ΤΟΠΙΚΑ

Κλίμα σταθερότητας ζητά ο πρωθυπουργός

κλίμα-σταθερότητας-ζητά-ο-πρωθυπουργ-851206

Την ανάγκη διαμόρφωσης κλίματος σταθερότητας ανεξάρτητα από την πορεία των επιτοκίων, τόνισε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς -όπως είπε- ασκείται «ψυχολογική τρομοκρατία» στην οικονομία και στον πολίτη.
Αλλωστε, η σταθερότητα αποτελεί και κριτήριο για την ενεργοποίηση ή όχι του μηχανισμού στήριξης, πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την επιστολή του Γ. Παπακωνσταντίνου σε Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός είπε ότι έγινε στο πλαίσιο της θέσης της Ελλάδας ότι πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο πεδίο σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό στήριξης, αφού οι αγορές δοκιμάζουν κάθε λεπτομέρεια και κάθε φορά που υπάρχει μια γκρίζα ζώνη τα spreads ανεβαίνουν.
Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι το ζήτημα των spreads παραμένει εκ των πραγμάτων θέμα συζητήσεων, σημειώνοντας, όμως, ότι θα πρέπει «σιγά-σιγά να στρέψουμε την προσοχή μας και την προσοχή και των πολιτών σε άλλα θέματα, τα οποία επίσης απασχολούν τη χώρα παρότι αυτό παραμένει».
Εξέφρασε, δε, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα των υψηλών spread, «είτε με είτε χωρίς τον νέο μηχανισμό που υπάρχει».
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ως εκ τούτου υπάρχει εποπτεία και επιτήρηση και από τους τρεις φορείς και αυτή ήταν η τελική απόφαση της ΕE, η οποία -όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός- δείχνει μια Ενωση η οποία δεν έχει πάντα εμπιστοσύνη στις δικές της δυνάμεις και γι αυτό υπάρχει και το ΔΝΤ.

Αυτή η συνεργασία, πάντως, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι υπαρκτή πλέον, βρίσκεται εδώ και παρακολουθεί, ανεξάρτητα από το αν η Ελλάδα θα αξιοποιήσει ή όχι τον μηχανισμό στήριξης.

Πέρα από τον άμεσο δανειακό προγραμματισμό της Ελλάδας, αυτό που έχει σημασία, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι και η σταθερότητα που αποτελεί και ένα στοιχείο αξιολόγησης για το κατά πόσο θα χρησιμοποιηθεί ή όχι ο μηχανισμός στήριξης.

Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομίας και υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Για πολλές από αυτές τις δράσεις, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα τεθούν χρονικές δεσμεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύστημα αξιολόγησης που καθιερώνεται για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

Οπως είπε, υπάρχει ένα διπλό σύστημα παρακολούθησης. Το πρώτο αφορά κυρίως το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και το οποίο παρακολουθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος.

Το δεύτερο, αφορά σειρά δεσμεύσεων που είναι εκτός προγράμματος σταθερότητας, αλλά έχουν αναληφθεί από το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση κατά καιρούς προεκλογικά και στα προγράμματα που έχει παρουσιάσει.

Το σύστημα αυτό παρακολούθησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν είναι για να επιβληθούν τιμωρίες, αλλά για να μπορούν να βοηθήσουν όλοι για το που, πότε και πώς πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου