ΤΟΠΙΚΑ

Θέλουν να προωθηθούν σε άλλες χώρες οι πρόσφυγες

θέλουν-να-προωθηθούν-σε-άλλες-χώρες-οι-14600

Επαρκής η ενημέρωση για τα δικαιώματά τους διαπίστωσε ο Δ.Σ.Β.

Καλά ενημερωμένοι για το νομικό καθεστώς είναι οι πρόσφυγες που διαμένουν στις εγκαταστάσεις της ΜΟΖΑΣ Α.Ε., όπως διαπίστωσε κλιμάκιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου που επισκέφτηκε τους μετανάστες και μίλησε μαζί τους.

Οπως ενημερώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, το σύνολο των μεταναστών δεν επιθυμούν να τους αναγνωριστεί το καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, αλλά να προωθηθούν σε άλλες χώρες προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι δύο – τρεις μετανάστες έχουν συγγενείς στη Γερμανία τα μέλη της Επιτροπής δεσμεύτηκαν να διερευνήσουν το ακριβές καθεστώς ώστε να έρθουν σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς και να βοηθήσουν σε εθελοντική βάση την επανένωση των οικογενειών.

Συγκεκριμένα το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων επισκέφτηκε κλιμάκιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου αποτελούμενο από τον Λάζαρο Γαϊτάνη, τον Γραμματέα του Δ.Σ. Βασίλη Μπακαλιάνο, καθώς και μέλη της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Δικηγορικού Συλλόγου και τους δικηγόρους Μάνθο Παλαιογιάννη, Νίκο Μόσχο, Ανδρομάχη Μουτσινά, Παναγιώτα Τέρπου, οι οποίοι συμμετέχουν σε εθελοντική βάση.

Τα μέλη του Δ.Σ. είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον υπεύθυνο του κέντρου φιλοξενίας Ταγματάρχη κ. Μακρή, να δουν από κοντά τις συνθήκες φιλοξενίας και κυρίως να μιλήσουν με τους πρόσφυγες με τη βοήθεια διερμηνέα ενημερώνοντάς τους για τα δικαιώματά τους και το νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δ.Σ.Β. διαπιστώνει: «Υπάρχει καθαριότητα, φαγητό ικανοποιητικό, τουαλέτες, ντους, κλινοσκεπάσματα κλπ. Επίσης αυτές τις ημέρες αναμένεται να τοποθετηθεί και τηλέφωνο καθώς και δυνατότητα ίντερνετ, προκειμένου να υπάρχει επικοινωνία με τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Παράλληλα οι εθελοντικές ομάδες, η ευαισθητοποίηση των πολιτών του δήμου Βόλου, η εθελοντική και ανιδιοτελής συνεισφορά πολλών φορέων, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας έχουν διαμορφώσει πολύ καλές συνθήκες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου