ΤΟΠΙΚΑ

Αποσύρεται από το πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου ο Δήμος Βόλου

αποσύρεται-από-το-πάρκο-αγ-κωνσταντίν-16708

Αποφάσισε να μην φροντίζει για την καθαριότητα και το φωτισμό από τη στιγμή που ο Ο.Λ.Β. αρνείται την παραχώρηση της εκμετάλλευσης

Αποσύρει τα συνεργεία του από το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου ο δήμος Βόλου. Εφεξής η καθαριότητα του χώρου, ο φωτισμός αλλά και η φροντίδα των παιδικών χαρών περνούν στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, στον οποίο ανήκει και η εκμετάλλευση του χώρου. Με επιστολή του προς τη διοίκηση του Ο.Λ.Β., ο δήμος Βόλου καλεί τον οργανισμό να αναλάβει τη φροντίδα του πάρκου…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η επίσημη ανακοίνωση του δήμου Βόλου για τη διακοπή της παροχής υπηρεσιών στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, ήταν το αποτέλεσμα μιας αντιδικίας που πλέον φθάνει στα άκρα, όπως λένε κύκλοι στο Δημαρχείο Βόλου.

Οπως είναι γνωστό, ο δήμος ζητούσε επαναχάραξη του αιγιαλού και μεταξύ άλλων την παραχώρηση της χρήσης εκμετάλλευσης του πάρκου του Αγίου Κωνσταντίνου. Το αίτημα απορρίφθηκε από τον Ο.Λ.Β. και προ δεκαημέρου, ο δήμος ανακοίνωσε με επιστολή του στον οργανισμό την απόφασή του να διακόψει τις υπηρεσίες του

Η αντιδικία μέσω αλλεπάλληλων επιστολών μεταξύ δήμου και Ο.Λ.Β. εντάθηκε από το Δεκέμβριο του 2015. Εδώ και μερικές ημέρες, τα συνεργεία του δήμου σταμάτησαν κάθε εργασία στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος εργασιών για καθαριότητα, φωτισμό και παιδικές χαρές στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου επιβάρυνε τα δημοτικά ταμεία, σύμφωνα με έξοδα προηγούμενων ετών, με ποσό της τάξης των 80.000 ευρώ περίπου.

Αντιθέτως, ο δήμος δεν έχει έσοδα από την εκμετάλλευση του χώρου, ο οποίος ανήκει στον Ο.Λ.Β. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία, ο Ο.Λ.Β. χρωστά στο δήμο Βόλου ποσό της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ (περίπου 5 εκατ. ευρώ με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις) από απλήρωτα δημοτικά τέλη από το 2003.

Ολα αυτά συνηγόρησαν στην απόφαση διακοπής των εργασιών στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου. Μάλιστα, με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου, ο δήμος, γνωστοποίησε την απόφασή του:

«Για όσους πολίτες ενδεχομένως δεν γνωρίζουν την κατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του παραλιακού πάρκου του Αγ. Κωνσταντίνου, οφείλουμε να τους ενημερώσουμε ότι αυτό βάσει της κείμενης Νομοθεσίας, ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, που συνεπώς είναι και ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τη συντήρηση του. Δυστυχώς η στάση των υπευθύνων του Ο.Λ.Β., που ενώ απολαμβάνουν σημαντικά έσοδα από τη λειτουργία καταστημάτων, αρνούνται όχι απλώς να διαθέσουν μέρος αυτών για τη προστασία του χώρου, και κατ’ επέκταση των πολιτών, αλλά και κάθε συνεργασία με το δήμο Βόλου, προβάλλοντας μόνο απαιτήσεις κατά τρόπο παράλογο και μη αποδεκτό, μας υποχρεώνει να σταματήσουμε την παροχή κάθε υπηρεσίας.

Πλέον ας γνωρίζουν όλοι ότι μόνος και αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο ΟΛΒ, ως κάτοχος της έκτασης, που έχει όλες τις αστικές και ποινικές ευθύνες για οτιδήποτε προκύψει από την παράλειψη άσκησης των υποχρεώσεών του έναντι της πόλης και των πολιτών. Και βέβαια υπάρχουν και οι σημαντικές πολιτικές ευθύνες εκείνων που κρύβονται και αρνούνται να ικανοποιήσουν το πάγιο και διαρκές αίτημα της πόλης να της παραχωρηθούν ζωτικά για την ανάπτυξη και τη λειτουργία της τμήματα της λεγόμενης χερσαίας ζώνης του λιμανιού».

«Οχι» στην παραχώρηση εκμετάλλευσης

Απέρριψε το αίτημα του δήμου Βόλου για παραχώρηση της εκμετάλλευσης του πάρκου του Αγίου Κωνσταντίνου ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, ο οποίος συνεδρίασε και συζήτησε εκτενώς το θέμα.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.Β. υποναύαρχος εν αποστρατεία του Λιμενικού Σώματος Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου δεν χρησιμοποιείται για λιμενική χρήση ή παροχή υπηρεσίας και ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και το Ελληνικό Δημόσιο. «Από προηγούμενη Διοίκηση του Οργανισμού υπήρχε η σύμβαση για την παραχώρηση της χρήσης του πάρκου στο δήμο Βόλου μέχρι το 2021. Αν θέλει ο δήμος Βόλου να συνεχίσει να έχει τη χρήση, τότε μπορεί και πρέπει να τηρεί όσα αυτή συνεπάγεται για την καθαριότητα, το πράσινο, την παιδική χαρά» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Ο.Λ.Β. τις επόμενες μέρες θα στείλει επιστολή στο δήμο Βόλου για να ενημερωθεί σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2014 το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Β. είχε λάβει απόφαση για τον επανακαθορισμό της χερσαίας ζώνης του λιμανιού σε συγκεκριμένα τμήματα στο Βόλο.

Ο Οργανισμός είχε αποφασίσει επί προεδρίας Γιάννη Πρίγκου την εξαίρεση από τη δικαιοδοσία του του πάρκου του Αγίου Κωνσταντίνου όπως και άλλων περιοχών στο Βόλο. Βασικά επιχειρήματά του ήταν ότι δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικούς σκοπούς, ενώ έχουν και οικονομικό κόστος για τη συντήρησή τους.

Ειδικά για το πάρκο το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε ότι είναι χώρος πρασίνου και χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τον περίπατο και την αναψυχή των κατοίκων της πόλης.

«Προς τούτο η χρήση του παραχωρείται στο δήμο Βόλου, καθώς σε χρονικό βάθος τουλάχιστον τριάντα ετών δεν υπήρξε καμία λιμενική χρήση» ενημέρωσε χαρακτηριστικά με έγγραφό του προς το ΤΑΙΠΕΔ και το Ελληνικό Δημόσιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου