτική αρχή. Η εταιρία που εκμεταλλεύεται το χώρο στάθμευσης ζητά να της επιστραφεί η εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει στο Δήμο, με τον τελευταίο να αρνείται, καθώς υποστηρίζει ότι από την αλλαγή του τρόπου θεμελίωσης του χώρου στάθμευσης η εταιρία κέρδισε 360.000 ευρώ. Αποφασίστηκε να κληθούν οι εκπρόσωποι της εταιρίας, προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Γ. Πλατεία Πανεπιστημίου:
Εγινε συζήτηση για τη μελέτη που έχει συνταχθεί για την κατασκευή των δύο υπόγειων χώρων στάθμευσης στην Πλατεία Πανεπιστημίου, με διατήρηση του χώρου πρασίνου στην επιφάνειά του. Η μελέτη, όπως είπε ο Δήμαρχος Βόλου, βρίσκεται στο ΥΠΕΣΣΔΑ και αναμένεται επίσης σύντομα να παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου. Ωστόσο μετά την παράθεση των οικονομικών στοιχείων για την κατασκευή του έργου από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιάννη Στάμο, έγινε από τον Κυριάκο Μήτρου μία ενδιαφέρουσα πρόταση και πιο συγκεκριμένα ο χώρος να γίνει με δαπάνες του Δήμου και όχι με ΣΔΙΤ ή με σύμβαση παραχώρησης, καθώς τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ μεγάλα. Ειδικότερα το κόστος εκτιμήθηκε ότι προσεγγίζει τα 3.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 900.000 ευρώ είναι η επιδότηση των υπόγειων θέσεων στάθμευσης που θα δημιουργηθούν, ενώ το ετήσιο καθαρό κέρδος μετά την αφαίρεση των λειτουργικών εξόδων του γκαράζ που θα λειτουργήσει θα είναι της τάξεως των 350.000 ευρώ.
Δ. Λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου:
Στη χθεσινή συζήτηση της διαπαραταξιακής συζητήθηκε και η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, κυρίως από ομάδες πολιτών που επιδιώκουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, με αναφορά κυρίως στις αντιδράσεις όταν συζητούνταν ζητήματα που έχουν να κάνουν με όλα όσα προβλέπονται από την Αναθεώρηση της Μελέτης για το Γενικό Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου στην περιοχή του Αναύρου και το χώρο του ξενοδοχείου Ξενία. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ και της Ανοικτής Πολιτείας κ.κ. Παπάς και Πατσιαντάς είπαν ότι θα πρέπει να γίνει σαφές ότι όλη η περιοχή του Αναύρου θα παραμείνει χώρος πρασίνου και περιπάτου και ότι δεν θα είναι χώρος αναψυχής και τουρισμού, κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσαν, από τις προτάσεις που έχει κάνει ο Δήμος στους μελετητές, ενώ οι κ.κ. Πατσιαντάς και Παππάς δεν έκρυψαν και την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας που έχει εκμισθώσει το ξενοδοχείο έχει κάνει κατασκευές (πισίνα, πεζούλα) πέραν του οριοθετημένου χώρου των 11 στρεμμάτων που του παραχωρήθηκε από τη Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Βόλου.
Ε. Καλλικράτης:
Ο Δήμαρχος Βόλου ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους των παρατάξεων ότι την ερχόμενη Τρίτη θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο και ότι σε συνεννόηση που είχε με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Απ. Αρέθα αποφασίστηκε μεταξύ 28 και 29 Απριλίου να γίνει διευρυμένη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ για να συζητηθεί το νομοσχέδιο.
Με αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκε όπως λίγες μέρες νωρίτερα, πιθανότατα μεταξύ 26 και 27 Απριλίου, θα συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, για τους πόρους, τις αρμοδιότητες και φυσικά το χωροταξικό.
ΣΤ. Μεσογειακοί Αγώνες:
Ο Δήμαρχος Βόλου ενημέρωσε τους επικεφαλής των παρατάξεων για τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ στο Παρίσι. Τους επισήμανε επίσης ότι ως δήμαρχος έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, στον οποίο θα επιδώσει και σχετικό υπόμνημα, και επίσης τους ενημέρωσε για τη συνάντηση των μελών της ΟΕΜΑ που ήταν στο Παρίσι με τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, που θα γίνει αύριο Κυριακή στην Αθήνα.
Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν όπως αύριο Δευτέρα 19 Απριλίου ο Δήμαρχος να ενημερώσει τις παρατάξεις για το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Υπουργό Πολιτισμό και, ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα εξεταστεί η περαιτέρω στάση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, αλλά και των δημοτικών συμβουλίων Νέας Ιωνίας και Λάρισας με τα οποία θα επιδιωχθεί κοινή θέση και στάση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου